logo
FITSPIRATION

De 4 geboden om buikspieren tevoorschijn te sporten & waarom je GEEN sixpack krijgt van crunches (deel 2)

160115133925buikimage.jpg

Goed, zoals ik vorige week al aangaf: van dat viscerale buikvet moesten we dus af. En als het even kan mag dat onderhuidse vet ook wel verdwijnen. Hoe pak je dat aan? Ik doe het in vier stappen. Let op: dit is geen wetenschappelijke manier, niet getest op proefdieren (buiten mijzelf) en biedt geen garanties voor de toekomst. Wel is het een kwestie van logisch nadenken en helpt het je naar een fit lijf – zonder dat je een diëtist en een personal trainer hoeft te betalen. 

 

– Stap één: sporten (deze week)

– Stap twee: voeding

– Stap drie: kleine aanpassingen doen in je leven

– Stap vier: (optioneel) specifieke buikspieroefeningen

 

Zoals je ziet staat het trainen van je buikspieren pas op de allerlaatste plek. Het trainen van de spieren in je buik heeft namelijk pas zin als ze zichtbaar zijn: op dit moment zijn ze (waarschijnlijk) nog verstopt onder een vriendelijk laagje buikvet, zowel onderhuids als visceraal. Daarom begin ik deze week met vertellen over stap één: sporten. Wie een sixpack wil moet namelijk vet gaan verbranden. Voeding is daarbij heel belangrijk, daarom is dat stap twee. Om blijvend resultaat te boeken is het belangrijk om veranderingen door te voeren in je hele leven, al is het op kleine schaal. Denk in kleine veranderingen, zodat je ze de rest van je leven vol kunt houden – alleen dan zijn de veranderingen blijvend. Van het veranderen van je bureaustoel tot voortaan fietsen naar je werk. 

 

quest for abs, buikspieren, abs, fit, spieren

 

Eerst wil ik het grootste misverstand op het gebied van abs uit de wereld helpen: je krijgt GEEN sixpack van het doen van crunches. Er zitten verschillende soorten buikspieren in je lichaam en die moet je állemaal trainen, maar dat doe je niet met buikspieroefeningen. Beter train je je conditie en je core. Conditie omdat je nu eenmaal moet afvallen als je wil dat er spieren zichtbaar worden (er moet letterlijk een laagje vet wegsmelten); core omdat je wil dat je er spieren zítten om straks te laten zien – maar vooral omdat die je lichaam sterk en gezond maken. Ik knal op Foodness in drie maanden door mijn eigen programma heen, dan wil ik een sixpack hebben. En het is de bedoeling dat we dit allemaal de rest van ons leven volhouden – no pressure. Mocht je relatief veel (buik)vet hebben, kijk er dan niet vreemd van op als het bij jou een half jaar of zelfs een jaar duurt. Langzame resultaten zijn duurzame resultaten. Overigens ben ik zelf al een maandje geleden begonnen met mijn Quest for Abs, zodat ik een klein beetje voorloop op jullie qua resultaten. Ik moet jullie natuurlijk wel iets blijven geven om de motivatie op te brengen! Daarom zie je hieronder mijn buik (aaah, mijn buik op internet!) na een maandje leven volgens mijn eigen 4 stappen op weg naar buikspieren. Ik houd me daarvoor onder meer aan de volgende geboden op het gebied van sport:

 

1. Sport elke dag – of dat nu 5 of 50 minuten is

Klinkt heftig he? Dat is het ook. Maar bedenk dat het ook vooral veel energie kost om te bedenken of je vandaag nu wel of niet moet gaan sporten. Als je elke dag sport hoef je daar nooit over na te denken: je gaat immers tóch wel. Je hoeft niet elke dag 1,5 uur te sporten (hallo, je hebt ook nog een leven), maar doet wel in ieder geval elke dag een paar oefeningen. Dus ja: ook een kwartiertje yoga-oefeningen en zonnegroeten ’s ochtends in de huiskamer telt als sporten. Het allerbelangrijkste is dat je het écht elke dag doet, en dat blijft doen. Het heeft geen zin om 1000 buikspieroefeningen te doen: je hele lichaam en vooral je core moet sterker worden, van je onderrug tot je heupen. Pas na zes weken is je lichaam aan een nieuw ritme gewend, dus pas na zes weken wordt het ietsjes makkelijker om elke dag te sporten.

 

yoga, workout, abs, quest for abs

 

2. Wissel af

Je lichaam went snel aan workouts. Blijf dus variëren in sporten en oefeningen. Zelf doe ik minimaal 3x per week aan yoga bij Absolute Yoga. Dat is soms een lesje bikram yoga (1,5 uur yoga in een ruimte van bijna 40 graden), maar ook wel eens een fit class waarbij het meer om krachttraining gaat. Kies sporten die je leuk vindt, omdat dat de enige manier is waarop je het voldhoudt. Ik doe naast yoga aan hardlopen, hoepelen en workouts in de huiskamer via apps of video’s op internet. Fijne video’s vind je o.a. bij Model Workout, Blogilates en in de app van de Nike Training Club. Maar ook sporten als boksen, volleybal en hockey zijn prima – als jij het maar met plezier doet en lekker afwisselt tussen cardio en kracht (zie punt 3).

 

plank, exercise, workout, abs

 

3. Doe krachttraining

Je wil uiteindelijk dat er spieren zichtbaar worden, dus je zult je hele lichaam sterker moeten maken. Focus dus niet alleen maar op het verliezen van gewicht en het doen van sporten die vooral gericht zijn op cardio (lang sporten op een lage intensiteit, zoals hardlopen, wandelen, fietsen). Probeer cardio liever af te wisselen met explosievere sporten. Sprint dus eens stukjes tijdens het hardlopen, ga mountainbiken in de bergen in plaats van een tochtje fietsen en doe een aantal oefeningen om spieren te trainen. Als je moet kiezen tussen verschillende soorten workouts, probeer dan zo veel mogelijk te kiezen voor oefeningen die goed zijn voor je hele core, zoals de plank en alle variaties daarop. In de laatste fase van mijn Quest for Abs kom ik terug op specifieke oefeningen en gaan we een plank challenge doen, afgesproken?

 

victoria's secret, workout, abs, buikspieren, fit

 

4. Belangrijkste: Houd het leuk

Kies sporten die je leuk vindt, kies oefeningen waar je toch nog iéts van plezier uithaalt – hoe onmogelijk het in het begin ook klinkt. Wees niet te streng voor jezelf. Het is de bedoeling dat je deze manier van leven heel, héél lang vol kunt houden – liefst de rest van je leven. Dat is de enige weg naar een permanent strakke buik. Doe liever elke dag een kwartiertje een video van Model Workout zodat het langzaam een gewoonte wordt, dan op zondag een bizarre workout van 3 uur omdat je de rest van de week geen tijd had. 

 

 

claartje schroder, claartje, foodness, buikspieren, quest for abs, abs, strak, fit, fitness, crunches, fit for summer

 

Oké, dan hierbij mijn buik na een maand vrijwel elke dag sporten. Voor de oplettende lezer: dat betekent dus inderdaad dat ik tijdens kerst en Oud & Nieuw gewoon door ben gegaan met mijn Quest for Abs. Je kunt prima gewoon lekker schransen en keihard feesten tijdens een wekelijkse of maandelijkse uitspatting, als je daar gewoon lekker elke dag bij blijft sporten. Volgende week vertel ik waar je op moet letten qua voeding! Heb je vragen? Stel ze hieronder, op Facebook of op Instagram. Nogmaals: ik ben geen trainer, geen voedingsdeskundige en geen professor, maar ook geen idioot. En ik help je graag!

 

Lees hier alle artikelen over mijn Quest for Abs terug:

– Buikvet (1) 

– Sporten (2) 

– Voeding (3)

– Core trainen vanuit bureaustoel (4)

– Oefeningen voor je core & abs (5) 

 

(Beeld: Thinkstock, Victoria's Secret)

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord