logo
FITSPIRATION

De beste & slechtste voedingsmiddelen voor je tanden

gezonde tanden

Een mooie lach, gezonde en stralend witte tanden… Wie wil dat nou niet? Het eerste waar ik naar kijk als ik iemand ontmoet, zijn tanden. Maar een mooi gebit komt helaas niet vanzelf. Natuurlijk is goed poetsen en flossen belangrijk, maar wist je dat ook voeding een rol speelt? Ik vertel je graag wat de beste én slechtste voedingsmiddelen voor je tanden zijn.

De beste voedingsmiddelen

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die goed zijn voor je gebit. Je vindt ze hieronder.

Water

Een hele simpele tip voor een mooier gebit: drink genoeg water. Natuurlijk eet of drink je soms dingen die niet zo goed voor je tanden zijn – dat doet iedereen. Maar wist je dat je de schade beperkt, als je genoeg water drinkt? Je spoelt de resten dan namelijk weg, waardoor er minder bacteriën in je mond achterblijven.

Zuivelproducten

Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn goed voor je tanden omdat ze veel calcium bevatten. Calcium draagt bij aan gezonde tanden: het maakt je gebit sterker en beter bestand tegen gaatjes. Overigens zijn er ook veel groenten een goede bron van calcium: spinazie, raapstelen, Chinese kool.

Groenten

Veel groenten zijn goed voor je gebit en dan al helemaal knapperige groenten. Die bevatten namelijk niet alleen voedingstoffen en vitamines die o.a. je tandvlees gezond houden, maar ze helpen tijdens het kauwen ook nog eens mee met het verwijderen van tandplak. Denk aan broccoli, wortels en selderij.

Bepaald fruit

Bepaald fruit is goed voor je gebit, maar let op: niet al het fruit. Citrusvruchten zijn bijvoorbeeld juist slecht voor je tandglazuur, hier komen we straks op terug. Appels, kiwi’s, ananas, peren en aardbeien zouden het beste fruit zijn voor je tanden.

Sommige mensen gebruiken aardbeien zelfs om hun tanden te ‘bleken’. Ze prakken aardbeien en smeren hier vervolgens hun tanden mee in. Dit is echter niet aan te raden en kan je tanden zelfs beschadigen.

Sesamzaadjes

Sesamzaadjes zijn een handig middel in de strijd tegen tandplak en bevatten veel calcium. Bovendien kun je sesamzaadjes makkelijk toevoegen aan je voedingspatroon. Eet ze bijvoorbeeld met yoghurt, ook al goed voor je tanden (calcium!).

sesamzaadjes

De slechtste voedingsmiddelen

Er zijn ook voedingsmiddelen die juist funest zijn voor je witte tanden. Je vindt ze hieronder:

Koffie

Het zal ongetwijfeld geen verrassing zijn dat je tanden niet blij worden van koffie. Sorry! Het is logisch dat je ’s ochtends wellicht niet zonder een vers bakkie pleur kan, maar probeer het zoveel mogelijk te laten staan. En als je dan toch koffie drinkt, kun je er beter melk aan toevoegen, dan verkleuren je tanden minder.

Frisdrank

In frisdrank zitten zowel zuren als toegevoegde suikers. Geen goed nieuws voor je tanden dus (en ook niet voor je gezondheid). Wil je je toch aan een glaasje frisdrank laven, drink dan door een rietje.

Snoep

Snoep barst van de suikers en is daardoor erg slecht voor je tanden. Bacteriën in je mond kunnen de suikers omzetten in zuur en dat kan de gevreesde gaatjes (cariës) veroorzaken.

Citrusvruchten

Citrusvruchten zitten vol met vitamine C en zijn daardoor goed voor je gezondheid, maar helaas zijn ze niet echt goed voor je tanden. Omdat het toch verstandig is om regelmatig citrusvruchten te eten, kun je het negatieve effect minderen door meteen na het eten ervan een glas water te drinken.

Alcohol

Alcohol is niet al te best voor je gezondheid, maar ook zeker niet voor je tanden. Je krijgt er namelijk een droge mond van. En minder speeksel vergroot onder andere de kans op gaatjes. Vooral rode wijn en andere donkere drankjes zijn slecht, omdat die er ook voor zorgen dat je tanden verkleuren.

wijn

Overige tips voor een goed gebit

Tot slot nog een paar overige tips voor een goed gebit!

  •  We hoeven je ongetwijfeld niet te vertellen dat je niet alleen moet letten op je voeding, maar ook regelmatig een bezoekje aan de tandarts of mondhygiëniste moet brengen. Sla je die wel eens over vanwege de kosten? Sluit dan een aanvullende tandartsverzekering af.
  • Uiteraard is goed poetsen ook een belangrijke stap naar een mooi gebit. Poets twee tot drie keer dag, maar niet meer: dit is niet alleen onnodig, maar kan zelfs slecht zijn. Daarmee kun je je tandglazuur juist beschadigen! Elk poetsbeurt zou twee minuten moeten duren. Vergeet daarnaast het flossen niet. Hiermee kom je bij plekken waar je tandenborstel niet bij komt.
  • Aan een elektrische tandenborstel hangt een hoger prijskaartje dan aan een ‘normale’ tandenborstel, maar het is de investering wel waard. Een elektrische tandenborstel verwijdert namelijk twee keer zoveel tandplak. Vraag maar aan je tandarts.
  • Poets nooit meteen na het eten. Er is dan namelijk een kans dat je de beschermlaag (glazuur) van
    je tanden wegpoetst. Direct na de maaltijd is de glazuurlaag een beetje aangetast door het eten of drinken, maar na een half uurtje is het weer hersteld en kun je rustig tandenpoetsen.
  • Een van de meest slechte dingen voor je gebit is roken. Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel noodzakelijk voor een volledig gezond gebit.
  • Poets niet alleen je tanden, maar ook je tong. Daar zijn namelijk ontzettend veel bacteriën te vinden.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties