logo
FOODSPIRATION

De meest gezonde keuzes op wintersport in Zillertal | Travel

Processed with VSCO with a5 preset

Wie op wintersport gaat wil natuurlijk genieten. Je bent de hele dag hard aan het sporten en hebt – als je enigszins op mij lijkt – de hele dag trek. Toch kun je prima ontzettend genieten op wintersport en tegelijkertijd gezond bezig blijven. Gewoon door af en toe een iets slimmere keuze te maken. Zelf spendeer ik op dit moment een paar dagen in Zillertal, Oostenrijk, dus dit artikel is enigszins gebaseerd op gerechten die daar verkrijgbaar zijn, maar je kunt mijn tips in principe natuurlijk voor elk wintersportgebied gebruiken.

PS: Bedenk dat je de hele dag beweegt, dus je moet vooral niet te weinig eten of drinken! Voor mij geldt dat ik graag net buiten de piste snowboard (en dat kan hier in Zillertal fan-tas-tisch) en minstens 6u per dag op mijn plank sta. Dan verbrand je zo’n 500 – 700 kilocalorieën extra.

PPS: Het moet vooral leuk blijven, natuurlijk. Je bent immers op vakantie. Vergeet dus vooral niet te genieten, afgesproken? Doe ik ook!

PPPS: Maak eens een typisch Oostenrijks gerecht thuis, maar dan op een gezonde(re) manier. Zoals deze pastinaaksoep met Zillertaler krapfen 🙂


Tip 1.

Kies voor rode sauzen in plaats van witte sauzen. Witte sauzen zijn bijna altijd op basis van room, terwijl rode sauzen een basis van tomaten hebben. Het is een klein verschil (zo is ketchup nét iets slanker dan mayonaise), en het gaat niet altijd op. Zo is het verschil tussen een pasta met champignon-roomsaus en spaghetti bolognese waarschijnlijk verwaarloosbaar, als je het hebt over calorieën. Blijf dus altijd zelf je gezonde verstand gebruiken. Mijn travel buddy Daisy (Ilovehealth.nl) en ik verorberden bijvoorbeeld allebei een portie spaghetti bolo na een volle dag op de piste. Maar pas nadat er een foto van gemaakt was, uiteraard. Bloggers will be bloggers...

De meest gezonde keuzes op wintersport in Zillertal | Travel



Tip 2.

Drink met mate. Als je toch drinkt, kies dan de slankste opties. Wijn is een tikje slanker dan bier, hoewel die vlieger vaak niet op gaat voor gluhwein omdat daar (vaak) suiker aan wordt toegevoegd. Mijn motto: kies voor het drankje waar jij echt zin in hebt en geniet ervan. Dan heb je genoeg aan 1 of 2 drankjes, en hoef je er geen 6 weg te tikken.

wijn



Tip 3.

Let op portiegrootte. Een simpele vuistregel (letterlijk): je maag is ongeveer zo groot als een vuist. Een pizza met een doorsnede van 30 centimeter past daar niet in. Ook niet als je hem in een blender zou doen en vervolgens in een kom zou gieten (want in je maag komt alles natuurlijk fijn gekauwd binnen). Probeer dus een beetje rond te kijken in het restaurant op de piste waar je gaat zitten, en bestel liever de gerechten die niet drie keer zo groot zijn als wat je thuis zou opscheppen voor jezelf.


Tip 4.

Doe huiswerk. Zoek van tevoren uit wat voor restaurants er zijn in het gebied waar je verblijft, en bekijk de menu items, bekijk foto’s op Instagram van de gerechten die er geserveerd worden, etc. Op die manier kun je beter bepalen waar je wilt eten, weet je wat je kunt verwachten en kun je bijvoorbeeld van tevoren een inschatting maken van het aantal gangen dat je gaat eten. Onderstaand gerecht at ik bij restaurant Nester in het dorpje Stumm, ook in Zillertal / Tirol. Ziet er goed uit, toch? 😉

Overigens doe ik dit laatste vaak niet eens zozeer om calorie-technisch te weten wat ik kan verwachten (ik heb best wel een hekel aan calorieën tellen), maar vooral zodat ik kosten-technisch ongeveer weet wat ik kan verwachten. Ook best prettig!


 

Zoals ik al noemde was ik zelf op wintersport in Zillertal, Oostenrijk. Deze regio in Tirol heeft 4 verschillende skigebieden die allemaal vanuit hetzelfde dal te bereiken zijn. Daisy en ik konden vanuit ons hotel met een gratis pendelbus zo naar 3 van die gebieden komen binnen 10 minuten. Dat betekent dat er 515 kilometer aan piste aan je voeten ligt. Niet slecht, toch? Er is een bovendien een gletsjer, er zijn meerdere fun parken en freeride areas én ik heb er zelf voor het eerst uitgeprobeerd wat splitboarden inhoudt. Dat betekent dat je je snowboard in tweeën breekt en bekleedt met een vel voor extra grip, waarna je tegen een berg omhoog loopt. Precies, zonder lift. Na 2 à 3 uur lopen ben je op een bergtop, waarna je naar beneden kunt skiën of boarden over maagdelijke velden sneeuw waar nog nooit iemand geweest is. EPIC.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Charlotte says: 25th jan 18 5:33 pm

    Ziet er heerlijk uit zeg, moet toch eens denken aan een wintersport vakantie. Met deze tips is dat een heel goed en gezond idee 🙂

    • Claartje says: 25th jan 18 5:33 pm

      Ha Charlotte, ja ik vind wintersport altijd heerlijk! Zelf was ik nog niet zo vaak in Oostenrijk geweest, maar daar vind je dus heel veel lekker eten én sneeuw 😉