logo
FOODSPIRATION

Dé truc om altijd slank te koken?! | Miele-kookchallenge

Dé truc om slank te koken: stomen!

Het wordt me vaak gevraagd: wat is nu de slankste manier om een gerecht te bereiden? De meest óngezonde bereidingswijze weten de meeste mensen wel te benoemen. (Drie keer raden… Ja: frituren!) Maar als je het over gezónde bereidingstechnieken hebt kom je vaak minder ver. Terwijl het zo makkelijk is: stomen! Je gebruikt tijdens stomen namelijk geen vetten, zoals bij bakken of grillen het geval is. Alleen maar stoom! Omdat stoom heel heet is zorgt het er bovendien voor dat je eten lekker sappig en/of knapperig blijft.

Zelf stoomde ik altijd in zo’n bamboe mandje dat je op een pan kokend water zet, maar om de een of andere reden was mijn visje de ene keer toch per ongeluk wat verder gegaard dan de andere keer – en als er iéts zonde is dan is het te gare vis! Maar toen viel er een uitnodiging van Miele op de mat: ik werd voor een heuse Kookchallenge gekoppeld aan één keukenapparaat en uitgedaagd om daarmee samen met chef Roberta Pagnier een gerecht te koken in het Miele Experience Center in Vianen. Een bijzonder goede gelegenheid om een apparaat uit te proberen dat al lang op mijn verlanglijst staat: de stoomoven van Miele. Challenge accepted!

Dé truc om slank te koken: stomen!

Geinig behind the scenes detail: Roberta staat stiekem op een krukje wanneer ze met mij moet praten, haha!

Miele-chef Albert-Jan legt me de fijne kneepjes van de stoomoven uit, zodat ik kan gaan broeden op een recept. Zoals je hoort in de video is het de bedoeling dat ik een visrecept bedenk. Eén van de voordelen van de stoomoven is dat je heel gecontroleerd kunt garen omdat je de temperatuur heel precies kunt instellen, dus ik denk dat ik voor groenten en vis met een lekkere marinade ga. Dan kan ik eerst de groenten op een hoge temperatuur (100 graden bv.) beetgaar stomen, om vervolgens de temperatuur naar een graad of 80 te verlagen, en de vis erbij in de stoomoven te schuiven. Dan zijn ze precies tegelijkertijd klaar, zonder dat één van de twee te ver doorgaart en verpietert.

Dé truc om slank te koken: stomen!

Wat trouwens ook prettig is aan stomen, is dat er meer voedingsstoffen behouden blijven in je gerecht. Bedenk maar eens hoe het water eruitziet dat je afgiet nadat je wortelen of bietjes hebt gekookt: behoorlijk oranje en/of rood. Dat zijn voedingsstoffen die je door het afvoerputje giet! Wanneer je wortelen of bieten stoomt verdwijnt er geen gekleurd kookwater, wat betekent dat alle voedingsstoffen netjes behouden blijven. Dat zie en proef je ook echt: gestoomde groenten zijn vaak veel feller van kleur dan gekookte groenten. En zijn dus ook gezonder!

Oehh, of zal ik naast vis en groenten nog iets spannenders van mijn gerecht maken en proberen om – voor het eerst in m’n leven – dumplings te maken? OP CAMERA? Suggesties voor mijn recept en/of de marinade zijn welkom!

Wordt vervolgd!

PS: Wil je zelf ook deze stoomoven uitproberen, of een van de andere apparaten van Miele? Kijk dan op de website wanneer er workshops en demonstraties zijn in het Miele Experience Center – je bent altijd welkom!

Dé truc om slank te koken: stomen!

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties