logo
FOODSPIRATION

De vegetariër, de kok en het restaurant

270214161134Wilblog3Image.jpg

Twintig jaar ben ik als ik voor het eerst een restaurant word uitgezet. Niet omdat ik mij onbehoorlijk gedraag of de rekening niet kan betalen, maar gewoon omdat ik geen vlees of vis eet. Het is begin jaren tachtig en het doorsnee restaurant heeft het niet zo op vegetariërs.  

 

Precies zo’n doorsnee restaurant stappen we die zaterdagavond binnen en we worden vriendelijk verwelkomd met een drankje en hapje. De kaart vermeldt alleen vlees of vis. Ik vraag of de kok buiten de kaart om iets vegetarisch klaar kan maken. Nee, dat kan niet. Ik wijs naar de lunchkaart, die een groenteomelet vermeldt. ‘’Doe dat dan maar”. Kan ook niet, want dat is de lunchkaart en zien we niet dat het inmiddels dinertijd is? Met dit flexibiliteitgehalte begin ik het somber in te zien en ik speel mijn laatste troef uit met de open vraag: "Wat kunt u aanbevelen voor iemand die geen vlees of vis eet?’’. Het antwoord is een gezicht vol verbijstering: ‘’Geen vlees of vis, maar wat doet u dan hier?’’ 

 

 

Enfin, het is niet mijn laatste ervaring met onwillige restaurants, koks en obers. Maar kennelijk behoor ik tot een vegetarisch voorhoede en wordt het in de jaren daarna alleen maar beter voor de steeds grotere groep vleeslozen. Tien jaar later reserveer ik een tafel in een goed restaurant en kondig de komst aan van twee vegetariërs. Hoe anders is de behandeling nu. De ober is op de hoogte en roept de kok erbij, die wil weten wat we graag eten en ons verzekert dat hij zijn best voor ons gaat doen. Kijk, dat klinkt al een stuk beter.  

 

Vervolgens krijgen we in precies het juiste tempo een zevengangen diner opgediend met de meest verrukkelijke creaties; zo bijzonder hebben we nog nooit gegeten. En als na afloop de kok komt vertellen hoe prettig hij het vindt om eens iets anders te koken dan vlees of vis, kunnen de avond en het restaurant niet meer stuk. Zou het dan toch nog goed komen met ons vegetariërs?

 

Inmiddels is het alweer vele jaren later en het is inderdaad goed gekomen met ons vegetariërs. Er is bijna geen restaurant meer dat geen vegetarische gerechten op het menu heeft staan. En de enige reden om nu nog een restaurant uitgezet te worden is inderdaad: me misdragen of de rekening niet betalen. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties