logo
FOODSPIRATION

De zin en onzin van de magnetron

291014135812magnetron.jpg

Je komt thuis na een lange dag op je werk en er staat nog een restje avondeten van gisteravond in je koelkast. No way dat je dan pas gaat bedenken wat je wilt eten, naar de supermarkt gaat en nog gaat koken. Dat restje van (eer)gister is even gezond en vult net zo goed. Wait a minute… *ping* – en je avondmaal is stomend warm en het kostte geen moeite en nauwelijks tijd. Zelfs spinazie mogen we er weer officieel in verwarmen. We hebben het natuurlijk over de magnetron. De snelste en veruit makkelijkste manier om voedsel te verwarmen (en trouwens ook om vaatdoekjes te ontsmetten: leg ze als ze vochtig zijn een minuutje in de magnetron en vrijwel alle bacteriën zijn dood!). In 2001 had, volgens het CBS, al bijna 80% van de huishoudens een magnetron in huis. Er ontstaat alleen steeds meer discussie over de veiligheid van deze rechthoekige vriend en de manier waarop hij je eten al dan niet zou beïnvloeden. In dit artikel vind je enkele interessante weetjes met betrekking tot de magnetron.

 

Hoe werkt het?

Een magnetron werkt met microgolfstralingen. Dat zijn radiogolven die ook voor bijvoorbeeld mobiele telefoons en wifi-signalen worden gebruikt. De microgolven kunnen door de beschermde magnetrondeurtjes niet ontsnappen. Het werkt zo: de golven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan bewegen. Daardoor ontstaat warmte. Als je dus alleen een bord wilt opwarmen in de magnetron, zal het niet lukken, omdat een bord geen vocht bevat. 

 

 

Deze mug cake met hazelnootpasta en cacao nibs is in de magnetron zo klaar

 

Gezondheidseffecten

Uit onderzoek van The World health Organisation blijkt dat er bij zo’n kleine hoeveelheid straling als gebruikt wordt in een magnetron, géén sprake is van hogere gezondheidsrisico’s ten opzichte van andere bereidingswijzes, zoals koken of bakken in de reguliere oven. Het voedsel wordt door de straling ook niet radioactief en de straling blijft niet in het eten achter, wanneer de magnetron al uit is. Uit een ander onderzoek, gedaan door Hans Hertel, kwam echter weer naar voren dat de bloedwaardes bij mensen die overmatig voedsel aten dat in de magnetron is verwarmd, wel degelijk waren veranderd. De verandering was vergelijkbaar met de verandering in het bloed die in het beginstadium van kanker optreden. Overigens is dat onderzoek nooit in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, wat wel weer gek is. Er zijn dus tegengestelde conclusies over de risico’s van het gebruik van de magnetron. Ons advies: bereid je voedsel vooral op de manier waarbij jij je fijn voelt.

 

 

Als je toch liever de oven gebruikt dan de magnetron, kun je bijvoorbeeld een simpel recept als vis in bladerdeeg met broccoli maken.

 

Moedermelk

Door menselijke melk op te warmen in de magnetron zou de voedingswaarde achteruit gaan. De antilichamen die baby's belangrijk zijn zouden hier namelijk door verminderen. Maar ook op dit vlak zijn er aanwijzingen voor dat ditzelfde effect ook optreedt wanneer je moedermelk op een andere manier verwarmt. Volgens de Werkgroep Infectie Preventie zorgt vooral de hoogte van de temperatuur hiervoor, en niet per sé de straling.

 

Je kunt natuurlijk altijd nagaan wat je onder “gezond” verstaat. Als je de keuze hebt tussen groente opwarmen in de magnetron of een snelle hap bij de snackbar om de hoek te halen, zou ik zeker voor het eerste gaan. Maar vind je het leuk om veel groente in huis te halen en hier een lekker vers gerecht van te maken, go for it!

 

Bronnen:
– Centraal bureau voor de statistiek
– World Health Organisation
– The World Foundation of Natural Science
– Tijdschrift voor Hygiëne en Infectiepreventie

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties