logo
FOODSPIRATION

‘Dieet’ zonder spelbreker te zijn

030514120406angelaimage.png

Het onderhouden van vriendschappelijke relaties heeft een positieve impact op je gezondheid. Zo verkleint het bijvoorbeeld de kans op een hoge bloeddruk, depressie en wordt je levensverwachting hoger. Je kunt mij meer vertellen, maar alleen aan de gedachte dat er weer een date aan komt met bepaalde relaties stijgt mijn bloeddruk al aanzienlijk! Zo staat bij vriendin M. steevast de tafel vol met M&M’s en kun je met het blote oog geen groente in haar zelfgemaakte dinertjes terugvinden. Bij vriend V. idem dito: M&M’s (voor gemeenschappelijke vriendin M.), appeltaart en zoutjes. Best lekker hoor, maar met shoots en belangrijke go-sees in het verschiet, doe ik hier het liefst niet aan mee.

 

Nu kan ik er natuurlijk voor kiezen om bovenop mijn handen te gaan zitten en niets van dat alles aanraken. Het is alleen zo enorm ongezellig om de hele avond niet te eten! Je kent het vast wel: prangende ogen van jou naar de taart, ‘lastige’ vragen tot discussies aan toe. Daarnaast: de gastvrouw/heer heeft zich waarschijnlijk behoorlijk uitgesloofd; de taart is vast met liefde gemaakt en de M&M’s zijn vast met liefde gekocht. Kortom: je voelt je een enorme spelbreker.

 

Taart kokos chocola gezond

 

Hoe ga ik me hieruit redden? En hoe kun jij je in zo’n situatie hieruit redden? Hier volgen 5 tips om je ‘dieet’* (wat voor dieet dan ook en om wat voor reden dan ook) te kunnen blijven volgen, zonder dat je je een spelbreker hoeft te voelen:

1. Wees ten eerste eerlijk over je dieet en het waarom ervan. Je zult zien dat mensen heus begrip voor jouw situatie op kunnen brengen en uiteindelijk zelfs meedenken. Volgende keer dat je bij ze komt eten, staan er vast hapjes op tafel die helemaal in jouw dieet passen.
 

2. Ga je uit eten? Doe een aantal voorstellen voor restaurants waarvan jij weet dat ze tegemoet kunnen komen aan jouw wensen omtrent je dieet. Van tevoren kun je ook even bellen met het restaurant om te overleggen over de mogelijkheden.
 

3. Ga je bij iemand thuis dineren? Geef door wat je niet mag. Je gastheer/gastvrouw kan hier dan rekening mee houden. Voorzie de gastvrouw/gastheer ook van wat tips wat er gekookt kan worden en met wat voor ingrediënten. Een receptenwebsite die past bij jouw dieet is bijzonder handig voor degene die kookt!
 

4. Wanneer je bij iemand thuis dineert, kun je natuurlijk ook voorstellen dat er voor jou niet gekookt hoeft te worden, omdat je je eigen bordje meeneemt.
 

5. Op visite of naar een verjaardag? Neem als cadeau een taart mee die helemaal aan jouw dieetwensen voldoet. Zo kun je zonder zorgen lekker meesnoepen.
 

6. Volg je een bepaald dieet omdat dat gezonder is of omdat je wat pondjes kwijt wilt, maar niet zozeer vanwege allergieën of intoleranties? Laat dan af en toe de touwtjes even vieren. Een greep in het bakje M&M’s kan zo af en toe echt geen kwaad!
 

Succes met deze tips! Onthoud goed: zolang jij maar achter jouw keuzes staat, is het goed.

 

Tips? Aanvullingen? Laat ze achter in de comments hieronder!

 

 

* ‘dieet’ bedoel ik hier in de ruimste zin van het woord. Gezonde keuzes maken zie ik ook als een dieet. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties