logo
FOODSPIRATION

DIY moestuin: kweek je eigen avocadoboom

Milieubewuste fun: kweek je eigen avocado boom

Als je van avocado’s houdt, dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat deze groene vrucht voor een steeds duurder prijsje bij de plaatselijke supermarkt te verkrijgen is. Logisch, want als je een beetje door je Instagram feed scrolt dan lijkt de hele wereld ineens all day every day dit groene goedje naar binnen te werken. Avocado restaurants poppen de grond uit, en wie weet binnenkort ook wel jouw eigen avocadoboom. Claartje en ik gaan het in ieder geval proberen!

De avocadoboom van Brigitte: ons voorbeeld

Mijn middelbare schoolvriendin en boomknuffelaar in hart en nieren ging ons voor. Brigitte deinst niet terug van een uitdaging en vooral niet als deze uitdaging milieubewust is. Want we snappen natuurlijk allemaal dat je eigen avocadoboom kweken veel groener (plus gezonder plus goedkoper) is dan het kopen van supermarktspul. Je dient wel een flinke dosis geduld te hebben. Van het moment van “planten” tot aan de rechterfoto zit een tijdspan van ruim twee maanden. De foto’s bewijzen wel dat het project zeker een kans van slagen heeft.

Milieubewuste fun: kweek je eigen avocado boom

Het Foodness-avocadoboom-stappenplan

Vanaf vandaag is de allereerste Foodness avocadoboom een feit. Wat dit experiment nog leuker maakt is dat jij lekker met ons mee kunt groeien. Daarom delen we stap voor stap hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Om te kunnen starten heb je dit nodig:

– de pit van een avocado

– vier tandenstokers

– een glas

Maak de pit van de avocado goed schoon. Het is belangrijk dat je dit met beleid doet. Je kan de pit een paar minuten laten weken in het water, zodat je daarna gemakkelijk de restanten vruchtvlees kan verwijderen. Voorkom dat je in de pit snijdt of de bruine buitenste laag eraf wast. Het bruine laagje is namelijk de beschermer van de binnenkant en bij het verwijderen hiervan kan het zijn dat de pit niet meer ontkiemt.

Steek drie à vier sterke saté prikkers of tandenstokers ongeveer halverwege in de pit.

Vul het glas met water en plaats de pit hier dusdanig op dat hij voor de helft in het water ligt en voor de helft droog blijft.

Stationeer het glas op een plek waar het veel zonlicht krijgt en vervang het water minimaal één keer per 5 dagen om bacteriën en schimmels geen kans te geven.

And now we wait… In het geval van Brigitte’s boom was er al activiteit te vinden binnen één maand, maar dit schijnt niet altijd zo te zijn. Om je volledig te steunen tijdens deze spannende tijd, kun je vanuit Foodness over één maand weer een update verwachten.

100615163324avocadoimage.jpg

Avocado recepten om naar uit te kijken

Als je nog geen trek in avocado had gekregen, dan heb je het nu wel. Deze rijstpapier wrap van avocado gaat ons wachten belonen als eindelijk een groen vruchtje aan de avocado boom is ontstaan. Of wat dacht je van een glutenvrije avocado-garnalen cocktail? De keuze is reuze. Laat je onder in de comments weten op welke manier jij van je eigen gekweekte avocado gaat smullen straks?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties