logo
FOODSPIRATION

Duurzame theezakjes: wat is soilon en waarom is het beter dan nylon?

TEAmwork Tea Claartje Schroder soilon piramidezakjes biologisch afbreekbaar

Zo duurzaam mogelijk leven, dat is het doel. Niet op alle vlakken in mijn leven gaat dat even vlekkeloos, maar ik blijf proberen! Omdat ik sinds de oprichting van mijn nieuwe bedrijf TEAmwork Tea dit jaar nogal veel met thee te maken heb, gaat het vandaag over theezakjes. Zelf vind ik losse thee de meest duurzame manier van thee drinken. Daarvoor heb je namelijk relatief weinig verpakkingsmateriaal nodig. Losse thee doe je in een infuser of theezeefje van metaal of siliconen. Zo’n theezeefje kun je eindeloos opnieuw gebruiken – wel zo duurzaam! Niet voor niets begon ik mijn bedrijf met het aanbieden van losse thee. Maarrrr… veel mensen vinden losse thee ingewikkeld. Gedoe. Prutsen met theezeefjes.

TEAmwork Tea Claartje Schroder soilon piramidezakjes biologisch afbreekbaar

Duurzaam theezakje

Daarom ging ik toch op zoek naar een duurzame vorm voor een theezakje, zonder in te leveren op de kwaliteit van losse thee. Voor dat laatste heb je een piramidezakje nodig: daarin hebben grote, met de hand geplukte theeblaadjes de ruimte om te wellen. Ook kun je in piramidezakjes goed zien dat het om echte theeblaadjes gaat. In ondoorzichtige ‘basic’ theezakjes zit vaak gruis van lage kwaliteit – de fabrikant wil het liefst dat je niet precies ziet wat er nou eigenlijk in dat theezakje zit.

TEAmwork Tea Claartje Schroder soilon piramidezakjes biologisch afbreekbaar

100% biologisch afbreekbaar

Mijn oplossing: piramidezakjes ontwikkelen die wél biologisch afbreekbaar zijn, dus goed voor het milieu. Omdat ik inmiddels contacten heb in Sri Lanka die het maar machtig mooi vinden dat een chick haar eigen thee merk opzet, wilden ze me graag helpen. Dankzij hen kwam ik op het materiaal ‘soilon’. Dit is een bioplastic dat gemaakt wordt van een melkzuureiwit, wat weer uit o.a. maiszetmeel gehaald wordt. Het is volledig biologisch afbreekbaar is en mag dus op de composthoop, waar het materiaal binnen een maand volledig ‘verdwenen’ is: omgezet naar CO2 en water. Soilon líjkt op nylon, maar dan biologisch afbreekbaar. Uiteraard zijn ook het touwtje en kaartje van de piramidezakjes van dit afbreekbare materiaal gemaakt. Het is speciaal ontworpen om een duurzaam alternatief voor nylon theezakjes te bieden, zodat de micro-organismen in de grond het kunnen afbreken en er geen microplastics in de natuur terechtkomen.

Nieuwsgierig naar TEAmwork Tea? Bestel een proefpakketje!

Dat is natuurlijk prachtig, maar proef je daar ook iets van? Smaakt je thee naar aarde, met zo’n duurzaam soilon piramidezakje? Er is maar één manier om daar achter te komen: proeven. Dat deed ik dus zodra mijn eerste samples binnen kwamen. Gelukkig: er is qua smaak niets geks te proeven!

Test je eigen theezakjes

Mocht je je afvragen of de theezakjes die jij thuis in de kast hebt staan biologisch afbreekbaar zijn, dan is daar een makkelijk (en leuk!) testje voor. Over het algemeen geldt: materiaal dat biologisch afbreekbaar is, brandt. Wil je testen of iets van afbreekbaar materiaal is, dan kun je het dus in de fik steken. Zoals je theezakje! Wie durft? 😉

In deze serie (Go Green!) probeer ik op verschillende manieren mijn leven een stukje duurzamer te maken. Consuminderen, minder bijdragen aan (plastic)vervuiling, meer zelf maken. Doe je mee? Tips of suggesties kun je hieronder achterlaten in de comments!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties