logo
FITSPIRATION

Een klushuis kopen: waar let je op? – Klussen met Claartje #2

Een klushuis kopen: waar let je op? - Klussen met Claartje #2

Hoe voorkom je ‘Help mijn man is klusser’-scenario’s? Waar moet je allemaal aan denken voor je begint aan een klushuis? Ik ben geen verbouwdeskundige, maar ik kan je wel vertellen wat ik geleerd heb van mijn eerste klushuis. Wat ik van tevoren had willen weten, wat ik een volgende keer anders ga doen. Want ja: verbouwen is verslavend leuk (als je het goed doet), dus er komt ongetwijfeld nog een volgend huis en een volgende verbouwing! 

Voor nog meer actuele klus updates kun je me volgen op Instagram. Hieronder deel ik eerst de transformatievideo van onze oude-naar-nieuwe keuken, om je vast lekker in de klus-modus te krijgen. In onze nieuwe keuken koos ik voor een aanrechtblad van keramiek met een wit marmer look – klassiek en chique! Dat combineert namelijk rammend goed met het mat zwarte exterieur van de Black Steel Line van ATAG, waar mijn inductiekookplaat, combi-oven (oven + magnetron) en 3-in-1 oven (oven + magnetron + stoomoven) van zijn. Samen met de matzwarte afzuigkap is het zo een behoorlijk mooi plaatje geworden, toch? In de video zie je ze in vol ornaat!

#1 – Bereken hoeveel geld je hebt

Met stip op nummer één: geld. Je moet weten hoeveel je te besteden hebt, want stress om geld kost zo veel energie dat je anders niet meer aan verbouwen toe komt. 

Stap 1: Wat kun je lenen bij de bank aan hypotheek?
Een klushuis is vaak relatief goedkoop in aankoop, waardoor een bank je ruimte geeft om een bouwdepot te nemen. Dit is eigenlijk een extra stukje hypotheek dat je kunt gebruiken om de verbouwing te betalen. Hoeveel geld kun (en wil) je uitgeven aan een huis? Hoeveel geld kun (en wil) je daarnaast uitgeven aan een verbouwing? Hoeveel eigen geld kun en wil je inleggen? 

Stap 2: Wat verwacht je dat je verbouwing gaat kosten?
Het maken van deze inschatting is ontzettend lastig als je geen ervaring hebt met verbouwen. De enige optie is hulp vragen van mensen die vaker een verbouwing hebben gedaan. Dit kan een aannemer zijn (of twee), een bevriende makelaar, mensen uit je omgeving of familie met kennis van zaken… Vraag minstens drie mensen met ervaring wat zij zouden doen met het huis dat jij op het oog hebt, en wat ze verwachten daar aan kwijt te zijn. Heb je nog geen huis op het oog? Doe net alsof, maak het een hypothetisch huis. Dan ben je vast voorbereid!

Stap 3: Bepaal je speelruimte
Verbouwen is altijd duurder dan je denkt. Al-tijd. Ik begon elke week van mijn verbouwperiode met de gedachte: ‘Goh, ik ben benieuwd wat de deze week voor problemen tegen gaan komen!’ Zorg dus dat je een buffer hebt die je kunt gebruiken voor tegenvallers. Wij zorgden dat we een buffer hadden van 10 – 20% van de totale verbouwkosten.

Een klushuis kopen: waar let je op? - Klussen met Claartje #2

#2 – Laat een bouwkundige keuring doen

Heb je een klushuis op het oog? Ga het bezichtigen met samen iemand die ervaring heeft met verbouwen. Welke muren steunmuren zijn kan de verkopende makelaar je ook wel vertellen, maar zorg dat er iemand mee gaat die aan jouw kant staat. In mijn geval besloten we vrij snel dat alles binnen zo oud was dat we alles eruit gingen slopen, maar we hebben bijvoorbeeld maar twee raamkozijnen hoeven vervangen omdat de rest nog goed genoeg was. 

Ga je een bod uitbrengen? Neem altijd in je bod op dat je een bouwkundige keuring laat doen. Mochten er echt fouten zijn (bv. In de constructie, of in de fundering oid.) dan komen die uit die keuring naar voren. Experts zijn niet voor niets experts: huur ze in voor advies.

#3 – Maak keuzes

Ben je begonnen met verbouwen? Kies dan waar je in wil investeren. Als je miljonair bent kun je aan élke ruimte spenderen wat je wil, maar in de praktijk moet je kiezen waar je geld aan uit wil geven en waar je dat niet doet. Voor mij is de keuken uiteraard de belangrijkste ruimte in huis (samen met het dakterras dat we nog moeten aanleggen), maar ik vind ook dat een vloer heel bepalend is voor een huis. Ik heb dus bijna 20 keukenwinkels bezocht voor ik wist wat voor keuken ik wilde, en veel onderzoek gedaan naar verschillende soorten vloeren. 

Qua vloer heb ik uiteindelijk gekozen voor het materiaal PVC, omdat dat geluiddempend is (handig op de 4e etage!) en waterbestendig (handig in de keuken!). Omdat het er natuurlijk niet uit moet zien als het plastic dat PVC eigenlijk is, koos ik een vloer van Floer.nl (hier zie je de kleur) die eruit ziet als hout en die je makkelijk (zelf) kunt leggen. In een visgraat patroon, uiteraard. Ik blijf influencer, nietwaar?

Een klushuis kopen: waar let je op? - Klussen met Claartje #2

#4 – Maak genoeg tijd vrij 

Eigenlijk had ik met deze tip moeten beginnen, want De Gouden Tip om verbouwen leuk te houden is simpel: zorg dat je genoeg tijd hebt om te klussen. De enige reden dat ik ook nog een beetje kon genieten van mijn verbouwing: ik wist dat we genoeg tijd hadden om te klussen. Overigens is genoeg geld hebben minstens even belangrijk. Het idee dat je een buffer hebt (zie punt #1) geeft een heleboel rust. Op een leuke manier verbouwen is dus vooral een kwestie van voldoende tijd vrij regelen, en goed budgetteren. 

Lees ook: De Grote Verbouwing: Klussen met Claartje #1

#5 – Google is your friend

Weet je wat zo leuk is aan verbouwen? Andere mensen kunnen het ook! Dat betekent dat het internet vól staat met video’s, tips, diy-artikelen, et cetera. Kijk die video’s! Lees die tutorials! Vraag daarnaast om advies bij speciaalzaken, Bouwmaat, Hornbach en Gamma en beslis vervolgens wat jouw werkwijze wordt. Elk project pakte ik zelf op die manier aan. Van grote klussen zoals het bouwen van nieuwe muren, tot de laatste details zoals het ophangen van een nieuwe trapleuning. Voorbereiding is 90% procent van het werk, en alle DIY video’s van Gamma en adviezen van verfspecialisten en bouwspeciaalzaken zijn ónbetaalbaar.

Succes!

Wil je me nog meer vragen stellen over mijn verbouwing? Laat een reactie achter, hieronder of op Instagram, en ik help je graag.

Een klushuis kopen: waar let je op? - Klussen met Claartje #2

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord