logo
FOODSPIRATION

Een taartje voor het hart

160514193349paultjeimage.jpg

‘Heb jij ook wel eens het gevoel dat het niet uitmaakt wat je doet of zegt en dat niks zin heeft?’ 

 

Model A heeft het zojuist uitgemaakt met haar vriend en in het uur dat we eigenlijk zouden moeten trainen is het zeker vijftig minuten over hem gegaan. Soms ben ik eerder een klaagmuur dan dat ik trainer ben en in het geval van model A neem ik dan ook doorzichtige oordopjes mee en knik om de zoveel seconden vriendelijk.

 

‘Ik heb de hele week niet kunnen eten en dan vlak voordat ik ga slapen prop ik mezelf helemaal vol met allemaal ongezonde troep en dan lig ik daar maar in bed naar het plafond te staren met kramp in mijn buik en pijn in mijn hart.’

 

In plaats van door te trainen zijn we taart gaan eten. Dan maar een dagje skippen. Ik ben zelf ook al dagen hormonaal en na de zoveelste mislukte date heb ik ook alleen maar zin in chocola. Er zijn weinig dingen die echt helpen tegen een gebroken hart, maar chocola doet soms wonderen. Een aantal weken geleden stond er in de krant een bericht dat een oude man was overleden aan een gebroken hart nadat zijn vrouw een week daarvoor was overleden. Hoe meer ik aan zijn liefdesverdriet denk, des te meer taart ik bestel. We hadden de keuze uit 12 verschillende taartjes en hadden er 11 besteld. Want die ene niet opeten gaat natuurlijk heel veel uitmaken en de serveerster deed er echt een eeuwigheid over terwijl we ze gewoon in de vitrine konden zien liggen. Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt en wie de gard. Eerlijk zullen we alles delen, dus ik heel veel en model A een beetje.

 

Paultje, hart, gebroken hart, liefdesverdriet

 

Hartfalen uit verdriet komt weinig voor al zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat je mentale gesteldheid een enorme factor speelt in je fysieke gezondheid. Het lijkt logisch natuurlijk dat hoe vrolijker je bent, je beter in je vel zit en misschien ook wel in je organen. Je verdriet weg eten met ongezond voedsel is minder gezond en onbewust associeer je eten dan met het wegnemen van je verdriet. Hetzelfde geldt voor niet meer van de bank af willen komen. Volgens onderzoekers hebben jonge mensen die meer dan een uur per dag televisie keken, al vernauwde slagaderen. Dit wordt gezien als een eerste waarschuwing voor een hoge bloeddruk en hogere kans op een hartaanval op latere leeftijd. Ieder uur dat voor de televisie wordt doorgebracht verhoogt het risico van een hoge bloeddruk op latere leeftijd met 10 procent. Dat uur kan je dus beter sportend door brengen. Sterker nog, een gebrek aan beweging is de grootste risicofactor voor hartaandoeningen bij vrouwen boven de dertig. Te weinig bewegen is een grotere risicofactor dan andere factoren zoals bijvoorbeeld overgewicht. Door dagelijks minstens dertig minuten te bewegen, maar beter nog 45 minuten, verbetert de gezondheid enorm en halveert het risico op het krijgen van hartaandoeningen.

 

Ik zat met mijn taartje te spelen en tot mijn grote verbazing vraagt iemand of hij naast mij mag komen zitten. Hoe haal je het in je hoofd? Als in slow motion keek ik langzaam omhoog. Mijn ooglieden hieven zich in alle moeite op om te zien wat voor gedrocht het lef had om naast mij te willen zitten. Mijn vingers lieten plots het lepeltje vol taart los waardoor het op de grond viel en ik een hapje minder had. Model A slaakte een kreetje.

 

Het was Godzilla. In mijn hele leven heb ik nog nooit zo’n dik iemand gezien. Ik kon ook niks anders meer zien, want hij blokkeerde het hele zicht.

 

Ik trok Model A omhoog en we zijn thuis verder gegaan met onze online trainingen van Model Workout. Niet dat de beste man nou zo’n verschrikking was, maar soms moet je even met een ander uiterste geconfronteerd worden om verder te gaan waar je mee bezig bent of om in ieder geval niet stil te staan. Stil staan is funest, of het nou om je fysieke of mentale gezondheid gaat. Je hart heeft behoefte aan beweging, stilstaan doet het uiteindelijk toch wel.

 

(Het recept voor de taart op deze foto vind je hier)

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties