logo
FITSPIRATION

Eerste hulp bij de verzorging van een eczeemgevoelige huid + food tips

Eerste hulp bij een droge huid + food tips

Voor iemand die altijd let op wat er door het mondje naar binnen gaat, is het niet meer dan logisch om ook op te letten wat je eigenlijk allemaal op je lijf en/of gezicht smeert. Overigens geldt bij mij voor alles in mijn leven de 80/20-regel: 80% van de tijd let ik op wat ‘verantwoord’ is, 20% van de tijd doe ik waar ik op dat moment zin in heb. Qua voeding betekent het dat ik salades en groene smoothies afwissel met chocoladetaart en gin-tonic, op het gebied van (huid)verzorging betekent het dat ik natuurlijke merken gebruik die hun producten niet testen op dieren, maar dat ik ook weleens in slaap val zonder mijn mascara eraf te halen – ja sorry, ik ben ook maar een mens.

Wat ik zelf probeer te bedenken bij alle huidverzorging die ik gebruik, is dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is. Bovendien neemt je huid veel op door het grote oppervlak: wat je opsmeert zou je dus eigenlijk net zo kritisch moeten bekijken, als wat je opeet. Omdat ik geen groot fan ben van cosmetica, maar wel een eczeemgevoelige en een hele droge huid heb, gebruik ik zo min mogelijk producten met zeep en moet ik veel en vaak smeren om mijn huid gehydrateerd te houden. Nu het winter is, smeer ik mijn handen daarom in met Derma Cardiflor zalf van VSM (waarover later meer) en mijn lichaam met kokosolie als bodylotion: lekker vet en heel natuurlijk.

Eerste hulp bij een droge huid + food tips

De tips die ik hieronder geef ter verzorging van een eczeemgevoelige en droge huid zijn puur en alleen gebaseerd op mijn eigen ervaring en aangezien ik geen alwetend genie ben en al helemáál geen goeroe, vraag ik je om vooral zelf te bedenken wat er bij jouw levensstijl past. Ik heb al mijn hele leven last van eczeem, vooral in tijden van stress of koud winterweer, wat een droge en gevoelige huid met zich meebrengt. Voor mij werken de vier tips die ik hieronder noem om mijn huid zo goed mogelijk te verzorgen gedurende het hele jaar. That’s all. Overigens raad ik je aan om naar je huisarts te gaan als je echt uitslag hebt: hardnekkige eczeem en ook veel schimmels hebben echt het oordeel van een arts nodig. De basisverzorging van je huid, daar kan ik je wel mee op weg helpen.

Tip 1: Eet vette dingen

Nee, helaas geen friet en kaassoufflés. Ik heb het over vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm. Of over vetrijke groenten en fruit zoals avocado. Maar ook noten en notenpasta’s. Het eten van dit type (goede) vetten zorgt voor een natuurlijk soepele(re) huid. Pssst: bekijk hier het recept dat hoort bij de foto hieronder!

Tip 2: Gebruik het liefst een zalf

Sommige producten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, bijvoorbeeld als zalf en als lotion. Zalf is vetter dan bijvoorbeeld crème of lotion, dus als je een hele droge huid en/of een eczeemgevoelige huid hebt is deze het meest gebaat bij een zalf. Hierboven noemde ik al de VSM Derma Cardiflor zalf die ik voor mijn handen gebruik. Deze zalf kreeg ik vroeger al opgesmeerd door mijn moeder als ik een gevoelige en geprikkelde huid had en hij bevat natuurlijk ingrediënten – onder andere Cardiospermum halicacabum, wat in normaal Nederlands staat voor blaaserwt. Een plantje, dus! Kijk hier voor meer info.

Tip 3: Pas op met schoonmaakmiddelen

Pas op met bepaalde schoonmaakmiddelen, deze kunnen je huid uitdrogen. Zelf heb ik gevoelige handen, dus doe ik het liefst handschoenen aan tijdens het schoonmaken – zelfs met afwassen. 

Tip 4: Pak jezelf in

Dit geldt vooral in de winter: draag handschoenen. Wikkel je hoofd in een sjaal. Bescherm je huid tegen snijdende en striemende wind, ook je gezicht. In de zomer geldt dat je je moet beschermen tegen de zon: blijf uit de zon als dat kan. Wanneer je bent zoals ik en gewoon heel gelukkig wordt van zon op je huid, zorg dan op zijn minst dat je je insmeert met zonnebrand met een hoge factor. Niet alleen tegen verbranding en huidschade, maar ook gewoon tegen uitdroging.

Wat zou jij nog aan mijn tips willen toevoegen? Let me know! Zoals gezegd weet ik in mijn eentje lang niet alles en samen weten we een stuk meer! Heb jij ook een huidverhaal dat je wilt delen? Deel het met #VSMskinstories en tag mij, ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Eerste hulp bij een droge huid + food tips

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten en de inhoud oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties