logo
FOODSPIRATION

Eet je mooi: voeding voor sterke nagels en mooie haren

071014095737Beautyimageheader.jpg

Gezond zijn ben je niet alleen van binnen, gezondheid straal je ook uit. Wat je eet beïnvloedt namelijk de gezondheid van onder andere je haar en nagels. Je kunt jezelf dus letterlijk mooi eten! Zorg bijvoorbeeld dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, aangezien keratine het eiwit is waar beauty catchers als je haren en nagels van worden gevormd. Broze nagels en dun haar zijn dus tot op zekere hoogte te beïnvloeden met je voedingspatroon. Welke voedingsmiddelen je daarvoor meer moet eten of juist moet vermijden lees je hieronder.

 

Do’s – wél binnen krijgen

Eiwit

Eet genoeg eiwitten! We willen niet overdrijven, maar vrijwel alle opbouwprocessen in je lichaam vinden met behulp van eiwitten plaats. Zo worden ook je haar en nagels uit eiwitten gemaakt. Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten klaren de klus.

 

Met kleine veranderingen kun je al heel gemakkelijk meer eiwitten aan je voedingspatroon toevoegen. Eet bijvoorbeeld standaard een portie peulvruchten tijdens het avondeten of voeg deze toe aan je lunchsalade. Peulvruchten in combinatie met een graan verhogen de waarde van het eiwit. Hoe dan? Simpel: beide voedingsmiddelen leveren verschillende deeltjes (aminozuren) voor het eiwit aan. Je lichaam vormen uit deze verschillende aminozuren een compleet eiwit. Hoe completer, hoe 'hoger' de waarde van het eiwit. Eet dus combinaties als rijst en bruine bonen, erwtensoep met roggebrood, hummus met brood et cetera om complete eiwitten aan te kunnen maken. Verder zijn magere vlees- en vissoorten, zoals kipfilet en tonijn, een goede bron van eiwitten. Ook kun je denken aan andere dierlijke producten zoals melkproducten en eieren.

 

Receptje nodig? Onderstaande quinoasalade bevat zowel een graan- en peulsoort die hoog in eiwitten zijn, en ook nog eens gerookte kipfilet. Drie keer raak!

 

IJzer en Zink
Heb je wel eens witte vlekjes op je nagels? Misschien dacht je dat dit door een calciumtekort kwam. Niet is minder waar: eigenlijk is een zinktekort hier de oorzaak van. Genoeg ijzer en zink zijn namelijk essentieel voor de opbouw van keratine, dat je lichaam nodig heeft voor de opbouw van je nagels en haren. Zorg dus dat je deze twee mineralen voldoende binnenkrijgt: een tekort aan ijzer kan zelfs zorgen voor haarverlies! IJzer en zink zitten allebei in rood vlees en schaal- en schelpdieren. Vegetariërs en veganisten kunnen genoeg van deze spoorelementen binnen krijgen via linzen, zwarte en bruine bonen. Ook tofu en (cashew-)noten bevatten volop ijzer en zink.

 

Vitamine B
Er zijn wel 8 verschillende soorten B-vitamines. Allemaal spelen ze een belangrijke rol bij de stofwisseling. Dat houdt in: alles wat in het lichaam wordt afgebroken en opgebouwd. Dus ook onze nageltjes en haren. Omdat er veel verschillende B-vitamines zijn, is er geen voedingsmiddel dat veel van alle B-vitamines bevat. In het schema hieronder staat in welke producten veel van een bepaald B-vitamine bevat.

 

Vitamine B1

Brood en graanproducten, aardappelen, vlees(-waren), melk(-producten)

Vitamine B2

Melk(-producten), vlees(-waren), groente, fruit, brood en graanproducten

Vitamine B3

Vis en vlees, volkorenproducten, groente, aardappelen en cashewnoten

Vitamine B5

Groenten en fruit, vlees, volkorenproducten, peulvruchten, eieren, melk(-producten)

Vitamine B6

Brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, vlees en vis, eieren, groente, melk(-producten), kaas

Vitamine B8

Lever, eieren, melk(-producten), sojaproducten, noten

Vitamine B11

(Groene) groenten, brood, aardappelen, vlees en zuivelproducten.

Vitamine B12

Melk(-producten), eieren, vlees(-waren) en vis

Zoals je ziet, zit vitamine B12 alleen in dierlijke producten. Veganistisch? Dan is de kans op een tekort aan vitamine B12 groot. Vul je voeding aan met een vitamine B12 supplement.

 

 

Dont’s – niét binnen krijgen

Kwik
Je kent het wel. De vloeistof die in thermometers de temperatuur aangeeft. Maar dit is ook een stofje dat voor haarverlies zou kunnen zorgen. Sommige vissoorten zitten er vol mee; makreel is hier een voorbeeld van. Als je volgens de aanbevolen hoeveelheden vis eet, is er niks aan de hand. Alleen veel te hoge gehaltes kwik zorgen voor het verlies van je lange lokken. Pas als je 4 keer per week vis eet, of meer zou je een risico kunnen krijgen op een teveel aan kwik. Eet dus gerust eens een salade met makreel, want er zit ook zeker heel veel goeds in vis!
 

Suiker
Voedingsmiddelen met kortere suikers, zoals in snoep, maar ook wit brood laten de bloedsuikerspiegel omhoog schieten. Dat wist je misschien al (niet? Lees dan deze blog van Claartje over snelle en langzame koolhydraten nog eens), maar de snellere suikers zorgen ook voor hogere androgeengehaltes in je lichaam. Dit is een hormoon dat de haarzakjes verkleint. Geen paniek: producten met langzame koolhydraten, zoals volkorenbrood verlagen juist het gehalte aan dit mannelijke hormoon.

Vitamine A
Vitamine A, ofwel retinol, kan je haar verdunnen als je hier te veel van eet. Dierlijke producten, zoals lever, vis en melkproducten bevatten een hoge dosis vitamine A. Eet daar dus liever niet al te veel van. Als vrouw kun je beter niet meer dan 700 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Voor mannen geldt een aanbeveling van 900 microgram. Een glas koemelk bevat gelukkig maar 75 microgram. Een portie kippenlever (100 gram) daarentegen bevat al meer dan 10 keer de aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen. Eet je juist heel weinig lever, vis of melkproducten en denk je juist te wéinig vitamine A binnen te krijgen? Geen probleem. Als je onvoldoende vitamine A binnenkrijgt, maakt je lichaam het naar behoefte zelf aan. De stof bètacaroteen wordt dan omgezet in deze vitamine. Bètacaroteen is het stofje dat worteltjes hun oranje kleur geeft. Verder zit het in groene bladgroente en verschillende koolsoorten. Daar mag je dus zat van eten!

 

Veel kleine aanpassingen in het voedingspatroon kunnen samen dus voor een verbetering van de conditie van je haar en nagels zorgen. Probeer het minimaal een maand uit en bekijk het resultaat!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties