logo
FOODSPIRATION

Ervaringen van een vegetariër: ‘Geen vlees, wel slachtafval?’

101114103610wil7.jpg

Dertig jaar ben ik als ik met mijn vriend een korte fietsvakantie doorbreng in Toscane, Italië. Mooi landschap, lekker fietsen, de ijsjes zijn er om je vingers bij af te likken en de cappuccino niet te evenaren. En het eten? Het is begin jaren negentig en de vegetarische Italiaanse keuken is uitstekend. Heerlijke pasta’s, gevulde ravioli en rijk belegde pizza’s worden voor ons neergezet. We hoeven er niet eens om te vragen want ze staan gewoon op het menu. Dus halen we opgelucht adem en zetten onze tanden met smaak in al dat lekkers. Zo makkelijk gaat dat dus tegenwoordig.

 

Tot die één na laatste dag. Hongerig stoppen we na een prachtige klim bij een restaurant voor een late lunch. De kaart vermeldt geen enkel gerecht zonder vlees of vis, dus in mijn beste Italiaans leg ik uit dat we vegetariërs zijn en of er iets anders klaargemaakt kan worden. De ober snapt meteen waar we het over hebben. “Prima hoor, geen vlees, komt voor elkaar’’. Tevreden over mijn Italiaanse taalkunst laten we ons een drankje inschenken en wachten op de verrassing die komen gaat.

 

 

Trek gekregen in een vegetarische lunch? Deze torenhoge tosti zit vol met groente en is vrij van vlees.

 

Niet veel later worden er twee dampende en nog na-pruttelende schalen voor ons neergezet. Het ruikt heerlijk kruidig en ik vermoed een spannende schotel met champignons en andere paddenstoelen. Na nog eens goed ruiken en een eerste hap begint echter het donkerbruine vermoeden te rijzen: dit is wél vlees! We halen de ober er bij en die legt het omstandig uit. Kort gezegd komen zijn woorden hier op neer: ‘Dit is inderdaad geen vlees, het is slachtafval. Darmen en zo. Dat is goedkoop, dus voor wie geen vlees kan betalen serveren we dit als alternatief’.

 

Enigszins verbijsterd horen we het aan en weten even niet waar we nou het meest ondersteboven van zijn: dat de Italianen slachtafval serveren als goedkoop alternatief voor vlees, of dat deze Italiaan ons kennelijk inschat als te armoedig om vlees te kunnen betalen. Nou ja, het komt goed. We leggen het nog een keer uit en eten uiteindelijk net zo lekker als alle voorgaande dagen. Alleen nemen we ons voor om bij een volgend bezoek aan Italië toch maar iets nettere kleding mee te nemen. Wie weet helpt het. 

 

Wil Verschoor

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties