logo
FOODSPIRATION

Ervaringen van een vegetariër: Welke vleesvervanger?

310714174603wilimage.jpg

Eenenvijftig ben ik als ik op mijn zaterdagse boodschappenochtend voor het koelvak met de vleesvervangers sta. Het is 2012 en aan variatie is er geen gebrek: vegetarisch gehakt, wokreepjes, quorn, schnitzels en worstjes in alle soorten en maten. Ik maak net mijn keuze als een jonge vrouw mij op de schouder tikt. “Welke is het lekkerste?’’, vraagt ze. Duidelijk een nieuweling in de wereld van de vleesvervangers. Ik wijs haar mijn favoriet van dat moment: een spinaziekaasburger. Ze bedankt me, legt ze in haar kar en loopt dan snel verder. 

 

Op weg naar de groenten denk ik er nog verder over na. Had ik het niet anders aan moeten pakken? Misschien is dit juist helmaal niets voor haar. Want voor mij geldt dat ik niet van vlees hou, dus hoe minder vleessmaak hoe beter. En de spinaziekaasburger die ik heb aangeraden, smaakt in de verste verte niet naar vlees. Maar wat voor vleesverlater is zij? Misschien wel één met een echtgenoot die tégen is en elke dag zijn biefstukje opeist. Die kun je nog wel om de tuin leiden met reepjes vegetarische ham in de macaroni. Of met een schnitzel die helemaal de structuur heeft van vlees: flink wat saus er over en grote kans dat meneer niets in de gaten heeft. En dan kan zij hem op een goed moment vertellen dat-ie al lang vegetarisch heeft gegeten en dat ie dat echt niet in de gaten heeft gehad. Maar een spinaziekaasburger: nee! 

 

wil, vega, vleesvervanger

 

Kortom: daar sta ik dan met mijn te snel gegeven advies. Ik had natuurlijk vragen moeten stellen: waarom ze vegetarisch wil eten, wat ze al geprobeerd heeft en hoe dat bevalt. En of ze ook gedacht heeft aan andere vleesvervangers, zoals kaas, noten, eieren of peulvruchten. Die vind ik zelf namelijk het lekkerst en ze nodigen ook uit om wat creatiever te koken. Zo’n vegaburger is soms wel een heel gemakkelijk alternatief. 

 

En dan hadden we misschien wel een goed gesprek gehad over de voordelen van vegetarisch eten, de opmerkingen, de grapjes en de al dan niet afwijzende houding van de gezinsleden. En dan? Tja, wat dan? Misschien was zij dan wel geschrokken van zo’n ouderwetse vegetariër die dertig jaar ervaring over haar uitstort. En dan was ze heel hard doorgelopen. Richting het vlees en gehakt. 

 

Wil Verschoor

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties