logo
FITSPIRATION

Eten voor & na het sporten

141113155019Blog2paultjeimage.jpg

Ik stond al zo’n twintig minuten bij de koekjes. Met honger. Elke avond eet ik laat. Dat is niet erg want de meeste supermarkten sluiten hier om tien uur en zo ben ik in staat om nog normaal te kunnen koken tot half elf. Nou krijg ik vast van een aantal mensen op mijn kop dat ik te laat eet en dat ik dan ook nog eens het verkeerde eet, maar als trainer heb je soms gewoon niet de tijd om op de gewenste tijdstippen te eten.

 

Ik had een aantal cardio trainingen gegeven voor Model Workout en mijn hele lichaam snakte naar het zo snel mogelijk naar binnen werken van voedsel. Ik ben direct na mijn training richting supermarkt gegaan om van start te gaan met mijn vernieuwde manier van eten. Ik heb mijn modellen beloofd volledig mee te gaan in hun manier van healthy lifestyle.

 

Ik stond dus al twintig minuten bij de koekjes. Zachtjes fluisterden de stroopwafels mijn naam, de roze koeken knipoogden en de oreo’s loerden vanuit hun hoekje. “Pak me dan, ik weet dat je me wilt”. De supermarktmedewerker keek me vreemd aan. Ik belde de noodlijn. ‘Dus ik mag echt niks meer met suikers en bepaalde E-nummers? Hmm, ok. Dat betekent dus eigenlijk dat ik amper iets uit de supermarkt kan kopen. Hmm, wat? Nee, ik sta bij de koekjes, hoezo? Omdat ik fruit en groente eigenlijk niets aan vind. Ik eet geen pasta dan word ik dik. Ja ook van volkoren.’

 

Nu weet ik zelf heus wel wat ik wel of niet moet eten. Het is ook zo moeilijk om een standaard voedingsadvies te geven, want iedereen heeft een ander advies nodig. Het is in ieder geval belangrijk om maximaal twee uur voor het sporten een licht verteerbare, koolhydraatrijke, vetarme maaltijd te eten. Wanneer je langer dan een uur staat te knallen moet je aan de koolhydraten en na het sporten moet je alweer opletten wat je eet. Tot twee uur na het sporten staan je lichaamscellen open voor voedingsstoffen. Vetrijk eten betekent dan vet opslaan. Op je heupen of billen of in mijn geval achter op mijn rug. Liever had ik het op mijn billen en dan niet in de breedte. Ik heb het wel eens aan mijn vetcellen geadviseerd, maar die zijn net als ik Oost-Indisch doof. Ik raad jullie dus aan eiwitrijke voeding, eventueel in combinatie met koolhydraten (wel vetarm), zoals yoghurt of kwark met muesli of een lichte warme maaltijd te nemen. De eiwitten zorgen voor de oh zo belangrijke herstel van spieren en spieropbouw. 

 

Misschien moet ik voor de eierkoeken gaan. Doe ik er aardbeien bij. Dat is fruit, toch? En dan, want er zit toch niemand bij mij thuis die me tegenhoudt, doe ik er een kilo slagroom bij.

 

Als een gekooide tijger loop ik heen en weer door de supermarkt en ineens bedenk ik me dat ik eigenlijk voldoende in huis heb om tot een soort van verantwoorde maaltijd te komen. Ik maak wel een soepje, zoals de noodlijn ook had voorgesteld. Zoete aardappelsoep heb ik zo gemaakt en mijn zoete aardappels zitten vol vitamine A en C en antioxidanten. Trouwens voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappels ook een redder in koolhydraten-nood, aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.

 

Samenvattend: eet voor en tijdens het sporten koolhydraatrijke en vetarme voeding en eet na het sporten eiwitrijk en vetarm voedsel. Oftewel geen vet, nooit niet of als niemand kijkt een beetje.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties