logo
FOODSPIRATION

Food Favourites: Foodness stagiair Glynis

130514130204BlogImage.jpg

Het schijnt dat barmannen aan de hand van het drankje dat je bestelt kunnen afleiden wat voor persoon je bent. Nu zullen de barmannen van het terras waar ik wekelijks zit mij misschien een saaie muts vinden, want als ik binnen kom lopen graait de barman al naar de honey lemon ginseng groene thee, of als het een zomerse dag is, spa rood met munt en citroen. Heel soms verras ik ze wel eens, dan bestel ik ineens een warme chocolademelk met slagroom!

 

Ik denk echter wel dat hier een kern van waarheid in zit. Van wat ik drink op het terras kun je weinig aflezen, maar wat een persoon door een dag heen eet zegt wel heel veel! Vandaar dat er vanaf vandaag een nieuwe rubriek aan Foodness is toegevoegd: Food Favourites! En ik, als nieuwe stagiaire bij Foodness, laat jullie vandaag zien wat ik zoal eet, en wat mijn favoriete gerechten zijn. Zouden jullie mij aan de hand van mijn Food Favourites kunnen leren kennen? Of zegt wat je eet misschien helemaal niets over wie je bent?

 

Mijn eetpatroon
Over het algemeen ontbijt ik heel saai. Ik ga nooit de deur uit zonder te hebben ontbeten, maar ik eet wel bijna iedere ochtend hetzelfde, over een langere periode. Zo heb ik tot vorige maand iedere avond braaf een schaaltje havermout met superfoods en amandelmelk gevuld en in de koelkast gezet met een dekseltje, maar besloot ik halverwege vorige maand ineens dat ik trek had in speltwafels met avocado. (Speltwafels zijn een soort rijstwafels, maar dan van 100% spelt gemaakt. Klinkt heel saai en gezond, maar ze zijn zó lekker! Nooit meer gewone rijstwafels voor mij.) Waarschijnlijk eet ik vanaf volgende maand weer overnight oats, of heb ik ineens weer iets nieuws wat ik iedere ochtend eet. Niet heel gevarieerd dus, maar ’s ochtends ben ik sowieso niet op mijn vindingrijkst.

 

Kenmerkend voor mij is dus dat ik altijd ontbijt in huis heb. Tegenwoordig heb ik ook standaard iets voor de lunch in huis, maar meer dan dat staat er eigenlijk niet in de keukenkastjes. Nou ja, ongeveer 5 kilo aan pasta en rijst. Ik heb de rijst- en pastalade laatst nog uitgezocht, en ik weet zelf ook niet zo goed waarom ik 10 soorten pasta nodig heb. Of 4 soorten rijst. Maar meestal koop ik het avondeten pas op de dag zelf, omdat ik vaak van tevoren niet weet hoe vaak ik die week thuis eet.

 

 

Verder zijn er nog twee dingen die heel specifiek zijn aan mijn eetpatroon: Ik ben doodsbang voor aspartaam en zijn broertje acesulfaam-K (beiden synthetische zoetstoffen), en ik vermijd het liefste sommige E-nummers, met name E621. Die kennen jullie misschien onder één van zijn andere namen, mononatriumglutamaat, eerder schreef Annemerel hier al een blog over. Sinds het begin van mijn opleiding Voeding & Diëtetiek let ik nóg meer op wat er precies in mijn eten zit, ik vind het heel belangrijk om in ieder geval te weten wat ik precies in mijn mond steek.

 

De basis is dus dat ik het liefst zo puur en onbewerkt mogelijk eet, maar dat betekent niet dat ik altijd übergezond eet. Ik ben namelijk ont-zet-tend verslaafd aan suiker (als in: ik krijg hoofdpijn aan het eind van de dag als ik geen snoep, chocolade of sappen heb gehad die dag, misschien toch maar eens afkicken met een suikerdetox, net zoals Claartje?), en ik heb nogal een zwak voor pasta en rijst. Hoewel ik koken hartstikke leuk vind, woon ik wel alleen, ben ik vaak laat thuis en heb ik een gruwelijke hekel aan de afwas. Mijn favoriete gerechtjes zijn dan ook vrij makkelijk!

 

Lievelingsgerecht(en)

Het simpelste gerechtje dat ik kan maken is misschien wel tagliatelle met zalm en pijnboompitten – het recept is vandaag het recept van de dag! Van aardappelen word ik niet heel wild, maar van zoete aardappel toevallig wel! Twee of drie keer per week eet ik vlees of vis en dan vind ik het heerlijk om er zoete aardappelfrites uit de oven te eten. Heel simpel: snijd een zoete aardappel in reepjes, leg deze op een bakpapiertje in een ovenschaal, knijp er een teentje knoflook over uit en leg er wat takjes rozemarijn bij. Dit gaat ongeveer 20 minuutjes op 180 graden Celsius in de oven.

 

Op dit moment mijn allerlekkerste gerechtje? Portobello met geitenkaas. De portobello doe je eerst even op zichzelf 10 minuutjes in de oven, terwijl je geiten(room)kaas, gebroken walnoten en honing mengt. Vervolgens draai je de portobello op zijn rug, en vul je deze met de geitenkaas. Daarna gaat de portobello nog eens 10 minuten in de oven. Superlekker bij een salade!

 

Liefs,

Glyn

 

Hoe vinden jullie het om iemand te leren kennen aan de hand van wat hij/zij eet?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties