logo
FOODSPIRATION

Food for the heart

250614100251BlogLisa6image.jpg

Steeds vaker hoor je dat met een veganistisch dieet sowieso kilo’s afvalt. Immers, alleen op groenten en fruit leven, dan móet je toch wel slank en gezond zijn?  Ik vind dat wel grappig, want als dat zo was, zouden veel vrouwen daar meteen voor tekenen toch?

 

Veganisme = gezond?                                                                                                 

Wanneer men het over veganistisch eten heeft,  komt vaak de nadruk te liggen op wat je allemaal níet kan eten als veganist. “Wow, dan zal je wel weinig (en gezond) eten, want dan kan je ongeveer niks meer eten!” . Het woord ‘dieet’ vind ik dan ook negatief klinken, het lijkt alsof je wordt beperkt in je voedselkeuze. Echter, plantaardig eten is meer dan alleen het weglaten van dierlijke producten.

 

                         

    

De afgelopen jaren laat onderzoek zien dat er een relatie bestaat tussen een dieet gebaseerd op dierlijke producten en een hoger sterftecijfer, een verhoogde kans op cardiovasculaire problematiek (hart- en vaatproblemen) en kanker. Een plantaardig en koolhydraatarm dieet werd daarentegen geassocieerd met een lager sterftecijfer en een verlaagde kans op cardiovasculaire problematiek (Annals of Internal Medicine). Nu is dit slechts een conclusie van één onderzoek, tussen talloze onderzoeken die op verschillende manieren zijn uitgevoerd en die verschillende conclusies trekken. Daarbij komt dat ‘gezondheid’ over het algemeen een groot en breed begrip is, wat moeilijk alomvattend is. Maar op basis van deze conclusie zou het betekenen dat – naast het feit dat je dierenleed de rug toekeert (voor zover dat mogelijk is) – je met een veganistisch dieet een heel eind op weg naar gezondheid! Toch?!

Hou dit vast – Ik kom hier zo op terug.

 

 

 

Italië is één van mijn lievelingslanden. Prachtig landschap, een gezellige cultuur en het verrukkelijke eten; oh, daar ben ik gek op. Het dieet van inwoners rond het Middellandse Zee-gebied wordt het ‘Mediterrane dieet’ genoemd. Dit dieet wordt gekenmerkt door een hoge consumptie van groenten, fruit, granen, olijfolie en noten, een gematigde consumptie van vis en kip en een kleine hoeveelheid zuivelproducten, rood vlees en zoetigheid. Een glaasje wijn bij het eten en dit dieet is compleet! Kortom; veel plantaardige voeding en een minimale consumptie van dierlijke voeding. Deze eetstijl sprak mij, zelfs voordat ik veganistisch begon te eten, al heel erg aan.

 

Wat blijkt nou? Uit een groot onderzoek van één van meest gerespecteerde medische tijdschriften in de wereld (The New England Journal of Medicine); kwam naar voren dat mensen die zich volgde aan het Mediterrane dieet (aangevuld met extra olijfolie en noten), aanzienlijke minder aandoeningen van het hart en vaatstelsel  kregen (cardiovasculaire problematiek) dan mensen die zich aan een ‘normaal’ dieet hielden. Wauw, wat een verschil! Door de uitkomst van deze duidelijke verschillen is het onderzoek voortijdig stop gezet. (Kijk hier voor uitgebreide informatie over dit interessante onderzoek.) Ook dit onderzoek pleit dus voor een zo’n plantaardig mogelijk dieet!

 

 

Dus een veganistisch dieet is gezond?

Ja, voor een groot gedeelte wel. Ik ben van mening dat je door het schrappen van dierlijke producten goed bezig bent. Mits je jouw dieet aanvult met genoeg groente, fruit, peulvruchten, noten en granen. Maarrr… Let op! Slechts de basis is goed, want als veganist kan je nog aardig kiezen uit een groot assortiment aan ongezonde voeding. Veganisten kunnen zich nog genoeg vergrijpen aan wit brood, chips, chocolade, koeken, frisdranken en snoep (mits veganistisch, natuurlijk).

 

 

Staat een veganistisch dieet garant voor afvallen?

Nee. Veganistisch eten kán zeker gepaard gaan met gewichtsverlies. Maar ook met gezonde voeding zitten er producten bij waar je niet té veel van moeten eten. Avocado, noten en olijfolie zijn een gezonde bron van vetten, maar het zijn ook aardig caloriebommen. Dus je kán afvallen, maar het hoeft zeker niet. Zelf ben ik iets aangekomen sinds ik veganistisch ben gaan eten (zelf denk ik door het vele snacken van noten, crackers met hummus, fruit en dadels). Who blames me? Daarbij is de dagelijkse beweging, je leefstijl en portiegrootte natuurlijk ook super belangrijk.

 

Kortom:

Een veganistisch dieet is een goede basis voor gezondheid en afvallen, maar het geheim zit hem in de uitvoering ervan. Een veganistischt dieet staat dus zeker niet garant voor afvallen! Eet gewoon lekker vers fruit, groenten en granen, neem ongebrande noten als tussendoortje en drink een lekker wijntje bij je plantaardige avondmaal – dat zal jouw hart je in dank afnemen.  

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties