Er zijn enorm veel blogs over voeding, die allemaal vol staan met foto’s. Ik, als voedingsdeskundige, vind het heerlijk om in mijn vrije uurtjes door al deze blogs te ‘neuzen’, recepten ervan uit te proberen en leuke tips en weetjes op te doen. Een food blogger heeft (heel logisch natuurlijk!) zijn interesse bij voeding liggen, en niet per definitie bij fotografie. De foto’s op veel blogs zijn dan ook vaak voor verbetering vatbaar. Naast voedingsdeskundige ben ik fotografe; en mijn kennis en tips wil ik graag met jullie delen! Waar moet je op letten bij het fotograferen van voeding?
Welk verhaal wil je vertellen?
Vraag jezelf allereerst af welk verhaal je wilt vertellen. Wil je de lezer instructies geven? Dan kun je alle stappen fotograferen die de lezer instrueren om tot het eindresultaat te komen. Of is het recept zo simpel dat het voldoende is om alleen het eindresultaat te fotograferen? Je kunt ook alle ingrediënten fotograferen, en vervolgens het eindresultaat. Of je fotografeert de ovenschaal met lasagne samen met een bord waarop je een deel van de lasagne hebt opgeschept. Legio mogelijkheden, geen van deze is ‘de beste’. De keuze is afhankelijk van je eigen stijl en de informatie die je in de blog geeft.
Hieronder heb ik bijvoorbeeld de lezer geïnstrueerd hoe ik een mueslireep heb gemaakt.
En in onderstaande foto is het zo overduidelijk dat ik hiervoor een blender heb gebruikt, dat ik alleen de ingrediënten en het drankje heb gefotografeerd.
Maak je de foto staand of liggend?
Veel foodbloggers zijn van mening dat de foto’s alleen in landscape (liggend formaat) gemaakt mogen worden. De foto heeft dan dezelfde breedte als de website, wat er volgens hun waarschijnlijk het meest mooi uitziet. Pinch of Yum maakt vooral gebruik van foto in staand formaat. Met een staande foto creëer je naar mijn mening een veel meer dynamische foto én kun je hierdoor beter een verhaal vertellen. Het scherpte-diepte effect is hiervoor verantwoordelijk. Bij onderstaande foto heb ik extra ruimte gecreëerd door te werken met een kleine scherpte-diepte: de taartpunt is scherp, maar de taart niet.
Sluitertijd
De sluitertijd is erg belangrijk bij Food Fotografie. Vaak is er weinig licht (zie ook onderaan bij 'Extra licht' voor extra tips), waardoor de meeste camera’s automatisch gaan compenseren door een langere sluitertijd te kiezen. Doordat je ook nog dicht op je onderwerp (het eten) zit, zal de foto er al snel bewogen uitzien. En dat is natuurlijk jammer! Houdt als vuistregel aan: zorg dat je sluitertijd 1/100 sec. of sneller is, dan gaat het in de meeste gevallen goed.
Maak je de foto van bovenaf met een schuine hoek, of van onderaf?
De keuze van je standpunt (waar jij staat met je camera ten opzichte van het gerecht), is afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken. Ik maak een foto zelden van bovenaf, omdat er dan totaal geen dieptewerking in de foto zit. Bij onderstaande foto wilde ik bijvoorbeeld de lezer laten zien uit welke lagen mijn ontbijtje was opgebouwd.
De opmaak van het gerecht
Presenteer je het in een glas of in een porseleinen kom? Neem je een hip jampotglas met een strik eromheen, en doe je er nog een rietje in? Probeer uit en wees creatief. Je doel is om de lezer het gerecht ook te laten maken. Zorg er dus voor dat je met accessoires het eten aanprijst. Te veel poespas leidt alleen maar af. Voorkom dat je ‘even snel’ een foto wilt maken van je eindresultaat en daarbij de opmaak van het gerecht teniet doet. Soms moet je ook niet elke stap willen vastleggen, vooral als het eten er niet elk moment even lekker uitziet. Een voorbeeld van drie foto’s:
In onderstaande foto zie je havermout met geraspte wortel en appel. Hiermee geef je de lezer de instructie dat alles rauw en tegelijkertijd in een steelpannetje moet.
Na een kwartiertje koken ziet het er zo uit, maar erg ‘appetijtelijk’ is het nou niet…
Laat deze foto dus absoluut weg; het heeft geen meerwaarde. Als je het eindresultaat mooi opmaakt met bijvoorbeeld kruiden, noten, zaden, en/of gedroogde vruchten, dan zal de lezer veel eerder geneigd zijn dit recept uit te proberen.
Daarnaast is opmaak ook een kwestie van voorkeur; welke van de onderstande mueslikoekjes vind jij het lekkerste?
Of:
Het juiste licht
Gebruik geen flitslicht van je compactcamera; de ingebouwde flits van je camera zal de foto niet veel goed doen! Probeer daarentegen alle foto’s te maken bij natuurlijk daglicht. Zet je gerecht voor het raam op een houten tafel of met een mooi tafelkleed eronder. Wanneer de zon fel naar binnen schijnt krijg je harde schaduwen; dus ook dat is geen ideale situatie. Verplaats je gerecht dan naar de andere kant van je huis, waar geen felle zon naar binnen schijnt. Als je het professioneel wilt aanpakken, en ten alle tijden wilt fotograferen, dan raad ik je aan een spiegelreflex camera te kopen én een externe flitser. Deze flitser kun je naar het plafond richten zodat het flitslicht natuurlijk van bovenaf op je eten ‘valt’. Hierdoor ontstaan geen harde schaduwen en heb je een mooie egale belichting zonder ruis.
Ook al heb ik een hele fotostudio thuis, mijn voorkeur gaat toch uit voor het fotograferen met natuurlijk licht.
Fotobewerking
Tot slot, maar zeker niet het minst belangrijke, is de witbalans van je foto. Een foto kan er veel blauwer of geler uitzien dan de bedoeling is. Ons is aangeleerd dat groenten en fruit een bepaalde kleur hebben. Wanneer we daarvan afwijken, bijvoorbeeld omdat de witbalans niet correct is, dan ziet het gerecht er ineens veel minder lekker uit. Het probleem is echter dat het je zelf nauwelijks opvalt. Jijzelf hebt het gerecht al met je eigen ogen waargenomen, en weet wat de juiste kleur moet zijn. Wanneer je de foto op je blog zet, zal het je nauwelijks opvallen dat de kleur niet helemaal hetzelfde is. Check je foto daarom altijd even in een fotobewerkingsprogramma. Voor ongeveer 100 euro koop je al Photoshop Elements of Lightroom. Maar je kunt ook Micorsoft Office Picture Manager gebruiken voor een snelle controle van je witbalans. Wanneer je de slag te pakken hebt, kun je veel meer met Photoshop. Je kunt foto’s bijvoorbeeld scherper maken, zodat het gerecht echt van je beeldscherp ‘afspat’.
Vond je deze tips nuttig? Of heb je nog andere vragen over Food Fotografie? Ik ben benieuwd naar je reactie, dus laat hieronder even een berichtje achter!
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
[…] Foodness Wil je graag eens een keer prachtige foodfoto’s maken? Lees dan eens deze blog op Foodness. […]