logo
FOODSPIRATION

Gewoon een gebakje? Niet als je lactose-intolerant bent | Lactosevrij – Foodness.nl

Gewoon een gebakje? Niet als je lactose-intolerant bent | Lactosevrij - Foodness.nl

Iedereen zit om mij heen gebak te eten, want een collega is jarig. Helaas: “Sorry, maar ik kon voor jou niets vinden, het is ook zo lastig zoeken”. Nu vind ik het helemaal niet erg om geen gebakje te eten, maar waar het mij om gaat is dat het toch nog lastig gevonden wordt om iets te vinden wat door een lactose intolerante gegeten kan worden. Gebak en taart blijven een lastig verhaal, niet om het lactosevrij te maken, maar vanwege de hoge kans op kruisbesmetting. Het is voor de bakkerijen lastig om de mengmachines en overige gebruiksvoorwerpen schoon te maken voor een lactosevrij baksel.

Goed nieuws: Multivlaai heeft een lactose- en glutenvrije kersenvlaai op de markt gebracht! Je moet hem wel een aantal dagen van te voren bestellen zodat je de taart bij de winkel op kan halen of laat thuisbezorgen. Echt super dat dit er nu is, maar wat ik dan wel weer een beetje  jammer vind (ja, een mens moet iets te mopperen hebben), is dat je de taart moet bestellen en niet dus niet zomaar een winkel in kan lopen en een stukje taart kopen ‘omdat je daar nu net trek in had’. Zelf denk ik dat dit ook niet meer zo heel lang op zich laat wachten. Ik ben erg benieuwd wie de eerste zal zijn!

Gewoon een gebakje? Niet als je lactose-intolerant bent | Lactosevrij - Foodness.nl

Lactosevrij en wél gebak

In de oude binnenstad van Dordrecht is sinds mei 2014 lunchroom Puur gevestigd. Op de ramen staat al aangegeven waarom zij “puur” heten. Gluten- en lactosevrij, vegetarisch en zelfs veganistisch lunchen behoort tot de mogelijkheden. De lunchroom is klein, maar sfeervol ingericht en de eigenaren zijn erg hartelijk. De latte macchiato die ik bestel kan gemaakt worden van soja- of lactosevrije melk. Sterker nog… lactosehoudende melk hebben ze niet eens in huis! Omdat het nog iets te vroeg was om te lunchen koos ik voor de lactosevrij taart. Een lastige keuze: een heerlijke brownie, een zeer smaakvolle appeltaart of een frisse citroentaart? Gelukkig hoefde ik geen keuze te maken en kreeg ik van alle drie (!) een stuk om te proeven. Met lactosevrije slagroom en aardbeien. Wat een smaken! Ik kom zeker terug, en dan kies ik voor een heerlijk broodje met oude boerenkaas (met als toetje een heerlijk stukje taart)! Of misschien ga ik wel uitgebreid genieten van een High Tea, ik krijg nu al trek….

Naast het zoeken van lactosevrije nieuwtjes ben ik ook een webwinkel gestart. Lactosevrijwinkelen.nl is nu een kleine maand in de lucht en tot mijn grote vreugde kunnen mensen al aardig de weg hiernaartoe vinden! De bestellingen druppelen binnen.

PS: op de website Gebakplaats kun je zien welke hobbykoks er bij jou in de buurt glutenvrije, lactosevrije of bv. 100% vegan gebak maken. Het is een niet-commerciële website, waar hobbybakkers die weten wat ze doen, gekoppeld worden aan mensen zoals jij en ik. Zodat we ons niet meer tegen hoeven laten houden door diëten en intoleranties!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties