logo
FITSPIRATION

Gezond? NOT! De grootste bedriegers in de supermarkt

110914142038GoudenWindeiHeader.jpg

De voedselindustrie doet er alles aan om zo veel mogelijk producten te verkopen. Ze houden de consumenten daarmee regelmatig voor het lapje, zoals onze Claartje al schreef in haar artikel over de 10 meest misleidende supermarktproducten. Maar fabrikanten gaan er nog steeds hardnekkig mee door, zeker nu de consument eerlijk, veilig en gezond voedsel steeds belangrijker vindt. Fabrikanten spelen hier slim op in door hun producten vooral zo gezond mogelijk te laten lijken (Lees ook: 4 ‘gezonde’ producten die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn), maar gelukkig zijn er ook organisaties die proberen daar een stokje voor te steken. Foodwatch Nederland is zo'n organisatie, die neemt voedselproducten en logo’s onder de loep neemt en misstanden aan de kaak stelt. Elk jaar rijkt Foodwatch het Gouden Windei uitaan het 'meest misleidende product' in de supermarkt. Welke producten moet je vermijden? Zie hier de genomineerde producten van 2014!

 

BelVita Breakfast Meergranen
Het perfecte ontbijt voor op de drukke ochtend, volgens de fabrikant. Op de verpakking staat de kreet “Energie voor de hele ochtend”. De koek bevat echter veel minder vezels dan een traditioneel Nederlands ontbijt, en bijna tien keer zo veel suiker. De koekjes bestaan namelijk voor maar liefst uit 22%(!) suiker. De verpakking suggereert de biscuits te combineren met een portie zuivel en fruit voor een gebalanceerd ontbijt. Oh oeps, alsnog de trein gemist.

 

Knorr Boeren Groentesoep

Op de verpakking van dit product staat vermeld: “zonder toegevoegde smaakversterkers”. Volgens de Nederlandse Wet klopt dat, maar de soep bevat wel gistextract. Deze stof wordt in de praktijk wel degelijk als smaakversterker gebruikt. Gistextract bevat namelijk glutamaat, een onderdeel van E621 (Mononatriumglutamaat). Wat? Wanneer je chips begint te eten, kun er niet meer van af blijven, toch? Dit is het stofje wat aan chips wordt toegevoegd zodat je er van blijft eten. Voortaan dus even op het etiket letten!

 

 

Rosita’s
Je denkt Surinaamse roti’s te kopen en komt thuis met roti’s van Rosita’s. Maar dit smaakt toch niet naar roti? Klopt. Deze roti’s komen namelijk gewoon uit een Nederlandse tortillafabriek. Niet luchtig, dik of ongelijkmatig zoals een echte Surinaamse roti, maar gewoon een platte tortilla.

 

Albert Heijn Ambacht Rundervink

Volgens de ambachtelijke slagers wordt een rundervink gemaakt van een dun plakje rosbief of lende, gevuld met gehakt en op smaak gebracht met verse kruiden. Het woord “ambachtelijk” is niet beschermd volgens de Nederlandse wet. Albert Heijn mag wettelijk gezien dus de consument misleiden door hun rundervink – barstensvol suikers, 7 E-nummers, aardappelzetmeel en rijstebloem – “ambachtelijk” noemen.

 

Capri-Sun Multivitamin
“Drank met vruchtensappen en bronwater” staat op de verpakking. Een gezond drankje voor de kinderen, nietwaar? Nee, niet waar. Ook al probeert Coca-Cola nog zo hard om dit drankje als een vitaminebom voor kinderen te promoten, het blijft een suikerbom. Een zakje bevat slechts 12% vruchtensap uit concentraat. Daarnaast nog eens 19 gram suiker, bijna evenveel als in Coca Cola. Capri-Sun is eerder suikerwater dan vitaminewater dus.

 

Stemmen voor het meest misleidende product kan hier. Het product met de meeste stemmen wint het Gouden Windei.

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties