Gezond uit eten? 10 tips om gezonde(re) keuzes te maken!
Uit eten gaan hoeft niet te betekenen dat je voornemens om gezond te eten gelijk de prullenbak in mogen. Het kan lastig zijn om je aan een bepaald eetpatroon te houden als je niet zelf de keukenprinses kunt uithangen. Maar hulp is nabij: met deze tips kun jij lekker genieten van een avondje uit, zonder dat je daarvoor je gezonde gewoontes in de steek hoeft te laten.
1. Uithongeren
Ja, je kijkt al weken uit naar dit etentje en hebt daarom expres de hele dag niks gegeten, zodat je er lekker van kunt genieten. Niet doen! Ten eerste wordt het oog groter dan de maag, omdat je zo’n trek hebt. Je bent daardoor geneigd meer en grotere porties te bestellen. Daarnaast gaan, als je zo hongerig aan tafel zit, die stukjes stokbrood die alvast op tafel staan gegarandeerd die knorrende maag in. Dat is zonde, want zo geniet je gelijk minder van je bestelde menu. Ook zitten er vrij weinig nuttige voedingsstoffen in (wit) brood. En die laag kruidenboter werkt ook niet bepaald mee. Je was toch van plan gezond uit eten te gaan?
2. Weet wat je gaat eten
Gelukkig bestaat er zoiets als internet, waar ook restaurants gebruik van maken. Niet alleen zetten ze hun eethuisje ermee op de kaart, maar vaak plaatsen restaurants ook het menu online. Komt dat even goed uit. Dan kan jij mooi even de gerechten bestuderen en beslissen wat je die avond gaat bestellen. Zo vermijd je impulsief voor een ongezonde optie te gaan. Laat je niet verleiden om toch iets anders te kiezen als je eenmaal aan tafel zit. Door de maag gestuurde beslissingen zijn vaak minder wijs dan die door gezond verstand.
3. Vermijd lege calorieën
Frisdranken, wit brood en junkfood, we hebben er niet heel veel aan. Althans, ons lichaam kan er weinig mee. Er zitten weinig tot geen voedingsstoffen in die goed gebruikt kunnen worden. Waarom blijven we het toch eten? Simpel, we vinden het lekker, hebben er gewoon even trek in of zijn er “verslaafd” aan. Probeer dit soort producten te vermijden. Je schiet niks tekort als je een beetje creatief over oplossingen nadenkt. Vervang het lekker door gezondere opties. Vraag bijvoorbeeld voor volkorenbrood in plaats van witte pistoletjes. Als je echt zin hebt om iets zoets te drinken, bestel dan een vers sapje in plaats van frisdrank, of een van deze slanke alcoholische drankjes.
4. Apart = smart
Vraag of je de dressing, saus of mayonaise bij je gerecht apart kunt krijgen. Op deze manier kun je zelf bepalen hoeveel je hiervan eet en bespaar je onnodige calorieën. De meeste restaurants hebben hier totaal geen probleem mee. Sterker nog: er zijn velen met jou die altijd de vloeibare dikmakers apart bij de maaltijd vragen.
5. Water
Het sleutelwoord om je snaaiaanval naar het broodmandje in bedwang te houden is water. Natuurlijk drink je een paar glaasjes om je honger te stillen als je op je langverwachte bestelling aan het wachten bent. Bestel daarom (ook) water als je uit eten gaat. Water bevat geen lege suikers, zoals frisdranken. Ook alcohol is bij veel mensen een trigger om te veel (ongezonds) te eten. Doordat alcohol ook nog eens niet verzadigt maar juist trek opwekt tikt het aantal calorieën dat je binnenkrijgt op deze manier snel aan. Drink voor en tijdens de maaltijd genoeg water, zodat je eerder verzadigd bent en rustig eet. Bovendien verwarren we honger vaak met dorst. Lees hier waar water nog meer goed voor is.
6. Eet rustig
Wist je dat je hersenen pas na 20 minuten het seintje doorkrijgen dat je maag “vol” zit? Daarom is het belangrijk dat je langzaam eet, zodat je voelt wanneer je genoeg hebt gehad. Ook tijdens het kauwen wordt er een signaal doorgegeven aan je hersenen, waardoor de rest van je verteringssysteem klaar wordt gestoomd om aan de slag te gaan. Een andere manier om bewuster en langzamer de maaltijd naar binnen te werken, is door je bestek neer te leggen. Dus als je een hap neemt, leg je je bestek even neer en kauw je langzaam het voedsel weg. Oké, het klinkt misschien best zweverig en raar, maar probeer het eens uit en je zult zien dat je sneller vol zit! Bovendien is het tijdens een etentje een goede trigger om even goed naar je gesprekspartner te luisteren, of juist zelf een verhaal te vertellen. Leg die vork dus even neer, en praat/luister!
7. First things first
Begin met het eten van het gezondste deel op je bord. Als je bijvoorbeeld eerst je groente netjes op eet, heb je in ieder geval de goede voedingsstoffen al binnen. Als die frites er dan niet meer bij passen, is het geen ramp.
8. Portiegrootte of te grote portie?
In de meeste restaurants krijg je een groter bord met meer eten voorgeschoteld dan je thuis voor jezelf zou opscheppen. Dat is natuurlijk niet erg, maar probeer te voorkomen dat je gaat overeten. Bepaal van te voren hoeveel je normaal van het gerecht zou eten en schuif de rest eventueel opzij.
9. Maar dan ook echt…
Uiteraard zijn we geneigd om alsnog te peuzelen van wat er op het bord ligt, wanneer we eigenlijk al genoeg op hebben. Tja, daar zijn we nou eenmaal mens voor. Om jezelf ervan te verzekeren dat je er toch van afblijft zou je de restjes kunnen bestrooien met veel zout en peper, of er een servetje op kunnen leggen. Als je je geld en heerlijke maaltijd niet op deze manier wilt verspillen kun je ook gewoon om een doggybag vragen en de kliekjes mee naar huis nemen. Kun je morgen lekker je collega’s of klasgenootjes jaloers maken met deze heerlijke lunch!
10. Wees niet verlegen
Koks zijn het gewend dat ze hun gerechten een beetje moeten aanpassen. De klant is koning. En aangezien jij de klant bent, mag je zelf weten hoe jouw maaltijd er uit komt te zien. Je hebt niks te verliezen. Als iets niet mogelijk is zullen ze je dat wel vertellen en kies je iets anders. No worries. Vraag gerust naar de bereidingswijze of grootte van een gerecht. De meeste koks vinden wat afwisseling in keuken juist een leuke uitdaging. Ook kun je vragen of het mogelijk is een gezondere variant te bestellen. Vervang bijvoorbeeld de frietjes door wat rauwkost.
Houd deze tips in je achterhoofd voor de volgende keer dat je uit eten gaat. Zeg voor altijd gedag tegen de schuldgevoelens na een etentje! Maar het aller, aller, allerbelangrijkste: geniet ervan.
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties