Er zijn veel verschillende manieren om groentes klaar te maken. De meest gebruikelijke manier is om ze te koken. Maar soms ben je die simpele gekookte groentes een beetje zat, want koken geeft groente nou niet bepaald veel smaak. Gelukkig zijn er ook genoeg andere leuke manieren om groenten klaar te maken. Geen saaie gekookte broccoli meer op tafel, maar iets leuks en vernieuwends! Lees snel verder voor wat inspiratie als het aankomt op het klaarmaken van jouw favoriete groenten.
Gooi ze in de oven
Er kan eigenlijk niks misgaan met het klaarmaken van groentes in de oven. Pak iets van een ovenschaal of een van je braadsledes en leg hier een mixje van verschillende groentes in. Je kunt denken aan paprika, courgette, ui, broccoli, wortel, bloemkool of tomaten, maar natuurlijk ook aardappels kunnen hier prima naast. Verstandig is om de broccoli wel eventjes een paar minuten voor te koken, zodat het niet nog heel hard is als de rest van de groente wel klaar is. Vergeet niet om er voldoende olie of ander vet bij te gebruiken zodat de groenten niet uitdrogen. Doe er lekkere kruiden overheen en voilà!
Bekijk ook: Groenteovenschotel met feta
Maak er puree van
Iets unieks. Heb je wel eens groenten gepureerd en het geserveerd als een soort aardappelpuree? Zo niet, dan is dat zeker het proberen waard. Neem de groentes die je wil en kook ze tot ze gaar zijn. Voeg vervolgens alles samen in een blender en pureer het tot er een gladde puree is ontstaan. Eventueel kun je ook een beetje boter of (kook)room toevoegen, om het romig te maken. Ook is dit een erg makkelijke manier om kinderen groenten te laten eten, wanneer ze dit moeilijk vinden. Dit werkt o.a. goed met groentes zoals knolselderij, wortel, aardpeer, pompoen, bloemkool, venkel, bieten.
Roerbak de groentes
Ook kun je diverse groentes goed samen roerbakken. Pak jouw favoriete groentes (paprika, wortel, ui, champignons, paksoi, sugar snaps, prei), taugé), snijd ze in stukjes en voeg ze groente voor groente toe aan een hete wokpan. Wokpannen zijn hier uitermate geschikt voor wokken omdat ze heel snel erg heet kunnen worden, maar bij gebrek aan een wokpan werkt een normale koekenpan ook. Zorg alleen wel dat je genoeg ruimte hebt. Roerbak / wok de groenten een paar minuten op hoog vuur, tot ze wat zachter geworden zijn en een beetje bruin kleuren. Handig aan wokken is dat je een heel gerecht in één pan maakt: in het heetste midden van de wok bak je het vlees (of kip of tofu of garnalen), in de zones eromheen te groenten. Nou ja, op rijst na dan, die kook je in een aparte pan of rijstkoker.
Eet de groente rauw
Wist je dat je veel groenten eigenlijk gewoon rauw kan eten? Onder andere broccoli, paprika, kool, witlof, selderij of wortel kun je gewoon eten zonder het klaar te maken. Spoel de groenten af, snijd ze in stukjes en leg ze mooi op een bord. Je kunt er een salade van maken, of rauwe groenten serveren als snack met een dip van hummus. Ook is zo’n groenteplateau goed om bijvoorbeeld als tussendoortje te eten!
Bekijk ook: Avocado hummus van kikkererwten, tahin en korianderzaadjes
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties