logo
FOODSPIRATION

Help! Mijn gewicht… Tips om gezond af te vallen

170614134403hannekeimage.jpg

Als ik kind was ik altijd al bezig met mijn gewicht, en dus ook met mijn voeding. Mijn moeder kan heerlijk koken en besteedde daar vroeger ook veel tijd aan. Toen ik 11 jaar was ging ik topsport bedrijven: ritmische sportgymnastiek. Dit betekende: heel veel trainen en altijd op je voeding letten, gezond eten en ook de juiste hoeveelheden. Misschien is dit de basis geweest van mijn passie voor gezond eten. Toen ik na een mooie sportcarrière stopte, heb ik nog jaren aerobic en body balance lessen gegeven. Tijdens deze periode heb ik ook vier jaar lang afslankcursussen begeleid, en met veel succes. Een combinatie van gezond eten en veel bewegen, dat is waar het om draait. Dit heeft me altijd veel inspiratie geven om nu eens echt alles te leren over voeding en gewichtsverlies. Na twee jaar keihard studeren heb ik vorige week mijn diploma gehaald. Nu ben ik officieel voedings- en gewichtsconsulente.

 

Afvallen… Dat willen veel mensen. Maar hoe? Zou jij voor de zomervakantie nog een paar kilootjes kwijt willen raken, zodat het leuke zomerjurkje van vorig jaar nog dicht gaat? Dan zou ik je hier graag wat adviezen en tips willen geven om gezond, blijvend en op een goede manier wat gewicht te verliezen. We weten allemaal wel waar onze zwakke plekken zitten: sommigen hebben een snoepbui, anderen eten veel te veel omdat hun eten zo lekker is. Stap 1 is om drie dagen lang al je voeding op te schrijven. Maak een overzicht van je maaltijden, tussendoortjes en drankjes van de gehele dag. Dit zorgt ervoor dat je je bewust wordt van wat je zoal eet op een dag. Stap 2: Pak een grote boodschappentas en doe in 1x veel boodschappen, leef je daarbij vooral uit op de groente- en fruitafdeling. Want het is belangrijk dat je gezonde hapjes en tussendoortjes bij de hand hebt. Haal geen suiker en vethoudende artikelen, zoals: koek, cake, chips, drop en frisdranken of sapjes uit een pak, althans liefst zo min mogelijk. Leg het met trots op de band bij de kassa en laat aan iedereen zien hoe goed jij bezig bent. Na het boodschappen doen kan het feest gaan beginnen!

 

Hanneke, tips om af te vallen, yoghurt, fruit, gezond

 

– Start de dag met een groot glas (warm) water, voeg hier wat vers limoen- of citroensap of eventueel een theelepel appelcider aan toe. Dit reinigt en stimuleert de vetafbraak. Tip: Drink het met een rietje in verband met je tandglazuur.
 

– Ontbijt: Geen gewoon brood, dit laten we even achterwege zodat je gaan afwisselen. Als alternatief kun je wel speltbrood proberen. Maak een boerenomelet met groenten, kook 2 eieren en eet deze met een speltcracker of rijstwafel eten, of bak deze heerlijke havermout pannenkoekjes.

– Tussendoortje: Eet fruit of maak een smoothie, met bijvoorbeeld: banaan, aardbeien, appel. Je kunt ook ander fruit gebruiken dat dit seizoen geeft. Eet je tussendoortje rond 11 uur.

– Koffie (niet meer dan drie koppen per dag) en thee ZONDER SUIKER. Probeer echt zo min mogelijk suiker te eten, het is slecht voor je.

– Lunch: Maak een heerlijke zomersalade. Probeer ook hierbij geen brood te eten, maar vul de salade rijkelijk met bijvoorbeeld avocado of pijnboompitjes, tomaten, komkommer en olijfolie als dressing. Geen sladressing uit een fles met vele toevoegingen van kleur, conserveringsmiddelen en E-nummers. Pure olijfolie is het beste om ook de salades te verteren. Bij de salade kun je bijvoorbeeld 2 rijstwafels eten met magere boerenkaas.

– Heel veel water drinken, totaal ongeveer 2 liter per dag. En doe dit het liefst voor 16:00 uur.

– Neem in de middag als snack een bakje yoghurt met wat nootjes, krenten en gojibessen (zelf gemaakte muesli). Je kunt ook zelfgemaakte granola aan je yoghurt toevoegen.

– Avondeten: Maak er een kleurrijk geheel van. Groenten als broccoli, postelein en spinazie zijn zeer rijk aan ijzer, en dit geeft je weer veel energie. Doe er een mooi mager stukje gevogelte bij zoals kip of kalkoenfilet. Je kunt ook een stukje vis kiezen, zoals bijvoorbeeld zalm. Liever geen vette (varkens-) vleessoorten en het liefst geen rood vlees (dit heeft een langere verteertijd en kost je veel energie). Probeer ook de aardappels, witte rijst en bamisoorten achterwege te laten. Kies liever voor een heerlijke komkommersalade met tomaat.

– Als snack in de avond kun je nog wat studentenhaver nemen en er een stukje fruit bij eten, dit is licht verteerbaar.

– Een glaasje wijn kan helemaal geen kwaad. Als je wilt afvallen is één glas wijn per dag voldoende.

 

Veel succes ermee.

 

Hanneke Tienstra – Voedings- en gewichtsconsulente

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties