Wist je dat ook koeien stress kunnen ervaren?
Net als mensen bepaalt de gemoedsrust van een dier hoe het in zijn vel zit. Mocht je zo’n dier dan graag willen opeten, zoals met koeien wel eens gebeurt, dan bepaalt het stressgehalte van de koe de kwaliteit van het vlees. Als een koe een fijn leven heeft gehad, komt dat de kwaliteit van het vlees ten goede. Koeien die het hele jaar door buiten lopen hebben een fijn leven: ze bewegen namelijk veel. Dit resulteert in een mooie vetverdeling in het vlees, ook wel marmering genoemd. Dit betekent dat er genoeg vet tussen de spieren zit (intramusculair vet). Schrik niet van het woord vet: een goede vetmarmering zorgt voor smaakvoller vlees. Een blije en stressvrije koe loopt bovendien lekker buiten en beweegt veel, waardoor zijn vlees goed mals is. Klinkt logisch, maar toch grijpen veel mensen naar de kiloknaller in de supermarkt. NIET DOEN! Ook in de supermarkt zijn namelijk ‘diervriendelijke’ stukken vlees te vinden. Ik werd laatst gewezen op het feit dat rundvlees uit Ierland eigenlijk altijd ‘goed’ is. Dat zit zo:
Ierland -> altijd regen -> veel gras -> koe eet gras -> gras groeit buiten -> koe altijd in de wei = blij
Omdat Ierland meer koeien dan inwoners telt wordt bovendien het grootste gedeelte van dat rundvlees geëxporteerd, want de Ieren zelf kunnen die berg rundvlees nooit zelf opeten. Op het gedeelte van het slachten van de koeien na, hebben Ierse runderen dus een topleven. Hun dieet bestaat voor 95% uit gras, ze zijn altijd buiten (tenzij het daar te koud voor is, in de winter) en de veeteelt is kleinschalig: een boer heeft gemiddeld maar 32 dieren. In de supermarkt kun je heel makkelijk zien welk rundvlees van Ierse runderen is: zoek op de achterkant van de verpakking naar ‘herkomst’ of iets dergelijks. Staat er ergens Ierland, dan zit je goed.
Slager Barry laat zien van welk stuk sukadelappen gesneden worden
Wat móet je dan vervolgens met dat rundvlees?
Duh, stoofpotjes maken natuurlijk! Nederlanders zijn dol op stoofvlees, van het draadjesvlees van oma tot hachee. Stoven houdt in dat je het vlees dat je gebruikt eerst dichtschroeit in een hete pan, en vervolgens gaar stooft met een vloeistof als bouillon (soms in combinatie met bier of wijn, of bijvoorbeeld kokosmelk) en een lading aan kruiden. Mijn favoriete kruiden? In ieder geval iets met kaneel, en daarbij gebruik ik graag ook graag steranijs en kardemom. Weet je wat, ik duik zo de keuken in om zo’n stoofpot te maken. Het recept volgt volgende week!
Nederlanders zijn dól op stoofpotjes, vooral die van chef Adres Delpeut van restaurant Anna
Welk stuk koe?
In het stoofpotje dat ik ga maken gebruik ik sukadelappen. Dit stuk vlees komt uit de schouder van het rund, heeft daardoor een fijne structuur, en kan in zijn geheel gestoofd worden. Een goede sukadelap heeft om die laatste reden een kleine snede aan de kant waar de zeen zit (dat pezige stuk); dit zorgt ervoor dat de sukade niet krom trekt als je hem in zijn geheel aanbraadt. Andere geschikte stukken koe om mee te stoven zijn riblappen en runderlappen (hachee), uit respectievelijk de hals en borst. Deze delen snijd je altijd in stukjes als je gaat stoven. Overigens snijd ik mijn sukade ook in stukjes, gewoon omdat ik dat lekkerder vind eten.
Zelf een stoofpotje maken?
Bedenk dat je er even tijd voor moet uittrekken, dus begin het liefst een dag van tevoren. Hoe langer een stoofpotje kan stoven, hoe lekkerder het wordt. Reken altijd minimaal 2 uur stooftijd, maar als het kan kun je een stoofpot het beste gewoon een nacht lang laten pruttelen op heel, heel laag vuur. Of in een oven op ongeveer 60 graden. Ook kun je naar eigen smaak groenten toevoegen. In combinatie met de kruiden die ik in gedachten had (kaneel, steranijs) ga ik denk ik voor groenten als pompoen en wortel… Oké, ik kan niet wachten. Ik duik nú de keuken in. Het resultaat volgt zo snel mogelijk!
– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. –
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties