logo
FOODSPIRATION

Het geheim van gezond eten? Goed (nee, slim!) organiseren!

140415122147Dadelrepen.jpg

Ik krijg vaak de vraag waar ik de tijd vandaan haal: al die gezonde salades die ik elke dag mee naar m'n werk neem, de gezonde mueslirepen of andere snacks voor tussendoor, een ontbijtje waar ik de avond van tevoren ook al voorbereidingen voor tref, en ook nog elke avond met plezier in de keuken sta om een gezonde maaltijd op tafel zetten.

 

En eigenlijk kost het me nauwelijks tijd en moeite. Koken doe ik met plezier, maar na een dag werken wil ik ook gewoon binnen 30-40 minuten aan tafel zitten. Uiteraard alles zonder gebruik te maken van suiker, sausjes of andere kant-en-klare poeders. En ’s ochtend stap ik binnen 45 minuten nadat de wekker is afgelopen de deur uit. Mijn geheim? Gewoon goed (nee, slim!) organiseren. De volgende tips zijn wellicht voor sommigen logisch en voor de hand liggend; een gezonde keuze moet tenslotte een makkelijke keuze zijn die voor elke Nederlander haalbaar is!

 

Tip 1: Gebruik je tijd efficiënt

Ben je groenten aan het snijden voor het avondeten? Snijd dan meteen wat extra voor je lunchsalade voor de volgende dag. En tijdens het eten koken is er altijd wel een moment dat je even moet wachten tot de rijst gaar is, de pasta gekookt is of het vlees gaar is. Gebruik die tijd nuttig en maak je lunchsalade klaar.

 

 

Maak bijvoorbeeld van je restjes deze noedelsalade met kip

 

 

Tip 2: Kliekjes

Eet je ’s avonds pasta, rijst of (zoete) aardappels? Deze vormen ook een perfecte basis voor je lunchsalade! Kook dus ’s avonds wat meer en neem dit de volgende dag mee naar je werk. Voeg wat van je favoriete groenten toe en je salade is klaar. Op deze manier zul je nooit meer kliekjes hoeven weg te gooien. Lekker duurzaam!

 

Tip 3: Leg een voorraadje aan

Kook op een avond een aantal eieren, zodat je er elke dag eentje (of twee) mee kunt nemen naar je werk. Een voedzaam tussendoortje! Meestal kook ik op zondag genoeg eieren zodat ik elke werkdag een gekookt eitje mee kan nemen. Gewoon ff een pan met water en eieren op het vuur wanneer je naar je favoriete serie kijkt; het kost je nauwelijks tijd en moeite. Wel even de kookwekker zetten; anders vergeet je de tijd en worden je eieren blauw van binnen!

 

Tip 4: Wees makkelijk

Maak het jezelf niet te moeilijk. Je hoeft niet elke avond een culinair hoogstandje op tafel te zetten. Gooi gewoon in de pan wat je nog in de koelkast hebt liggen. Gekke combinaties bestaan niet en ik heb nog nooit iets hoeven weg te gooien omdat het niet smaakte! Nee, echt niet! Mijn geheim? Gooi pure ingrediënten bij elkaar. Alle groenten kun je combineren, houd alleen rekening met de verschillende kooktijden. Bereid vlees/vis of iets anders eiwitrijks en zorg voor een gezond portie koolhydraten, zoals zoete aardappels, speltpasta of biologische rijst. Komt dit ongeloofwaardig over? Dan ben ik heel nieuwsgierig naar jou mislukte combinaties; laat het me weten in een reactie op deze blog. Misschien kan ik je nog wel een goede tip geven!

 

 

Claartje maakte alles-wat-nog-in-je-koelkast-ligt-soep

 

 

Tip 5: Gebruik de keukenmachine

Op zondagavond maak ik vaak verschillende soorten groenten schoon die ik rasp in de keukenmachine. In no-time heb je een grote salade die voldoende is voor een hele week. Zo neem je makkelijk een deel mee te nemen naar het werk. Natuurlijk kun je het ook eten bij je avondeten of gewoon tussendoor grijpen als je eigenlijk zin hebt om een zak chips open te trekken. Ik kies meestal voor een combinatie van 50% wortels en 50% kool (spitskool, witte kool, of knolselderij). Deze harde groenten blijven geraspt een week goed in de koelkast als je er een flinke scheut citroensap of (appel)azijn overheen doet. Eventueel kun je voor het opdienen nog rozijnen, een gekookt eitje of noten en zaden toevoegen.

 

Tip 6: Gebruik de diepvries

Zelfgemaakte mueslirepen zijn heerlijk en gezond. Ik ben echt voorstander om alles zelf klaar te maken. Zo weet ik precies wat ik in mijn mond stop; ik bepaal de ingrediënten tenslotte zelf. Je maakt ze eigenlijk heel gemakkelijk; maar toch moet je wel het nodige in huis hebben (voldoende granen, dadels, rozijnen, noten, zaden, etc.) en bij mij is er zo een uur voorbij (ja, de keukenmachine moet ook worden schoongemaakt!). Zoek je nog een recept? Deze en deze zijn heerlijk! Maak eens in de maand een flinke voorraad en vries het in, dan valt de tijdsinvestering wel mee.

 

Wil je nog meer tips over hoe je gezonder wilt gaan leven? Lees dan ook deze blog van Angela

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties