logo
FOODSPIRATION

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): Hoe kom je er van af?

181214151747image.jpg

Veel hypes op voedingsgebied hebben te maken met een goede darmwerking. Alles moet langzaam, maar vooral zo volledig mogelijk worden verteerd. Producten die met (darm)bacteriën te maken hebben (probiotica) of die claimen de bacteriepopulatie in je darmen optimaal te maken zijn al jaren te koop in elke supermarkt (Yakult, anyone?). Maar er zijn ook verschillende kwaaltjes die door de darm kunnen worden veroorzaakt. Misschien ken je wel iemand met het Prikkelbare Darm Sydroom (PDS). Maar liefst twintig procent van de wereldbevolking zou deze chronische darmziekte hebben, waaronder vooral vrouwen1. De symptomen van PDS zijn zowel te weinig naar de wc kunnen als te vaak een grote boodschap moeten doen. Dat gaat dan ofwel heel moeizaam of je bent aan de dunne. Hoe wordt de diagnose PDS gesteld? Nou, als er geen zichtbare afwijkingen worden gevonden en er dus geen enkele andere diagnose kan worden gesteld. Oftewel: heb je langdurig last van je darmen en kan de arts hier geen verklaring voor geven? Dan heb je een spastische darm, ofwel het prikkelbare darm syndroom2. Best een vaag verhaal, nietwaar?

 

Ik geloof heus dat deze enorme groep mensen last hebben van hun darmen en daardoor moeite hebben met het toiletbezoek. En dat dit uiteraard heel erg vervelend is. Ik heb zelf als kind jarenlang buikkrampen e.d. gehad. Dit werd altijd nauwlettend in de gaten gehouden, aangezien “colitis ulcerosa” (chronische darmontstekingen) in mijn familie zit. Maar nu ik ouder en wijzer ben en nog maar zelfden buikpijn heb, vraag ik mij af wat de daadwerkelijke oorzaak van de krampen was.

 

 

Lees hier welke positieve effecten basilicum op PDS kan hebben en maak er eens bovenstaande glutenvrije pizza met quinoacrust van

 

Veel PDS-ers worden onder meer behandeld door een psycholoog. En met succes. Ik denk dat deze aandoening verschillende oorzaken kan hebben, van een onzorgvuldig samengesteld voedingspatroon tot trauma’s, stress en spanningen. Daardoor zal er per persoon ook een andere behandeling nodig zijn.

 

Voeding
Mijn advies is om, nadat er is nagetrokken dat de symptomen niet veroorzaakt worden door een ernstig ziektebeeld, je eigen voedingspatroon eens goed te bekijken en aan te passen. Schrap enkele weken alle rotzooi, zoals kant-en-klaar pakjes en bewerkte snacks, en eet voornamelijk groente, fruit, noten en peulvruchten. Zorg voor gevarieerde voeding met genoeg vezels. Die helpen de darmbacteriën om een gezonde stoelgang te creëren. Je kunt eventueel probiotica aan dit nieuwe voedingspatroon toevoegen. Dit zijn extra bacteriën die je darmwerking ondersteunen. Ze worden in yoghurt(-dankjes) verwerkt, die gewoon in de supermarkt te koop zijn, maar je kunt probiotica ook in pilvorm in de apotheek halen. Ook is er een dieet ontwikkeld, waarbij je zogenoemde “FODMaPS” vermijdt. “FODMaPS” is een verzamelnaam voor verschillende soorten koolhydraten, die door de darmen van sommige mensen niet goed worden verdragen. Klik hier voor een lijst met FODMaPS-arme en FODMaPS-rijke voedingsmiddelen3.

 

 

Dit recept voor havermoutpap is een voorbeeld van een FODMaPS-arm ontbijtje

 

Beweging
Rondom je darmen liggen spieren die voor contractie, dus de darmwerking zorgen. Contractie (het samentrekken van spieren) zorgt ervoor dat je ontlasting door de darm beweegt tot hij je lichaam uit komt. Door voldoende lichaamsbeweging worden deze contracties gestimuleerd. Voldoende lichaamsbeweging houdt in dat je ongeveer een half uurtje per dag gaat wandelen, fietsen of een andere vorm van beweging zoekt4,5. Daarnaast kun je je romp (rug, buik en bekken) trainen om deze spieren wat sterker te maken. Ook yoga zou zeker een positief effect kunnen hebben op de symptomen van PDS. Door yoga te beoefenen kunnen zowel de darmklachten zelf, als de eventueel onderliggende emotionele oorzaken verminderd worden6Hier lees je over enkele yogaposes die PDS-klachten kunnen verminderen.

 

Medisch
Helpt dit nog niet? Dan is misschien een gesprek met een psycholoog toch niet zo’n gek idee. Praten met een psycholoog betekent niet dat de pijn in je hoofd zit. Echter, de krampen kunnen veroorzaakt worden door al dan niet recente trauma’s die stress veroorzaken. Dat is een onbewust proces en het is niets om je voor te schamen. Als therapie op psychologisch vlak de pijn niet verhelpt, kan je huisarts je eventueel alsnog doorsturen naar een pijnpolikliniek. Daar leer je omgaan met de pijn en hoe je hier goed mee kan leven. Maar dat is natuurlijk de laatste optie. Probeer dus eerst de eerder genoemde opties uit en houd deze vooral ook vol.

 

Heb jij (andere) ervaringen met PDS en/of een behandeling hiervan? Laat het weten in een reactie!

 

Bronnen:

(1) Maag-, lever-, darmstichting
(2) Prikkelbaar Darm Syndroom Belangenvereniging
(3) Gibson. Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: the FODMAP approach. J Gastro Hepatol 2010; 25:252
(4) Johannesson E., Physical Activity Improves Symptoms in Irritable Bowel Syndrome: A Randomized Controlled Trial. The American Journal of Gastroenterology 2011; 106, 915-922
(5) NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) (eerste herziening)
(6) Kuttner, L., Chambers, C. T. A randomized trial of yoga for adolescents with irritable bowel syndrome. Pain Research & Management 2006; 11(4):217-224.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Denise says: 21st dec 14 10:00 am

    Beste Claartje. Ik ben 62 jaar. Als sinds mijn kindertijd tot vandaag ben ik een PDS-patient. Schrijf aub niet dat dit een psychologisch probleem is want dat is het niet. De symptomen kunnen verergeren onder psychische druk maar de oorzaak is dat niet. Als iemand lactose intolerantie heeft stuur je die toch ook niet naar de psycholoog? Iedereen die hier last van heeft kan dit onderschrijven. We hebben zo al genoeg problemen zonder dat we moeten opboksen tegen onjuiste berichtgeving.