logo
FOODSPIRATION

Het ultieme zwangerschapsdieet

160815083734buikimage.jpg

Inmiddels ben ik 35 weken zwanger en de kilo's zijn aan mijn lijf gaan plakken. Ik volg een zwangerschapsdieet, maar dit steekt waarschijnlijk iets anders in elkaar dan je zou verwachten. 

 

Angela, zwanger, greatbodyandskin, pregnant, dieet, afvallen, baby, verwachting, foodness

 

(c) Minke Kroeze

 

Het woordje 'dieet' roept in eerste instantie vast wat negatieve associaties op. Een dieet houdt namelijk meestal in dat je eet op basis van een hele hoop regeltjes van wat je mag, en belangrijker, niet mag. 

 

Daarnaast wordt een dieet in de meeste gevallen gevolgd wanneer iemand wil afvallen. Je zult dan ook vast even met je wenkbrauwen gefronst hebben toen je de titel van dit artikel las. Immers; diëten tijdens je zwangerschap is toch helemaal niet goed?

 

Diëten tijdens zwangerschap

Dat klopt helemaal: diëten tijdens je zwangerschap kan ervoor zorgen dat er teveel stress op je lichaam. Je lichaam maakt daardoor het stresshormoon cortisol aan, wat wordt doorgegeven aan je kindje. Dit kan de ontwikkeling van je kindje verstoren. 

 

No panic

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om tijdens je zwangerschap extra zwangerschapskilo's te vermijden (veel vrouwen voelen zich niet prettig in hun lijf tijdens de zwangerschap): niet doen! De kilo's verlies je vaak grotendeels al heel snel na de bevalling en zijn sowieso voornamelijk opgebouwd uit extra bloedvolume, vocht, vruchtwater, placenta en baby. Geen paniek dus.

 

Gezonde voedingsmiddelen

Wat je wel kunt doen, is proberen zoveel mogelijk gezonde voedingsmiddelen eten waarin stoffen zitten die goed zijn voor jouw zwangere lijf en de ontwikkeling van je kindje. 

 

Hoe dit zwangerschapsdieet eruit ziet? Het is niet moeilijk. Leg jezelf met dit dieet geen strenge regels op, maar leg bijvoorbeeld een lijstje in je keuken met voedingsmiddelen waar je regelmatig wat van kiest. 

 

Zelf heb ik geen fysiek lijstje, maar probeer wel een lijstje aan voedingsmiddelen standaard in huis te hebben. Ik doe dan ook echt mijn best regelmatig daar wat van te eten. Alles voor die kleine in aanmaak!

 

Angela, zwanger, greatbodyandskin, pregnant, dieet, afvallen, baby, verwachting, foodness

 

(bron afbeelding)

 

Lijstje

Benieuwd naar de producten die je kunt gebruiken in jouw eigen zwangerschaps-'dieet'? Lees snel verder voor het lijstje:

 

– Vette vis als zalm, makreel of haring, walnoten, lijnzaadolie, avocado (omega 3)

– Donkergroene bladgroenten, volkorenproducten, peulvruchten, eieren, mager rood vlees, vleesvervanger, appelstroop, rozijnen, pruimen (ijzer)

– Volkoren producten, peulvruchten, aardappelen, eieren, mager rood vlees, vleesvervanger (vitamine B)

– Broccoli of yoghurt/kwark (calcium)

– Sinaasappels, kiwi's, bessen, boerenkool (vitamine C)

– Eieren (foliumzuur en vitamine D)

 

Dit lijstje kun je ook copy-pasten en in je telefoon zetten. Handig voor tijdens het boodschappen doen!

 

Q: Wat is jouw ultieme zwangerschapsfood?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties