logo
FITSPIRATION

Het verschil tussen verschillende soorten yoga: van yin yoga tot vinyasa en bikram (hot) yoga

Het verschil tussen verschillende soorten yoga: van yin yoga tot vinyasa en bikram (hot) yoga

Er zijn verschillende soorten yoga, zodat er altijd wel een type yoga is dat bij jou past. Zelf ben ik begonnen met yoga na mijn eerste marathon, omdat ik het even tijd vond voor iets anders. Ik ben nooit meer opgehouden. Mijn favoriete variant is hot yoga: een uur lang zwetend in een ruimte waar het 40 graden is, bij Movements in Amsterdam. Of je nu net begint met sporten (goede voornemens, anyone?), of al 5x per week sport en graag soepeler wil worden, of juist mentale ontspanning zoekt – yoga is voor iedereen weggelegd. Het is alleen een kwestie van de juiste variant vinden. Of ze allemaal doen, of ze naar smaak afwisselen. Alles kan, alles mag! 

Voor mij is yoga een manier om de buitenwereld en mijn eigen binnenwereld weer in balans te krijgen. Als de (werk)druk even te heftig voelt, is het opzoeken van mijn yogamat een hobby die me weer energie geeft. Overigens is dat alleen een oplossing als die balans niet te ver is doorgeslagen naar de verkeerde kant. Voel je je overspannen, dan is een burn-out preventietraining met professionele hulp nodig. Wel geloof ik dat lichaam en geest sámen zorgen voor een goede balans, dus zeg aan eigenlijk hand in hand. Zoals altijd geldt; voorkomen is beter dan genezen. Toch maar eens de yogamat opzoeken, dus? 😉

Soorten yoga

Yin yoga

Heb je vooral behoefte aan ontspanning en verbinding tussen lichaam en geest, dan is yin yoga een goede vorm van yoga voor je. Hierbij houd je bepaalde lichaamsposes voor een langere periode vast (vaak wel vijf minuten lang), waarbij je langzaam soepeler wordt maar jezelf vooral mentaal leert kennen en tegelijkertijd uitdaagt.

 

yoga foto soorten yoga

Vinyasa (flow)

Een meer sportieve vorm van yoga dan yin yoga, waarbij je een serie oefeningen aan elkaar plakt zodat je een ‘flow’ van bewegingen krijgt. De oefeningen voor je uit op het ritme van je ademhaling. Vinyasa yoga wordt ook wel ‘poweryoga’ genoemd; op basis van je eigen spierkracht beweeg je soepel van de ene pose naar de andere. Uitrusten doe je doorgaans in de houding die ‘downward facing dog’ heet.

yoga foto

Hatha yoga

Hatha yoga is een vorm van yoga die vooral gericht is op meditatie. De oefeningen die je doet zijn voornamelijk statisch. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier zelf niet zo veel ervaring mee heb omdat vrij onrustig ben en goed gedij bij de yoga varianten waarbij je veel beweegt. (For the record: op de foto doe ik yoga op een surfboard, maar dat is niet per se hatha yoga. Het is gewoon tof uit én extra goed voor je core omdat je jezelf in evenwicht moet houden op de surfplank.)

 

220715120448yogaimage.jpg

Bikram yoga (hot yoga)

Bikram is meest intensieve vorm van yoga, als je het mij vraagt. Een klassieke bikram yoga les duurt 1,5 uur, waarin je 26 houdingen (plus 2 ademhalingsoefeningen) uitvoert in een ruimte waar het 40 graden is. Je zweet dus als een otter. Mijn yoga lerares Marije legde me uit dat bikram yoga eigenlijk een vorm van hatha yoga is, maar dan dus in een verwarmde ruimte. Omdat bikram yoga een beschermde naam is die weinig tot geen ruimte laat voor variatie in de oefeningen (en omdat je als school pas bikram les mag geven als al je docenten een opleiding hebben gevolgd bij de officiële bikram school), geven veel yogascholen ‘hot yoga’. Zelfde principe, maar dan met meer variatie in de oefeningen – dus leuker. Het grote voordeel van yoga in de hitte is dat je spieren veel soepeler zijn, dus je kunt verder stretchen en buigen dan je zelf ooit voor mogelijk hield. Hot yoga is daarom ook absoluut een aanrader voor mensen met blessures of gewrichtspijn. Wel van tevoren je docent even inlichten over je beperkingen, dan kan hij of zij je extra tips geven en zorgen dat je niets forceert. Bekijk HIER de video waarin ik een aantal hot yoga oefeningen voordoe!

Wie heb ik enthousiast gekregen?

(Thanks Marije, voor je hulp aan dit artikel!)

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord