Hier met die kilo’s! Gezond aankomen doe je zo
Je hoort zo veel over hoe je gezond kunt afslanken, dat je bijna zou vergeten dat er echt ook meiden (en jongens) zijn die heel graag wat pondjes aan zouden willen komen. En nee, dat gaat ze niet makkelijk af. Vaak worden de termen “ongezond” en “dik-makend” met elkaar verward. Onterecht, want waar je van aankomt hoeft zeker niet ongezond te zijn. Zeker niet als je gewicht aan de lage kant is.
Zou je graag op een gezonde manier wat aan willen komen, maar weet je gewoon niet hoe je dit aan moet pakken? Wij helpen je uit de brand. Hierbij wat praktische tips die je makkelijk kunt toepassen.
Zo’n smaakvolle chocoladecrumble (zie hierboven) is natuurlijk ook een heel goed idee.
7 Tips voor gezond aankomen
Of je nu wilt aankomen of afvallen, er is één gouden regel: de basis moet goed zijn, daar omheen kun je spelen. Dat betekent: vervang je portie groente niet door een ongezonde lekkere snack. Eet drie hoofdmaaltijden per dag en zorg dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en mineralen. Kies daarnaast voor de tussendoortjes die je helpen bij jouw doel te bereiken en die je lekker vindt.
Als je actief bent en vooral in spiermassa wat wilt aankomen, richt je je op calorie- en eiwitrijke snacks en maaltijden. Voor alles geldt: alle kleine beetjes helpen. Juist die kleine aanpassingen zorgen voor grote veranderingen.
#1 Vet is niet de duivel
Gebruik voortaan volle vetten als roomboter of kokosolie in plaats van margarine. Ten eerste zijn deze minder bewerkt als margarine, maar belangrijker voor het aankomen is uiteraard dat ze vetter zijn. Again, vet is niet per definitie ongezond. Smeer dus gerust je boterhammen loyaal hiermee in en bak je avondmaaltijd hier ook in. Wees niet te zuinig!
#2 Volop genieten
Om ons heen zien we enorm veel halfvolle, magere en light producten. Laat je niet meeslepen door de massa. Kies gewoon lekker voor volle melk, yoghurt en kwart en laat de producten met ‘laag in vet’, ‘minder suiker’ en ‘light’ in de schappen liggen. Die zijn sowieso niet per definitie slanker of gezonder. De reden daarvoor lees je hier.
#3 Drink up
Genoeg water drinken is natuurlijk super belangrijk. Maar als je moeite hebt met aankomen is wat extra calorieën drinken misschien wel de makkelijkste manier om je doel te bereiken. Vloeistoffen worden snel door je lichaam opgenomen, waardoor je er ook minder snel vol door zit en je trek niet gelijk is gestild.
Drink naast water dus ook (puur, vers) vruchtensap of drinkontbijt-achtige producten tussendoor. Omdat we liever geen kant-en-klare producten adviseren zijn zelfgemaakte smoothies, yoghurt drinks en havermout shakes (gewoon wat havermout met melk en bijvoorbeeld honing in de blender) daarom wat ons betreft de beste keuze.
Deze Snickers smoothie is ideaal voorbeeld als tussendoortje. De smoothie is niet alleen lekker, maar bevat veel goede vetten, voedingsstoffen en energie. Op deze manier werk je makkelijk wat extra calorietjes naar binnen.
#4 Beleg dubbel of driedubbel
Besmeer je bammetjes met dik beleg. Vergeet natuurlijk niet het laagje roomboter! Ga voor rijke belegsoorten zoals 48+ kaas, volvette vleeswaren, of iets als pindakaas: perfect op je broodje als je op een gezonde manier wat kilo’s wilt aankomen. Je boterham dubbel beleggen is ook niet zo’n gek idee. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas en banaan of volle jam met Nutella.
Als je thuis luncht, kun je ook een ruimschoots belegde tosti maken. Smeer beide kanten in met wat boter, zodat hij lekker knapperig wordt.
Deze volle spread is gezond, lekker en perfect om een boterham of wrap dik mee te besmeren.
#5 Vergeet niet te snacken!
Eet naast de aanbevolen twee porties fruit per dag ook andere tussendoortjes. Neem bijvoorbeeld eens wat volkoren biscuitjes, een mueslireep, een handje studentenhaver of een schaaltje volle yoghurt.
Met die laatste paar suggesties krijg je gelijk eiwitten binnen die nodig zijn voor de opbouw van je spieren. Dat is prettig als je (veel) sport. Spieren zijn namelijk zwaar, wat betekent dat je door een uitgekiende combinatie van veel eiwitten eten en sporten in gewicht zult toenemen.
#6 Sla geen maaltijd over
Je hoofd staat misschien niet bepaald naar eten op de vroege ochtend, maar zorg dat het ontbijt er niet bij inschiet. Dan mis je al een hele maaltijd. Als je moeite hebt met ontbijten, eet dan eerst iets kleins en later de rest van je ontbijt. Half vloeibare ontbijtjes zoals yoghurt of pap krijg je wellicht makkelijker naar binnen.
Dit teff-ontbijtje werk je makkelijk naar binnen en is ook nog voedzaam. Kies voor de bereidingswijze met rijstmelk om het wat voller te maken.
#7 Fail to plan = plan to fail
Plan genoeg maaltijden in en bedenk wat je op welk tijdstip gaat eten. Verdeel je snacks voor een paar dagen van te voren in bakjes en neem deze mee naar school of je werk. Als je de dag niet verzadigd doorkomt, betekent het dat je niet genoeg hebt klaargemaakt. Heb je geen honger, maar wel het idee dat je nog iets zou kunnen eten? Neem dan gerust nog een snack.
#8 Alle beetjes helpen
Neem tijdens je avondeten een extra schepje jus of saus. Droge maaltijden zijn niet nodig, want wat extra’s doet je juist goed. Jus of saus zijn ideaal om wat calorieën aan je dagelijkse voeding toe te voegen, zonder dat je er veel voller door komt te zitten.
#9 Goede afsluiter
Ga los op je toetje. Neem vla of yoghurt na en versier deze met granola, noten, zaden, cacao nibs en fruit. Een schepje honing kan ook geen kwaad. Hoe meer, hoe beter. Denk ook aan je portiegrootte. Neem een groter schaaltje dan gebruikelijk en vul hem flink.
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
En als je nou vegetarisch bent en niet tegen melk (melkvervangers) en noten kan?
Hoi Anne,
Pfoe, dat is inderdaad niet makkelijk! Ik paar dingen die ik zou kunnen bedenken:
– Voeg waar het kan zaden in plaats van noten aan je voeding toe (zonnebloempitten door de muesli, pompoenpitten over een salade – etc).
– Probeer calorierijke ingrediënten te gebruiken. Veel avocado (extra dik als broodbeleg, door salades of ovenschotels) en bv. bananen als tussendoortje of door smoothies.
– Gedroogd fruit als tussendoortje.
– Wees gul met olie. Een eetlepel olijfolie of gesmolten kokosolie door een smoothie proef je niet en voegt wel extra calorieën en voedingsstoffen toe. Ook kun je een of twee (extra) eetlepels olie door een ovenschotel of salade doen.
Kun je daar iets mee? 🙂
Liefs Claartje