logo
FOODSPIRATION

High on beans – The 4 Hour Body van Timothy Ferriss

210114105320BlogPeper4.jpg

Ik ben een blije jojo. Ik hou van eten in al z'n vormen en varieer vrolijk van junk-food-junkie tot health-freak. Gezond? Gewoon altijd maat houden is ongetwijfeld beter. Maar dat kan ik niet. Of ik ga all out en eet alles waar ik maar trek in heb, of ik hou me aan een streng dieet. Het is juist de afwisseling die het interessant maakt.

 

Na vier maanden van onbeschaamd schransen, is het nu duidelijk weer tijd voor een dieetje. Vorige zomer las ik The 4 Hour Body van Timothy Ferriss, die je misschien wel kent van The 4 hour Workweek. Op allerlei vlakken zoekt hij naar maximaal resultaat met minimale inspanning en The 4 Hour Body belooft dat onder meer voor vetverlies. Het is geen magere belofte: 9 kilo body recomposition in 30 dagen tijd. Poehee! Eerlijk gezegd geloof ik er niks van, maar ik vind het best de moeite waard om het te proberen. Ik hou wel van een experimentje. In het kort werkt het zo:

 

– 6 dagen in de week eet je 3 á 4 maaltijden per dag. Iedere maaltijd, ook het ontbijt, bestaat uit bonen, groenten en een eiwitbron (rundvlees, gevogelte, vis of eieren). De eerste maaltijd neem je maximaal een uur nadat je wakker bent geworden, daarna ongeveer om de vier uur. Daarnaast drink je goddeloze hoeveelheden water en thee of koffie zoveel je wil. Twee glazen rode wijn en 1 blikje cola light zijn toegestaan.

– 1 dag per week mag je alles eten en drinken wat je wil. Ongelimiteerd, liefst zoveel mogelijk. Dus fruit, zuivel en brood, maar ook chocola, pizza, patat, bier of waar je maar trek in hebt.

– 3 keer in de week doe je een lichte kettlebell workout, nog voor het ontbijt.

– Optioneel slik je iedere dag een supplement dat PAGG heet en daarnaast nog magnesium, kalium en calcium.

 

 

Ik ben over het algemeen geen voorstander van het uitsluiten van voedingsgroepen. Zeker niet als het om aantoonbaar gezonde dingen als fruit of zuivel gaat. En supplementen, daar doe ik normaal ook niet aan, ik eet gewoon gezond. Maar Timothy Ferriss onderbouwt zijn theorie vrij stevig, en ik ben heel nieuwsgierig of het ook gaat werken, dus ik ga het toch proberen. Die dertig dagen lijken me vrij onschadelijk, en erger dan de citroensapkuur kan het niet zijn.

 

Meten is weten, dus dat moet eerst maar eens. Op 2 januari sta ik, net als zoveel mensen, op de weegschaal. 77,5 kilo, in sportkleding, inclusief schoenen. Omdat ik wil weten in hoeverre het supplement een rol speelt bij het afvallen, doe ik eerst twee weken zonder. Dat valt niks tegen! Ik hou erg van koken, en ook erg van bonen* en linzen en alle soorten groenten, dus ik kan m'n pret niet op. Nadeel is wel de grote hoeveelheden vlees die ik weg moet werken, normaal doe ik dat echt niet. Ik hou het maar, zoals altijd, gewoon bij puur biologisch.

 

 

In de twee weken daarna vliegt m'n gewicht op en neer: van 77,5 naar 74,3 naar 75,8. Volgens Timothy Ferriss niks raars aan, in die zin dat je ook spieren kweekt. Ik ben inderdaad flink aan het trainen, maar zoveel spierbundel bouw je echt niet op in zo'n korte tijd. Maar ik ben in ieder geval van m'n muffintop af, en dat is mooi meegenomen. 

 

En nu is het tijd om echt te beginnen. Ik heb alle supplementen en een Kettlebell gekocht, en mezelf geheel doorgemeten. Mijn vetpercentage is 23%, dat zou de komende maand dus een paar procent naar beneden moeten. M'n startgewicht is 75,8 kg, en m'n maten zijn 95-74-108. Ik zal tot en met 15 februari het dieet naar de letter volgen, inclusief pilletjes en sportadvies. Ik hou jullie op de hoogte!

 

 

*Voor wie zich afvraagt of je daar niet reuze flatulent van wordt: ja! Epic farts!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties