logo
FITSPIRATION

Hoe gezond is jouw mond? Zo help je beschermen tegen de gevolgen van tanderosie! | Health

tanderosie

Ken je dat? Dat je in een appel bijt en er een steek door je tanden schiet? Sinds een jaar of tien heb ik daar last van. Een ijsje afbijten? Mij niet gezien, daar zijn mijn tanden veel te gevoelig voor… Dat is allemaal onhandig, maar waar ik me voorál zorgen om maak is de toekomst. Als je bedenkt dat mijn tanden al ruim tien jaar gevoelig zijn, hoe zitten ze er dan bij over nog eens tien jaar? Of over vijftig jaar?

De onderzoeksjournalist die ik vroeger wilde worden sluimert nog ergens in me, dus ik dook even volledig in het fenomeen ‘tanderosie’. Wat is het? Hoe herken je het? Plus de allerbelangrijkste vraag: hoe voorkom je verdere tanderosie?

Hoe gezond is jouw mond? Zo voorkom je tanderosie! | Health - Foodness.nl

Eet je zo’n hippe açaí bowl? BAM, da’s een flinke aanval van zuren op je tandglazuur…

Aantasting van tandglazuur

Ten eerste een geruststelling voor mij (en misschien ook voor jou): ik ben niet de enige die last heeft van tanderosie. Ruim een derde van de jongeren heeft hetzelfde probleem (*bron) – alleen weten ze het vaak niet. Wanneer je tanden gevoelig zijn leg je immers niet altijd direct een link met tanderosie, zeker als je niet precies weet wat dat inhoudt. Ten tweede betekent het hebben van tanderosie ook niet dat je niet hygiënisch bent en je tanden niet goed poetst. Het betekent wel dat je je mondverzorging met een paar simpele aanpassingen zou kunnen verbéteren – waarover hieronder meer.

Tanderosie tast het glazuur van je gebit aan: die harde, witte beschermlaag aan de buitenkant van je tanden. Dat is iets dat je wil voorkomen, omdat tandglazuur niet meer opnieuw kan worden aangemaakt door je lichaam. Weg = weg! De reden dat steeds meer mensen last hebben van gevoelige tanden en glazuurerosie is dat we steeds ‘zuurder’ zijn gaan eten en drinken. Drink je vaak een glas water met citroen erin, zoals de halve (influencer) wereld tegenwoordig lijkt te doen? Eet je zo’n hippe açaí bowl? BAM, da’s een flinke aanval van zuren op je tandglazuur.

Naast frisdrank bevat fruit nogal veel zuren; van sinaasappel tot citroen tot kiwi.

Zo help je beschermen tegen de gevolgen van tanderosie

De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk: geen of minder zure dingen eten en drinken. Van sommige producten is bekend dat ze veel zuren bevatten (sportdrankjes, citrusfruit, vruchtenthee), maar het helemaal uit je dieet schrappen is in het geval van bijvoorbeeld fruit geen goed idee. Wat kun je wel doen? Tijdens een lunch eerder dit jaar waar ik voor uitgenodigd was door Sensodyne Proglasur, vroeg ik een aantal tips aan de aanwezige onafhankelijke expert over mondgezondheid. Haar advies: bescherm je tandglazuur zo goed mogelijk, zodat zuren er zo min mogelijk schade aan kunnen toebrengen.

Met welke etenswaren moet je oppassen?
“Zuren in voeding. Typische zure voedingsproducten zijn sinaasappel, appel, en citroen, maar wist je dat ook bijvoorbeeld spa rood heel zuur is voor je tanden?”

Komt glazuur nooit meer terug?
“Nee. Tandglazuur is sterk, maar het is ook een levenloze stof. Je kunt het dus niet opnieuw aanmaken.”

Hoe help je beschermen tegen de gevolgen van erosie van je glazuur?
“Poets je tanden met een tandpasta met fluoride, zoals Sensodyne Proglasur. Probeer ook regelmatig te spoelen met fluoride. Overigens is speeksel je natuurlijke afweer tegen zuren. Zorg dus het liefst dat je mond niet uitdroogt (bijvoorbeeld tijdens sporten of slapen), want dan is de kans groter dat je tandglazuur beschadigt.
Wist je dat een blokje kaas of glas melk helpt ook om een zuuraanval te neutraliseren? Na het eten van een zure appel kun je dus ook een glas melk drinken om je glazuur weer te helpen herstellen.”

Wat is je beste tip om tandglazuur te helpen beschermen?
“Poets je tanden direct als je wakker wordt met een tandpasta met fluoride. Veel mensen denken dat tandenpoetsen met tandpasta alleen bedoeld is om je tanden schoon te maken, maar het helpt ook om je tanden te beschermen. Door meteen als je wakker wordt je tanden te poetsen, een half uurtje voor je gaat ontbijten, maak je je tandglazuur sterker.

Nog een laatste tip?
“Probeer erop te letten dat je niet je tanden poetst vlak nadat je iets zuurs gegeten hebt: het harde tandglazuur wordt tijdelijk zachter door zure voedingsproducten, waardoor het kwetsbaar is.”

Hoe gezond is jouw mond? Zo voorkom je tanderosie! | Health - Foodness.nl

Tip: poets altijd met een tandpasta waar fluoride in zit

Houden jullie ook zo van lijstjes? Ik hou van lijstjes, dus ik maakte voor mezelf een ‘to do’-lijst met een aantal algemene tips die mijn eigen mondgezondheid bevorderen. Doe er je voordeel mee!

TO DO:

1: Maak niet eerst je tandenborstel nat voor het poetsen. 

2: Het maakt niet uit of je elektrisch of handmatig poetst, als je maar goéd poetst.

3. Poets altijd met een tandpasta met fluoride, zoals Sensodyne Proglasur.

4: Poets je tanden bij voorkeur direct als je wakker wordt, voordat je gaat ontbijten.

5: Drink zuurhoudende dranken door een rietje (zeker frisdrank of spa rood) om je tanden te ontlasten.

6: Probeer het aantal eet/drink momenten in je dag te minimaliseren omdat dit elke keer een ‘zuuraanval op je tandglazuur’ kan zijn.

7: Reduceer gebruik van sportdrankjes, citroen of sinaasappel in water.

8: Poets niet té vaak je tanden. Twee keer per dag is voldoende! Poets ook bij voorkeur niet gelijk na een maaltijd.

9: Wil je een extra frisse mond? Poets niet alleen je tanden, maar ook je tong.

Kijk, weer wat geleerd!
Welke tips uit dit artikel ga jij proberen in je dagelijkse routine aan te passen?

Hoe gezond is jouw mond? Zo voorkom je tanderosie! | Health - Foodness.nl

Dit artikel is onderdeel van mijn samenwerking met Sensodyne Proglasur. Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om ze aan me te stellen!

#ad

©2020 GSK group of companies or its licensor. Trademarks are owned by or licensed to the GSK group of companies.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord