Hoe ik me voorbereid op mijn halve marathon, fysiek & mentaal
Nog ruim twee weken, dan loop ik een halve marathon. Het is niet de eerste halve marathon in mijn leven, maar het wordt denk ik wel een van de meest toffe: ik loop 21,1 kilometer van Canada naar de VS en finish in de buurt van de Niagara Waterfalls. Best wel ultiem, als je het mij vraagt. Maar HOE zorg ik er in hemelsnaam voor dat ik die marathon ga rocken, zowel fysiek als mentaal?
1. Ik geloof niet in trainingsschema’s
Dit is puur persoonlijk, dus als jij baat hebt bij een trainingsschema: houden zo! Voor mij werken schema’s benauwend en beperkend. Ik loop liever als ik zin heb, op gevoel. Bovendien ben ik van mening dat hardlopen een nogal repetitieve beweging is, die niet per se heel goed is voor je lichaam als je dat heel vaak, ver en lang achter elkaar doet. Knieën, gewrichten, spieren – die van mij zijn meer gebaat bij afwisseling van verschillende soorten beweging. Voor deze halve marathon ga ik dan ook geen trainingsschema aanhouden, maar probeer ik 2 à 3 keer per week te rennen. Welke afstand ik loop bepaal ik op het moment dat ik mijn schoenen aantrek: alles tussen de 3 en 15 kilometer is prima. Op welk tempo ik loop bepaal ik op het moment dat ik mijn schoenen aantrek: alles tussen de 9 en 12 kilometer per uur (in pace is dat 6:30 minuten/per kilometer – 5:00 minuten per kilometer) is prima.
Dat ik op deze manier kan trainen heeft ook te maken met punt 3 in dit artikel: het loslaten van een streeftijd. Ik kan het je aanraden. Je loopt een stuk zorgelozer!
2. Ik zorg goed voor mijn lichaam
Wie gevarieerd eet, zelf kookt en verse ingrediënten gebruikt is vaak al heel gezond. Op het moment dat ik echter een relatief extreme prestatie moet leveren, dan doe ik graag iets extra’s. Of het nu per se nodig is of niet – mentaal helpt het me om éxtra voorbereid te zijn. Voor deze halve marathon bereid ik me voor met behulp van de Body Fit Box van UpGreatLife. Perfect voor luie mensen zoals ik, omdat je een combinatie van superfoods, supplementen en snacks thuis bezorgd krijgt, voor elke dag van de week. Zo bevat de Body Fit Box voor een week:
- 7x ‘Green Power Powder’ dat je in een groene smoothie kunt gooien met yoghurt, banaan, honing en dat vol superfoods zit als groene koffie, maca, baobab en moringa.
- 7x een flesje met guarana smoothie, met nóg meer superfoods: granaatappel, moerbeien, moringa, guarana… Een lekkere kick om me energie te geven voor mijn trainingsrun!
- 7x een cranberry power snack, bestaande uit cranberries (duh), zonnebloempitten, pompoenpitten en kokossnippers. Vol Omega-3 vetten en suikers voor je hersenen, dus perfect als middag snack om je de rest van de dag te helpen met je concentratie.
- 7x een supplement dat je lichaam helpt herstellen en ervoor zorgt dat je lekkerder slaapt (met onder andere passiebloem en melisse, ontgiftende aminozuren die het schadelijke ammoniak binden en vitamine B1 en B2).
In de twee weken voorafgaand aan mijn halve marathon voeg ik elke dag de vier bovenstaande items toe aan mijn eetpatroon. Bovendien krijg ik dagelijks een SMSje of e-mail met gezonde tips, recepten en video’s met sportoefeningen van UpGreatLife. Niet zo opdringerig als een coach die je elke dag opbelt, wél elke dag een reminder en inspiratie voor een gezonde(re) levensstijl.
Gaat dat een wereld van verschil maken – ga ik mijn halve marathon nu drie keer zo snel uitlopen? Natuurlijk niet, want ik moet alsnog gezond eten en regelmatig hardlopen om mijn conditie op peil te houden. Maar voor (drukke / luie) mensen zoals ik helpt het dat je gewoon zelf niet meer na hoeft te denken over de supplementen of snacks die je misschien nodig hebt. Je krijgt ze gewoon thuis gestuurd. En er is over nagedacht door experts. Klaar! En dáár gaat het om: makkelijk(er) fit worden.
Ook zo’n Body Fit Box proberen, of een van de andere boxen van UpGreatLife? Met de coupon code: “Claartje10” krijg je 10% korting op je bestelling. Geldig t/m half juli!
3. Ik probeer niet de focussen op ‘moeten’ maar op ‘willen’
De yogi in mij gebied me op een mindfull manier te rennen. Ook al ren ik een halve marathon, ik probeer mezelf voor te houden dat het niet gaat om het einddoel maar vooral om de reis ernaartoe. Op een mindfull manier kijken naar hardlopen houdt voor mij in:
- Tijdens het rennen letten op je omgeving. Hoor hoe vogels fluiten, kijk naar het park waarin je rent. Omdat ik mijn wedstrijd in de buurt van de Niagara Falls loop, zit dat wel snor.
- Loslaten dat je een bepaalde eindtijd wil halen. Wat maakt het uit? Alsof mijn halve marathon mislukt is als ik niet binnen twee uur de finish haal. (Dit punt vind ik overigens het lastigst. Ik wil namelijk wel echt graag binnen twee uur over de eindstreep komen…)
- Trainen zonder strikt schema aan te houden. Zie punt 1 van dit artikel. Lopen op gevoel betekent dat je per trainingsmoment bepaalt waar je precies zin in hebt. Let op: dit betekent dus niet dat je laks mag zijn. Twee tot drie keer per week trainen is absoluut nodig als je een halve marathon wil gaan rennen, anders zijn je spieren niet voorbereid. Wie loopt op gevoel zorgt er alleen makkelijker voor dat je jezelf niet óvertraint: als je lichaam moe is, is rust minstens zo belangrijk. Doe dus ook een keertje yoga tussendoor.
Heb jij ooit een halve marathon gelopen? Hoe heb je je toen voorbereid?
– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. –
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties