Ik moet iets bekennen. Als import-Amsterdammer kom ik eigenlijk zelden buiten de stadsring, tenzij ik naar de andere kant van de wereld vlieg. Onzin natuurlijk, want er is in ons eigen land zóveel leuks te ontdekken! Sinds vriendin Danique in Leiden woont (hoewel; Oegstgeest is officieel geen Leiden hoor. Valsspeler!) hoor ik daar goede verhalen over. Op naar Leiden dus! En wel naar restaurant Waag, aan de Aalmarkt. Dit restaurant is gevestigd in een pand dat nu een Rijksmonument is, en waar vroeger schepen aanmeerden om hun waren te lossen en te laten wegen – vandaar de naam Waag. Je ziet (wat over is van) de oude weegschaal ook echt nog staan in het restaurant. Tof!
Leuk en aardig allemaal, maar ik kwam natuurlijk voor het eten. Toch eerst nog even een eervolle vermelding voor het drínken, want met een bierkaart die meer pagina’s telt dan het gewone menu bestond mijn voor-voorgerecht uit bier. Een heuse Brooklyn brewed IPA, welteverstaan, wat mijn heimwee naar New York overigens geen goed deed. Dat terzijde. Toen kwam namelijk het voorgerecht op tafel: een groentelolly (€9,50). Bladerdeeg, kaas, gegrilde asperges en een sausje met o.a. tomaat, kappertjes en knoflook – ook wel antiboise genoemd. Zie hieronder. Yum!
Voor gang twee koos ik voor een gouwe ouwe: geitenkaassalade met stoofpeertjes en gekarameliseerde noten. Saai? Geenszins! Ook klassiekers dienen goed uitgevoerd te worden. Klein verbeterpuntje: iets minder dressing. Zelfs van een erg lekker honing-tijmdressing hoef ik geen soeplepel door mijn salade.
Puur vanwege de naam moest ook hoofdgerecht ‘Leids ontzet’ (€18,50) geproefd worden: een zomerse hutspot met kalfssucade en chips van zoete aardappel. Tafelgenoot M. was ermee in zijn nopjes. Tijdens Leids Ontzet (3 oktober) eet de hele stadsbevolking hutspot, vandaar de naam. De haring die er traditioneel ook bij hoort bleef bij deze hutspot gelukkig achterwege.
Held van de avond? De chocoladedroom (€8,-). Want: chocoladetaart met laagjes karamel, fluweelzachte chocolademousse (leest u mee, chef? Daar nog meer van op het bord, aub!), plus chocoladefudge. Overigens was de fudge meer een brownie, maar dat mocht de pret niet drukken. Rollend naar huis!
Aanrader?
Jazeker! Om drie redenen:
1. Vriendelijke en attente bediening, die ook tegen flauwe grapjes kunnen en met liefde een taxi voor je bellen als er een wolkbreuk is op het moment dat je besluit te vertrekken.
2. Sfeervolle ambiance – maar wat wil je, in een Rijksmonument.
3. Lekker en goed eten voor een mooie prijs. Plus een fijne bierkaart dus, voor de liefhebber.
Waag
Aalmarkt 21, Leiden
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties