logo
FOODSPIRATION

Kerststol van kokosmeel met spijs van dadel

041213100230Blogangela2.jpg

December vind ik zó’n fijne maand: vroeg donker, de kaarsjes aan, in mijn pyjama op de bank, familie die ik wat vaker zie in verband met de feestdagen en niet in de laatste plaats vanwege de daarbij aanwezige overdaad aan lekkernijen. De niet te versmaden kerststol bijvoorbeeld: het lekkerst vind ik het om heel ordinair het spijs eruit te eten en de rest gewoon te laten liggen.

 

Dit laatste zal je vast vreemd in de oren klinken van een gezondheidsvoorlichter annex health blogger. Ik zal het uitleggen: er zijn producten die ik afraad. Dit betekent echter niet dat ik vind dat je ze als de duivel moet zien en nooit meer moet eten. Geniet jij van een kop warme chocolademelk met slagroom en een stuk gevulde speculaas, sta het jezelf dan toe ervan te genieten. Mijn advies is om maat te houden. Een kop chocolademelk en een stuk koek kan best, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van (tenzij je een gezonde gevulde speculaas maakt zoals deze op mijn blog; die kan dagelijks!). 

 

Angificeren: glutenvrij, lactosevrij, suikervrij

Gezonde versies maken van producten die ik erg lekker, maar eigenlijk net iets te slecht vind om regelmatig te eten, is iets dat ik vaak doe. ‘Angificeren’ noem ik dat: recepten voor lekkernijen zo ombouwen dat ze helemaal Angela-proof zijn en ik ze dus lekker vaak kan eten. Zo maak ik naast een gezonde gevulde speculaas bijvoorbeeld ook een geangificeerde kerststol. Deze kerststol is glutenvrij, bevat geen geraffineerde suikers, geen lactose, geen zetmeel en geen ongezonde E-nummers.

 

 

Perzikhuid met kerststol

Wat er wel in deze kerststol zit zijn kokosmeel (zorgt in tegenstelling tot veel andere meelsoorten niet voor sterke suikerpieken en bloedsuikerspiegelschommelingen), eieren (boordevol vitamine A, wat een rol speelt in het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering en het genezen van acne) en kokosolie (gezonde vetten die je huid conditioneren en soepel houden) als basis, gemengde noten (ook al van die gezonde vetten en eiwitten die o.a. voor spierherstel nuttig zijn) als vulling en in het midden van de stol een laag heerlijk smeuïge spijs op basis van dadels (een natuurlijk zoetmiddel dat tevens zorgt voor de smeuïgheid van de spijs) en amandelmeel (weer die gezonde vetten en eiwitten).

 

Over het recept

Hier vind je het recept voor deze kerststol. Wanneer je je aan de hoeveelheden houdt, zul je een behoorlijk brood overhouden dat groot genoeg is om tijdens het kerstontbijt op tafel neer te zetten. Er gaan met gemak 12 dikke plakken uit, die je lekker dik kunt besmeren met bijvoorbeeld notenpasta of suikervrije bramenjam. Houd er rekening mee dat door het ontbreken van gluten, die ervoor zorgen dat brood rijst en bij elkaar gehouden wordt, deze kerststol iets compacter is van structuur en iets sneller breekt dan je van een glutenhoudende kerststol gewend bent. Dikke plakken afsnijden dus!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties