logo
FOODSPIRATION

Knoflook = superfood

200114182258Knoflookimage.jpg

Behalve een ontzettend goede smaakmaker is knoflook ook nog eens bijzonder goed voor je. Je moet het alleen niet overdrijven en er te veel van eten eten. Dat is namelijk niet zo leuk voor je medemens (zeker rauwe knoflook kun je letterlijk uitzweten – yuk!) maar ook niet voor jezelf. Knoflook is goed voor je, mits je het met mate eet. Geen bol knoflook per dag, maar 1 of 2 teentjes.

Wist je dat je knoflook het beste rauw (dus uitgeperst in een saladedressing) én samen met vetten of oliën zoals olijfolie kunt eten? Dan worden de werkzame stoffen die alleen in olie kunnen oplossen ook opgenomen door je lichaam.

 

Wat zit er in knoflook?

Kalium, fosfor, calcium en magnesium. Ook bevat knoflook kleine hoeveelheden vitamines (kleine hoeveelheden, want je eet nooit heel veel knoflook): vitamine B11, B1 en B6. De glycemische index (1 is het laagst, 100 is het hoogst) van knoflook is 30, wat betekent dat het langzaam afgebroken wordt en je bloedsuikerspiegel niet omhoog schiet. 

 

Wat is er goed aan knoflook?

Het verlaagt je bloeddruk en verlaagt daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. Het genéést bestaande hart- en vaatziekten overigens niet, het helpt ze alleen voorkomen of vertragen, blijkt uit onderzoek. Critici zetten echter vraagtekens bij de conclusies van dit soort onderzoeken, en roepen dat ze waarschijnlijk gefinancierd worden door producenten van knoflookpillen. Tja, wie heeft er gelijk? De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

Zeker is wel dat knoflook een gezondere smaakmaker is dan veel andere smaakmakers zoals zout, mayonaise en sauzen op basis van room of andere (verzadigde) vetten. Roerbak groenten dus liever met een uitje en een teentje knoflook in een scheut olijfolie, dan dat je ze overgiet met kaassaus. 

 

Bronnen:

De Voedselzandloper, Kris Verburgh
Wat is nu gezond?, Martin B. Katan

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties