logo
FOODSPIRATION

Koffiemythes aangepakt: koffie is gezond!

050614095508Tweekopjes.jpg

Ik moet iets bekennen: ik ben verslaafd. Nu gaat mam vast van haar stokkie, dus laat ik maar meteen even duidelijk maken dat het slechts om een verslaving aan koffie gaat. Dat dat niet echt strookt met het beeld dat de meeste mensen van mij hebben (übergezond), snap ik. De algemene opvatting is namelijk dat koffie uitdroogt en dat is niet echt gezond. Ik kan je vertellen: als dat een waarheid als een koe zou zijn geweest, dan had ik er op mijn 30e heus niet meer uitgezien als een meisje van 18 (althans, dat laatste maak ik mezelf graag wijs).

 

“2 koffie graag, mejuffrouw. Nee hoor, ze zijn allebei voor mij!”

 

De vloeibare anti-rimpelcrème

Nu val jij natuurlijk van je stokkie omdat je dacht dat ik 18 ben en geen 30 (ook dat maak ik mezelf graag wijs). Hoe doet ze dat?! Nou zo: koffie zit boordevol antioxidanten, die op hun beurt huidveroudering vertragen. Koffie is daardoor eigenlijk een soort van anti-rimpelcrème, maar dan een hele lekkere die je kunt drinken, begeleid door een lekker koekje. Deze tip houden we wel even tussen ons.

 

#nofilter #nomakeup #trolling

 

Droogt koffie uit?

Terug naar het uitdrogende effect van koffie. Tja, wat kan ik hierover zeggen… Dat effect is eigenlijk helemaal niet vastgesteld. Wat wel is vastgesteld is dat koffie voor 95% uit water bestaat. De rest bestaat uit cafeïne. Door koffie te drinken vul je dus wel degelijk je vochtgehalte aan. Daarbij blijkt uit experimenteel onderzoek van Silva et al. (2013) dat er géén verschil in vochtverlies optreedt tussen gematigd en weinig koffie drinken. Kanttekening is wel dat dit resultaat geldt voor een experiment onder mannen. Het onderzoek geeft daarom de indicatie dat dit effect mogelijk hetzelfde is onder vrouwen, maar hierop moeten we niet te ver vooruit lopen. Vrouwen zitten onder invloed van hun hormonen immers net wat anders in elkaar wat betreft vochthuishouding.

 

Verlaagd risico op hartfalen

Koffie droogt dus niet uit. Ik voel me dan ook totaal niet schuldig over mijn koffieverslaving. Sterker nog: ik pleit ervoor dat ook jij dagelijks in ieder geval een kopje meedrinkt. Of liever: 4 kopjes koffie. 4 kopjes koffie drinken per dag vermindert namelijk het risico op hartfalen met 11% (Mostofsky, E. et al., 2012). Dat is een behoorlijke uitspraak, die ik graag wil relativeren door erop te wijzen dat je met de combinatie van 4 kopjes koffie per dag en een levensstijl van kettingroken, nachtenlang doorhalen en met je jas open buiten lopen die 11% natuurlijk nooit gaat halen.

 

Op sokken je tentamens halen

Terugkijkend op mijn studietijd heb ik voor de studenten onder ons ook nog wel een mooie tip: heb je een tentamen, treedt dan nooit – ik herhaal nooit – de tentamenzaal binnen zonder een goed shot koffie. Werkelijk waar: de Broodzaak op station Zuid is met haar koffie de hoofdsponsor van mijn Master geweest. Eén kop koffie helpt namelijk al om je beter te concentreren, doordat de hoeveelheid cafeïne in één kopje je alertheid al significant verbetert. Zodoende gaat koffie ook jou helpen je diploma te halen. Mits je daarbij natuurlijk wel je best doet met studeren en op tijd je bedje opzoekt.

 

Verhoogde sportprestaties

Ik zou mezelf niet zijn of al die jaren niet geweest als ik geen koffietip met betrekking tot sporten met je zou delen. Jazeker, ook hier heeft koffie haar positieve aandeel in! Koffie helpt namelijk de sportieve prestaties te verbeteren (snelheid, kracht, duur, weerstand, vermoeidheid en concentratie). Zonder teveel in detail te treden komt dit doordat cafeïne de productie van adrenaline beïnvloedt, wat op haar beurt de energieproductie stimuleert en de bloedtoevoer naar de spieren en het hart verbetert. Dat je dat even weet. Sporten met een bak koffie of twee achter de kiezen (een uurtje tot een kwartier voordat je gaat sporten) zal nooit meer hetzelfde zijn.

 

Een kop koffie verhoogt je sportprestaties. Een raw energiereepje erbij doet trouwens ook wonderen.

 

Koffie anders

Tot slot een laatste tip: ben je geen liefhebber van koffie? Misschien is een koffie verkeerd of een cappuccino met zelfgemaakte amandelmelk of zelfgemaakte cashew-banaan-dadelmelk iets voor jou? Mocht je dat nou nog niet weg krijgen (ik kan dat haast niet geloven), dan kun je altijd nog terugvallen op koffie in een capsule. 

 

Bronnen:

– Mostofsky, E. et al (2012). Habitual Coffee Consumption and Risk of Heart Failure: A Dose–Response Meta-Analysis. Circ Heart Fail.5(4): 401–405. doi: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.112.967299

– Silva A. M. et al (2013) Total body water and its compartments are not affected by ingesting a moderate dose of caffeine in healthy young adult males. Applied Physiology Nutrition & Metabolism, 38:626-632

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties