8 soorten groenten die je eindeloos kunt hergebruiken
Deze ontdekking is aan de ene kant super voor de hand liggend in crisistijden, maar toch denkt bijna niemand eraan: je kunt gekochte en gebruikte groenten gewoon laten groeien, zodat je ze nog een keer kunt gebruiken. Say what? Ja inderdaad, we gaan onze groente opnieuw laten groeien. Als je altijd zorgt dat je een klein stukje, meestal het kontje, bewaart, kun je de volgende 8 groenten en kruiden in principe eindeloos opeten en opnieuw laten groeien.
Laat je groenten opnieuw groeien
Het enige dat deze groenten nodig hebben, is geduld, geduld en nog een klein beetje geduld. Naast dit geduld zullen ze heel erg blij zijn met een beetje zonlicht en water. Oh ja, en je hebt geen boerderij nodig om dit voor elkaar te krijgen; je kunt ze in huis laten groeien.
#1 Lente-ui opnieuw laten groeien
Het is ongelooflijk simpel om lente-ui opnieuw te laten groeien. Snijd de lente-ui op ongeveer 2,5 cm boven de wortels af. Doe de wortels vervolgens in een glas met water en zet ze op kamertemperatuur ergens in huis. That’s it, over een tijdje heb jij je eigen lente-uitjes gekweekt.
Koken met lente-ui? Maak bijvoorbeeld Flatbread met five spice & lente-ui
#2 Het spruiten van knoflook
Als je een knoflook lang genoeg laat liggen gaan ze spruiten. Die spruiten hebben een lichte knoflook smaak. Deze kun je gebruiken door de pasta, in salades of andere gerechten.
Wil je de knoflook opnieuw laten groeien? Zet ze zodra ze beginnen te spruiten in een glas met een klein beetje water. De spruiten halen overigens wel de smaak uit het knoflookteentje, dus die moet je daarna eigenlijk niet meer gebruiken.
#3 Wortels terug laten groeien
Oké, wortels kun je niet helemaal terug laten groeien. Maarrrr je kunt wel het gróen van de wortels terug laten groeien. Dit groen, ook wel loof genoemd, kun je gebruiken in salades. Nog nooit geprobeerd? Meng het wortelgroen met knoflook en een beetje azijn en doe het als smaakmaker in een salade. Het is het proberen waard!
Maar dat even ter zijde, het terug laten groeien van het groen van je wortels doe je als volgt: snijd de bovenkant van een (winter)wortel af en leg de topjes in een beetje water. Zet ze in een goed verlichte kamer of in een raamkozijn, en het groen groeit vanzelf terug.
Gelukt? Maak dan deze frietjes van wortel. Hmm!
#4 Altijd verse basilicum in huis
Basilicum is altijd lekker, maar het is het aller lekkerst als het vers is. Wel zo fijn dus als je zelf een basilicumplantje zou kunnen kweken. Gelukkig kan dat, en het is nog simpel ook. Het enige dat je uiteraard weer nodig hebt, is geduld. Nu weer even terug naar dat oh zo geweldige basilicumplantje.
Begin met een plantje dat je in de winkel koopt – bijna elke supermarkt heeft ze tegenwoordig staan. Daar knip je blaadjes af: zorg dat ze een stam van 8-10 centimeter houden. Deze blaadjes-met-stam zet je in een glas water, op een plek waar het direct in de zon staat. Zorg er wel even voor dat je het water regelmatig ververst, anders wordt het slijmerig. De blaadjes zullen nu gaan wortelen. Zodra de wortels ongeveer 5 centimeter lang zijn zet je ze in de vaste aarde. Met genoeg geduld zullen ze uitgroeien tot een echte basilicumplant.
Collega Mariëlle van Vrouwen.nl heeft een heuze basilicumboom in de tuin (lees: op haar balkon) staan. Haar geheim? De ‘boom’ elke dag een liter water geven. Daarvoor moet hij natuurlijk wel in een grote pot staan.
#5 Groei (bleek-) selderij terug in de aarde
Als je het kontje van een struik selderij over hebt, kun je hier heel goed opnieuw selderij uit laten groeien. Snijd de onderkant af en zet het in een glas of kom met water. Zet op een plek waar het voldoende zonlicht krijgt, het liefst in de volle zon.
De bladeren zullen groeien en dikker worden vanuit het midden van de selderij. Plant je nieuwe selderijstruik na 3 dagen groeien in de aarde.
Krijg je er trek van? Probeer dan dit slanke snack recept met selderij: Bleekselderij bootjes met eigengemaakte bietenspread
#6 Romaine sla terug laten groeien
Je kunt romaine sla op dezelfde manier als bleekselderij terug laten groeien. Doe de onderkant van een krop afgesneden sla in ongeveer 1¼ centimeter water. Zorg ervoor dat het water echt niet te hoog is. Laat hem een paar dagen in het water staan.
Zodra nieuwe bladeren en wortels beginnen te groeien verpot je de sla en zet je hem in aarde. Kool kan op dezelfde manier geplant worden.
#7 Koriander stekken
Voor koriander hoef je iets minder geduld te hebben; je kunt binnen een paar maanden alweer een nieuw, volledig volgroeid plantje hebben. Als je een paar blaadjes met stam in een glas water zet, zullen ze al gaan groeien.
Als de wortels lang genoeg zijn – een centimeter of 5 – zet je ze in een pot met aarde. Zet ze in een lichte kamer, maar niet in de brandende zon.
#8 Bieslook terug laten groeien
Wist je dat je een bieslookplantje uit de supermarkt heel makkelijk tot een bieslookplant in je tuin kunt laten groeien? Het beste kun je de bieslook thuis direct (of in ieder geval binnen een week) afknippen, zodat er stekels van 1 of 2 centimeter overblijven. Die bieslook gebruik je die week. De plant zet je meteen in de tuin (of in een grote pot met aarde). Geef veel water.
Na een paar weken zie je weer nieuwe bieslook sprietjes groeien. Het eerste jaar moet je die stengels laten zitten en kun je er nog niet van knippen en eten. Het volgende jaar is de plant sterk genoeg, dus dan kan dat wel. Je hebt nu je eigen bieslookfabriek!
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
Goede tip, helaas niet zoveel ruimte om het eens te proberen al heb ik ernaast niet al te groene vingers, noch geduld..
Haha, ik ook niet hoor – maar het is leuk om te weten dat het zou kúnnen 😉
Hoi,
Ik heb nu meerdere lente-uitjes geplant, nadat ik de bovenkant gebruikt heb.
Ze groeien hartstikke goed.
Wat me opvalt is dat de groene stengels heel lang worden maar dat t witte gedeelte niet groeit.
Hoe kan dat?
T is geen probleem want t groene gedeelte eet ik natuurlijk gewoon maar t verbaast me!
Hi Henny, goede vraag! Volgens mij blijft alleen het gedeelte dat in de aarde zit wit, en wordt alles wat daarboven groeit groen. Als je ze met een groter stuk wit zou willen, moet je ze dus een stukje dieper in de aarde duwen!
Succes 🙂