logo
FOODSPIRATION

Lactosevrij boodschappen doen

031113145833blog2renateheader.jpg

"Schat, wat wil je eten vanavond?" Het antwoord: "Doe maar wat…" Gelukkig weet ik altijd wel iets te bedenken dus trek ik gewapend met mijn boodschappentas richting de supermarkt. Bij binnenkomst staan de kant-en-klaar producten pontificaal in mijn gezichtsveld. Soms is het gewoon even fijn om iets makkelijks te maken. Helaas, gewoon even iets makkelijks is voor een lactose-intolerante er niet bij omdat bijna al deze producten lactose bevatten. Uitzonderingen daargelaten uiteraard. Tot anderhalf jaar geleden bijvoorbeeld kon ik nog een kant-en-klaar magnetronbakje nasi kopen. Aangezien het recept inmiddels vernieuwd is ('nu nog lekkerder' staat er op de verpakking) mag ik het nu niet meer. De toevoeging van lactose maakt het verschil. Of het nu ook lekkerder is kan ik niet uitproberen, maar dat het voor de fabrikant nu goedkoper fabriceren is, staat voor mij als een paal boven water. Die heeft minder 'dure' ingrediënten nodig en voegt lactose toe om toch aan de juiste hoeveelheden te komen. Gelukkig zijn er alternatieven en maak ik de nasi tegenwoordig helemaal zelf.

 

Nasi

 

Sommige supermarkten denken met mij mee en hebben duidelijk op de verpakking de ingrediënten vermeld staan, soms zelfs met een pictogram. In het begin van mijn lactose-intolerante bestaan was het nog een behoorlijk uitzoekwerk om producten te vinden die ik wel kon eten, maar nu vlieg ik bijna door de supermarkt heen. Maar hierin schuilt ook een klein gevaar. Omdat ik zo gewend ben om bepaalde producten te kopen kijk ik niet meer op de verpakking. Het komt voor dat ik, als de pannen al op het vuur staan, toch even lees wat er in zit, om dan tot de ontdekking te komen dat het door mij zo geliefde product niet meer geschikt is voor mij. 

 

Ook komt het voor dat er bij de ingrediënten geen lactose vermeld staat, maar dan zit het toch verborgen in een toegevoegd 'E-nummertje'. Soms is het echt niet te geloven wat er allemaal in zo'n E-nummer zit. Alles om de producten er maar mooi uit te laten zien, en zo lang mogelijk houdbaar te maken. De fabrikant vergeet alleen dat er tegenwoordig veel mensen intolerant of allergisch zijn voor bepaalde toevoegingen. Het wordt tijd om de fabrikanten dit in te laten zien! Hier ben ik dan ook mee bezig, onder andere op mijn website Lactosevrijgenieten.nl, maar wat ik ook probeer; het loopt altijd spaak op twee dingen: nummer één is geld en nummer twee is het feit dat de fabrikanten van mening zijn dat het allemaal wel meevalt.

 

Gelukkig heb ik een hele fijne supermarkt om de hoek: franchise vestiging Lodder van Albert Heijn in Spijkenisse. Als ik iets nodig heb, doen ze hier moeite voor door bijvoorbeeld te proberen om een product te bestellen. De eigenaar heeft als enige in mijn regio een groot assortiment lactosevrije producten. Mensen uit Zeeland of Utrecht komen zelfs deze kant op om deze boodschappen in te slaan! Natuurlijk ben ik hier erg blij mee (het maakt het voor mij allemaal nog makkelijker), maar eigenlijk zou dit landelijk moeten zijn dus ik zou zeggen: kom op grote supermarkten, steek jullie nek eens uit en maak ons lactose-intoleranten blij! Een mooiere win-win situatie is volgens mij niet mogelijk.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties