logo
FOODSPIRATION

Leven als vegetariër: Vleeseters op het werk

140414174404blogimageecht.jpg

Zesenveertig ben ik als ik ga werken voor mijn huidige werkgever, een organisatie met bijna 200 medewerkers. En zoals wel vaker als ik ergens voor het eerst ben, vraag ik me af hoe de collega’s reageren als ik vertel dat ik vegetarisch eet. En dat blijkt geen enkel probleem. Het is 2007, steeds meer mensen eten volledig of in deeltijd vegetarisch en mijn mededeling zorgt dan ook voor geen enkele discussie of ophef. In de kantine zijn er broodjes kaas en ei in overvloed en die ene keer dat een collega trakteert op saucijzenbroodjes heb ik gewoon pech, net zoals de collega met diabetes pech heeft als er bij een verjaardag een slagroomtaart op tafel komt.

 

Alleen tijdens het jaarlijkse uitje gaat het mis. Bij de barbecue wacht ik braaf in de rij tot ik aan de beurt ben. En begrijp dan dat de groentespiesjes met mozzarella, gepofte aardappels met zure room en de stukjes maïs met kruidenboter al zijn verorberd door de vleeseters. Jammer jammer; dan thuis maar een paar boterhammen. 

 

vegetarische spiesjes barbecue

 

Een half jaar later: het kerstdiner, Indonesisch buffet. Met mijn lege bord loop ik langs de dampende schalen maar scoor niet meer dan witte rijst en wat groente.  De rest is vlees. Een collega vertelt dat er tussen de schalen met vlees ook een vleesvervanger staat. Alleen staat er geen bordje bij en het ziet er uit als  echt vlees. Snel teruggelopen maar helaas: leeg! Dus opnieuw:  jammer-jammer en ik eet thuis weer een paar boterhammen. 

 

Maar dat is dan ook echt de laatste keer geweest, want inmiddels maakt de feestcommissie er serieus werk van en komen niet alleen vegetariërs, maar ook mensen met een allergie en diabetici volledig aan hun trekken. Rest alleen nog de allerlaatste ergernis: de broodjes bij de lunch. Wie een lunch voor een hele groep bestelt kan verzekerd zijn van een mooi dienblad vol lekkere broodjes: deels met vlees en deels met kaas. En laat nu de kaas altijd op zijn, soms nog voordat de vegetariërs er één veilig kunnen stellen. En laten er daardoor nou altijd broodjes met vlees overblijven die niemand meer wil. Maar zelfs dat lost zich vanzelf op. Sinds kort heeft de vleesetende meerderheid besloten dat we de verspilling tegengaan: voortaan bestellen we alleen nog maar broodjes kaas. Vleeseters op het werk: geen enkel probleem! 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties