logo
FOODSPIRATION

Leven zonder suiker: ervaringen tijdens de suikerdetox (Dag 3)

040414160813blogdetoximage.png

Nou, de eerste drie dagen van mijn suikerdetox zitten er bijna op. En ik val maar meteen met de deur in huis: ik heb gezondigd. Per ongeluk. Tijdens een lunchafspraak op dag 2 at ik tomatensoep waar, zo bleek nadat ik 1,5 kom had verorberd, een snufje suiker in zat. Oeps! Maar eigenlijk kwam het niet eens zo slecht uit, want door deze ongeplande suikerinname kwam ik tot de conclusie dat ik heuse afkickverschijnselen vertoon! Op dag twee, dus ver voor de tomatensoep, kwamen er ‘s ochtends ineens zweethandjes opzetten. Voor de duidelijkheid: ik zweet nooit. Als ik ga hardlopen begínt het pas na 5 kilometer. Ook voelde ik een lichte doffe hoofdpijn, zoals wanneer je gisteren net een glaasje teveel gedronken hebt. Tot na het eten van een minieme hoeveelheid suiker (precies, in die tomatensoep). Zowel de zweethandjes als de hoofdpijn waren weg, om tegen de avond weer terug te keren. Dat kan geen toeval zijn, toch?

 

Psst: Je kunt Foodness volgen op Instagram voor een 'live' feed van deze maaltijden!

 

 

Ongezellig

Over het algemeen valt het me mee, deze suikerdetox! Omdat ik heel veel noten en avocado eet naast mijn vis, kip en vrachtladingen groenten, krijg ik genoeg binnen om energiek te blijven – en zelfs te blijven sporten. Dat is ook nodig, want ik werk zo’n 50 uur per week en kan alleen tijdens het sporten mijn hoofd echt leeg maken. Wel een groot nadeel vind ik dat ik een stuk minder gezellig ben. Vind ik zelf. Ik ben duidelijk een gezelligsheidseter, en tijdens lunches en diners vind ik het eigenlijk onbeleefd om dingen af te slaan. Liever zeg ik niet dat ik een suikerdetox doe, omdat ik niet wil overkomen als een of andere hardcore groentefetishist. Vandaar het akkefietje met de tomatensoep.

 

Overigens vind ik het niet moeilijk om van lekkere dingen af te blijven. Tijdens een 4-gangendiner van Nike, georganiseerd door GirlsLove2Run, kostte het me totaal geen moeite om de rabarbercrumble aan mijn overbuurvrouw te geven. Ook de potten pindakaas en Nutella die ik zowel op kantoor als thuis op de meest onmogelijke plekken verstopt heb (je zál maar zonder komen te zitten!) heb ik niet aangeraakt, zonder moeite. Ik geniet oprecht van mijn geroosterde amandelen en komkommerstaafjes met hummus.

 

Mijn eetmenu

Ontbijten doe ik consequent met drie eieren. Een roerei met kerrie, gekookte eieren met zongedroogde tomaten en komkommer, of gekookte eieren uit de waterkoker op kantoor. Pardon? Tja, soms lukt het me niet om op tijd boodschappen te doen ‘s avonds en is het improviseren ‘s ochtends. Dan moet ik mijn ontbijt op kantoor maken. Waar een wil is, is een weg! Lunch is vaak een salade. Met sla, rivierkreeftjes, lente-ui en avocado bijvoorbeeld. 

 

's Avonds eet ik gepocheerde schelvis met broccoli en een groene salade, of gebakken zalm met een klein beetje sojasaus (waar dus óók vaak suiker in zit, zucht!) en geroerbakte paprika en spinazie. Tussendoor verorber ik ongeveer een komkommer en paprika per dag, die ik dip in hummus. Of ik wissel af met cherrytomaatjes, die ik in een zelfgemaakte guacamole van avocado en een snufje zout doop. En noten, oh, noten! Per dag gaat er denk ik 200 gram doorheen. Cashewnoten, walnoten, hazelnoten, amandelen, paranoten, pecannoten… 

 

 

Dag 1 – 3: hardcore

Geen koolhydraten of zetmeelhoudende producten (let op: ‘geen koolhydraten’ bedoel ik niet letterlijk, want zelfs noten en groenten bevatten koolhydraten. Ik doel op de productgroep koolhydraten, zoals rijst, pasta, granen). Geen fruit, geen zuivel. Niet omdat daar letterlijk zuivel in zit, maar omdat delen ervan in je lichaam worden omgezet in suiker.

Wel heel veel groenten, gevogelte (kip, kalkoen) en alles uit de zee (garnalen, vis, rivierkreeftjes).

 

Dag 4 – 12: zuivel + fruit erbij

Geen koolhydraten, wel weer groenten met veel zetmeel zoals pompoen en courgette. Kleine hoeveelheden zuivel (100-150 gram per dag) en kleine porties fruit (maar geen banaan en druiven, omdat daar weer relatief veel suiker in zit). Nog steeds heel veel groenten, gevogelte (kip, kalkoen) en alles uit de zee.

 

Dag 13 – 30: ‘langzame’ koolhydraten erbij

Langzame koolhydraten uit relatief koolhydraatarme bronnen komer erbij: quinoa, boekweit, havermout. Deze veroorzaken geen suikerpiek in je bloed omdat ze zo langzaam worden afgebroken door je lichaam dat er constant energie vrijkomt. Nog steeds kleine beetjes zuivel en fruit. Wederom heel veel groenten, gevogelte (kip, kalkoen) en alles uit de zee.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties