Liegen & bedriegen: Welk supermarktproduct is het meest misleidend?
Het is een van mijn favoriete verkiezingen van het jaar: het Gouden Windei, dat door Foodwatch wordt uitgereikt aan het meest misleidende product van het jaar 2015. Marketeers lachen in hun vuistje dat wij als consumenten weer in hun creatief bedachte slogans en verpakkingen trappen. Laat ik ook enige ruimte inbouwen voor nuance: er zijn ook heus merken en marketeers die luisteren naar wat de consument echt wil. Die marketeers moeten schipperen tussen hun eigen geweten, een directie die vooral geld wil verdienen en een markt die verwacht dat producten met minder suiker- of vet precies hetzelfde smaken als voorheen. Dat lijkt me niet makkelijk.
Lees ook: Meest misleidende supermarktproducten 2014
Kortom; niet de hele voedingsindustrie is erop uit om ons consumenten geld uit de zak te kloppen en dankzij misleidende trucs vol te stoppen met zout, suiker en vet, maar de onderstaande merken en producten zijn de stoutste kindjes van de klas. Lieve voedingsindustrie; zo moet het dus NIET!
1. Pindakaas ‘light’ van PLUS
Yay, pindakaas met 30% minder vet! Maar wacht even, wat zit er dan wél in die light pindakaas van PLUS? Ah, in plaats van meer pinda’s hebben de makers van deze pindakaas er gewoon extra veel glucosestroop (suiker, dus) ingestopt. Minder vet, veel meer suiker. Niet zo ‘light’ dus, PLUS.
Lees ook: Het is light, dan kan er ik dus veel van eten – toch?
2. Aldi pasta met truffel
Chique hoor Aldi, zo’n truffelpasta! Truffel heeft zo’n sterke en kenmerkende smaak, daar heb je niet zo veel van nodig. Dat neemt Aldi wel heel letterlijk: er zit 0,0006 procent truffel in de pasta. En uiteraard is de pasta wel duurder dan gewone pasta, want: truffel. Kaching!
3. Cranberries van AH
Gedroogd fruit is in principe gezond, mits je er niet teveel van eet omdat het wel relatief veel (natuurlijke) suikers bevat. Albert Heijn vond dat cranberries van zichzelf iets te zuur smaakten, dus voegde er een beetje ananassiroop aan toe. De cranberries bestaan zelfs voor 68% uit ananassiroop. Blijft er 30% over voor de daadwerkelijke bes. Tweederde suiker, eenderde cranberry. Súper superfood hoor, Appie.
4. Amandelmelk van Rude Health
Dan een product dat ik zelf veel gebruik: amandelmelk. Wat dit product betreft ben ik het niet eens met de kritiek van Foodwatch. Die kritiek luidt: er zit maar – hou je vast – 1% amandel in de amandelmelk. Ja, dat is weinig. Maar veel plantaardige variaties op melk maak je nu eenmaal door noten (of rijst, of haver) te laten weken in (gezuiverd) water, en veel van de notenpulp (of rijstpulp, of haverpulp) gebruik je niet voor de melk. Dat zit dus niet meer in het eindproduct. Is het dan misleidend om het amandelmelk te noemen? Ik vind van niet. Als je thuis amandelmelk zou maken krijg je namelijk vrijwel hetzelfde eindresultaat – je bent alleen minstens een dag en veel gedoe verder.
Wat vind jij een misleidend supermarktproduct dat nog ontbreekt in deze lijst?
Bron: Foodwatch
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties