De juiste voeding is een belangrijk aspect voor alle atleten. Of je nu iemand bent die enkel op zoek is naar een gezondere lifestyle of een professionele atleet bent, de juiste voeding heeft een sterke invloed op je prestaties en je dagelijks leven. Meal prepping is een handige manier om ervoor te zorgen dat je iedere dag de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. In deze blog lees je alles over hoe je als atleet een goede week planning kunt maken en de juiste voeding in je meal prepping kunt opnemen.
Waarom is meal prepping zo belangrijk voor atleten?
Tijdens meal prepping zorg je ervoor dat je je maaltijden voor een bepaalde week vooruit plant en klaarmaakt. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd klaarliggen als je honger hebt. Eén van de voordelen hiervan is dat je een consistent dieet volgt. Dit helpt met het verbeteren van prestaties, herstel en spiergroei.
Voordelen van meal prepping
Meal prepping heeft daarnaast nog een aantal voordelen, zoals:
- Tijdsefficiëntie: de rest van je week heb je meer tijd over en hoef je niet meer om te kijken naar het voorbereiden van maaltijden omdat je dit op voorhand al hebt gedaan.
- Controle over je voeding: door zelf je maaltijden klaar te maken en te kiezen voor gezonde producten, weet je precies wat je lichaam binnenkrijgt. Op deze manier kun je specifieke doelstellingen bepalen met betrekking tot spieropbouw, gewichtsverlies of het verbeteren van je conditie.
- Voorkom ongezonde keuzes: als je een gezonde maaltijd hebt klaargemaakt, is de kans kleiner dat je voor een ongezonder alternatief kiest.
- Stressvermindering: veel sporters en atleten hebben iedere dag al een druk schema. Het is daarom fijn om te weten dat je maaltijden voor de rest van de week al geregeld zijn. Hierdoor kun je je focussen op sportactiviteiten en het behalen van je doelen.
Hoe begin je met meal prepping?
Om succesvol aan meal prepping te doen, is het belangrijk dat je onderstaande stappen volgt:
- Bepaal je voedingsbehoeften: voordat je de boodschappen haalt en een meal prep schema samenstelt, is het belangrijk dat je onderzoekt wat je lichaam nodig heeft. Dit kan afhankelijk zijn van een aantal factoren zoals leeftijd, geslacht, trainingsintensiteit en je doelstellingen.
- Stel je menu samen: stel op tijd een weekmenu samen zodat je goed kunt zien of je aan je voedingsbehoeften voldoet. Probeer ook iedere keer gevarieerde maaltijden samen te stellen, zodat ze je niet gaan vervelen.
- Maak een boodschappenlijstje: om ervoor te zorgen dat je niets vergeet, raden we je aan om vooraf een boodschappenlijstje te maken.
- Kies een meal prep-dag: om voor consistentie te zorgen, is het handig een vaste dag uit te kiezen voor het klaarmaken van je maaltijden.
- Investeer in goede bewaarbakjes: het hele punt van meal prepping is dat je de maaltijden langere periode kunt gebruiken. Het is daarom belangrijk dat je kwalitatieve, luchtdichte containers koopt die zowel voor de koelkast als de vriezer geschikt zijn.
- Bereid slim voor: om voor genoeg variatie te zorgen maar ook te voldoen aan je voedingsbehoeften, is het belangrijk om meerdere porties van basis ingrediënten te maken, zoals bijvoorbeeld rijst, volkoren pasta, quinoa, kip of groenten.
Luister naar je lichaam
De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is om te luisteren naar je lichaam. Blijf daarom flexibel en pas je schema aan waar nodig. Als je bijvoorbeeld merkt dat je meer energie nodig hebt of dat je tussen de maaltijden door snel honger krijgt, aarzel dan niet om je meal prepping schema aan te passen. Voeg bijvoorbeeld een extra portie toe of neem een gezonde snack mee.
Maaltijd ideeën voor atleten
We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om gevarieerd te blijven koken. Daarom helpen we je graag een stap in de juiste richting:
- Ontbijt: havermout met bessen, noten en proteïnepoeder is een voorbeeld van een gezond alternatief voor cornflakes of cruesli. Hier zit vaak namelijk veel suiker in. Ook kun je eens proberen om zelf granola te maken. Zo weet je ook precies wat je binnenkrijgt. Wil je toch graag cornflakes blijven eten? Probeer dan eens deze eiwit cornflakes? Gezond én lekker!
- Lunch: salade met quinoa, kipfilet, avocado en een handje noten. De perfecte combinatie tussen eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten.
- Diner: zalm uit de oven, zoete aardappelen en gestoomde groenten maken de perfecte maaltijd na een zware training.
- Snacks: een handje vol noten, een gekookt ei of een zelfgemaakte smoothie met groenten of fruit geeft je al snel de energie die je nodig hebt.
Meal prepping is dus een slimme manier om voldoende voedingsbehoeften binnen te krijgen en zo op je best te kunnen presteren. Door op tijd te plannen en je aan het schema te houden, zorg je ervoor dat je je doelen kunt bereiken en consistent voldoet aan je voedingsbehoeften. Zorg er wel voor dat je gevarieerde maaltijden blijft maken en genoeg blijft drinken om zo ook te kunnen herstellen van zware trainingen. Op deze manier haal je het meeste uit je trainingen!
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties