logo
FITSPIRATION

Mentaal fit: cursus mindfulness

Groupon mindfulness

Hoewel ik me doorgaans vooral bezighoud met eten en bewegen, is het natuurlijk minstens zo belangrijk om mentaal lekker in je vel te zitten. Iets met “mind & body”, en “mindfulness”, en “in balans zijn” enzo. Nu heb ik zelf de ervaring dat die twee (lekker in je vel zitten & sporten) sterk met elkaar samenhangen, zowel in positieve zin als in negatieve zin. Vraag maar aan mensen met een burnout hoezeer stress je bijvoorbeeld fysiek kan beperken; ik ken verhalen van twintigers met een burnout die niet eens meer van de bank konden opstaan om boodschappen te doen. Andersom, in de positieve zin, merk ik zelf dat ik mentaal veel sterker ben (zelfverzekerder, stressbestendiger) wanneer ik regelmatig beweeg.

groupon mindfulness

Fysiek fit én mentaal fit

Het schijnt dat veel jongeren (twintigers, dertigers) vooral aan hun fysieke gezondheid denken, terwijl 40- en 50-plussers en alles daarboven mentaal gezonder en daardoor gelukkiger zijn dan jongeren – dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Groupon. Om dat recht te trekken (een betere wereld begint tenslotte bij jezelf) besloot ik de leukste 50-plusser die ik ken (mijn moeder!) uit te nodigen om samen aan onze mentale én fysieke gezondheid te werken. Via Groupon kun je heel makkelijk zoeken op deals bij jou in de buurt, dus ik hoefde alleen nog maar te kiezen tussen een cursus hypnose, ontspannende massage, voetreflextherapie, welnessdag – en nog zo’n 134 andere opties. Omdat ik deze periode veel in het buitenland zit was er één briljante oplossing die perfect bij ons past: een online cursus. Mijn mams en ik gingen dus samen een online cursus meditatie volgen. Hoezee!

Pssst: Wil jij Groupon credo’s winnen, waarmee je een deal naar keuze kunt uitzoeken? Doe dan mee aan de winactie en win een deal voor jou én een vriend(in), zodat je ook nog eens voor Sinterklaas kunt spelen!

groupon mindfulness

Online mediteren?

Ja, dat kan dus. De cursus van Excel with Business die ik afsloot via Groupon leert je een aantal meditatietechnieken. Die technieken helpen je bij het “hertrainen, versterken en concentreren van je geest, en biedt concrete manieren om met dagelijkse stress en angst om te gaan”. Kom maar op, was mijn eerste gedachte!

Daar ging het dus eigenlijk al mis: het eerste wat de cursus je leert over mindfulness is dat je juist geen doel moet hebben. Een van de eerste alinea’s geeft een mooie omschrijving van het begrip mindfulness: het is het tegenovergestelde van zinneloosheid. Zinneloosheid wordt in diezelfde alinea geïllustreerd door de welbekende scene waarin je begint aan een reep chocola en die reep na een kwartier op is, zonder dat je je kunt herinneren dat je de chocola hebt gegeten. Het tegenovergestelde van die zinneloosheid ligt in het vestigen van je aandacht op het hier en nu, zonder erover te oordelen. Dát is mindfulness.

Ik ben op dit moment bij Deel 2 van de cursus: Bewustzijn en meditatie. Deel 1 (Inleiding tot mindfulness training) heb ik in een dag gelezen, en de bijbehorende audio en video’s geluisterd en bekeken. Hierna volgen nog Deel 3 (Mindfulness training en de praktijk), Deel 4 (Mindfulness en emotionele of fysieke pijn) en Deel 5 (Einde van de cursus). Wat ik erg fijn vind aan deze cursus is dat het heel laagdrempelig is. Je kunt gewoon thuis een lekker plekje opzoeken om de meditatie video’s te beluisteren, op een moment dat het jou uitkomt. Ik pakte een kussen en ging in de zon op de grond zitten. Je luistert naar de audio die bij de video hoort, en als ik daarop focuste merkte ik dat ik op een gegeven moment niet meer afdwaalde met mijn gedachten. Op dat moment ben je écht in het hier en nu. Het helpt voor mij ook om me te concentreren op mijn ademhaling. Eén nadeel aan de online cursus: ik vind dat de tekst soms wat repetitief is. Er wordt in een artikel vaak minstens twee keer hetzelfde gezegd. Ook goed om te weten: de begeleidende audio video’s zijn in het Engels.

Dikke aanrader is overigens om zo’n cursus samen te doen. Niet alleen als stok achter de deur, maar ook omdat het écht leuker wordt als je je ervaringen kunt delen. Ik heb ineens gesprekken met mijn lieve mams over iets anders dan eten: over onze mediteer-oefeningen en de beste manier om je benen te vouwen tijdens zo’n 10-minuten-lange zit. Hilarisch!

groupon mindfulness

Ik blijf nog even verder mediteren (nog 3 lessen te gaan!), en plan mijn volgende meditatie sessie in als ik komende week in Frankrijk zit. Ja, ik heb een rotleven. En ja, ik ben dus heel blij dat er online cursussen bestaan. Op Instagram zal ik mijn verdere bevindingen op het meditatie-front delen!

Wil jij zelf ook deze cursus mindfulness proberen, of een andere cursus waar je helemaal zen van wordt? Ga naar Groupon.nl en gebruik de kortingscode A3N8P22 in de campagneshop, dan krijg je 10 euro korting op geselecteerde deals, wanneer je 20 euro besteedt! Let op: kortingscode is maximaal 250 keer te gebruiken, daarna werkt de code niet meer. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

(De kortingscode is geldig vanaf vandaag t/m zondag de 24e, en maar 1x per persoon te gebruiken.)

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties