logo
FITSPIRATION

Mental health: 4 Tips om depressie bij vrienden te herkennen

Maak depressie bespreekbaar

Meestal heb ik het op Foodness over lekker en gezond eten, om te zorgen dat je lekker in je vel zit (en blijft zitten). Maar wat nu als je je fysiek best fit voelt, maar mentaal niet? Of als je vermoedt dat iemand in je omgeving een fikse dip heeft? Voor mij persoonlijk kan fysieke gezondheid niet losstaan van mentale gezondheid: de twee zijn altijd met elkaar verbonden. Maar soms ga je mentaal gewoon niet helemaal lekker. Dat is niet erg. Sterker nog, het is menselijk, en iedereen heeft dat af en toe. Maar op sommige momenten heb je hulp nodig om er weer uit te komen. Dus of je nu zelf rondloopt met neerslachtige gevoelens, of juist vermoedt dat iemand in je omgeving wel wat mental support kan gebruiken – het is belangrijk om erover te praten.

Voor mij werd dat voor het eerst duidelijk tijdens mijn allereerste Yoga & Food Retreat in Italië. Toen ging er een hele leuke chick die mee, Eleanor, die me tijdens een korte hardloopsessie ’s ochtends tussen neus en lippen door vertelde dat ze het voorafgaande jaar kampte met depressieve klachten. Heftig, maar tegelijk ook inspirerend: toen ze in haar diepe dal zat stelde ze zichzelf als doel om een halve marathon te lopen, als houvast. Dat is haar gelukt, met een opleving als gevolg, en daaruit vloeiden een blog voort (Loopdepressievrij.com) en flinke dosis zelfvertrouwen. Ik vond de ervaring van Eleanor zo de moeite waard dat ik haar vroeg om een paar gastblogs te schrijven voor Foodness (die je hier kunt lezen). Want als er iémand is die weet hoe je om moet gaan met depressieve gevoelens – bij jezelf of bij anderen – dan is het Eleanor. Ik vroeg haar om tips hoe je depressieve gevoelens zou kunnen herkennen bij jezelf, of bij vrienden.

1. Wat zijn signalen van een depressie?

Eleanor: “Bij mij merkte ik vooral dat ik vaak gedachtes had over de dood. En terwijl ik dat dacht, realiseerde ik me ook dat dat niet gezond of ‘normaal’ was. Wij mensen willen overleven, waarom denk ik dan aan de dood? Daarnaast had ik nergens meer zin in. Vergeleken met mijn vriendinnen was dat wel redelijk abnormaal. Zij wilden graag naar een feestje, of iets leuks doen in de stad. Ik vond het al moeilijk om uit mijn bed te komen.

Ik vind het overigens lastig om te zeggen wat precies de signalen zijn van een depressie: het is een hele onzichtbare ziekte. Bij mij zag je het ook niet, want ik had vaak een masker op. Daarnaast was ik niet iemand die in zijn bed bleef liggen. De enige mensen die door hadden dat ik depressief was waren mijn vriendinnen. Zij hadden het zelfs eerder door dan ik. Ik denk dat dat vooral kwam doordat ik weinig grapjes meer maakte, nergens zin in had, weinig eetlust had en zei dat ik niet lekker in mijn vel zat. Daarnaast had ik minder emoties, voelde ik vrij weinig en boeide niks me meer. Maar dit kan bij iedereen anders zijn. Bij de een zie je het veel beter dan bij de ander, maar ik denk dat over het algemeen gezien depressie moeilijk te herkennen is aan de buitenkant.”

2. Hoe kun je helpen als je een depressie vermoed?

“Stel vragen! Vragen als: ‘Hoe voel je je?’ En luister dan vooral. Praten met elkaar is het beste wat je kunt doen. Oordeel niet, maar zorg dat je er gewoon bent voor die persoon. Ik vind het lastig om te zeggen waar iemand met een depressie precies behoefte aan heeft, want iedereen heeft andere behoeftes. De een wil alleen zijn, de ander wil afleiding en weer een ander wil alleen maar slapen. Het beste wat je kunt doen is vragen stellen; open vragen. Een gesloten vraag als: ‘Kan ik iets doen?’ zal de ander gelijk met ‘Nee’ beantwoorden, omdat ze je vaak niet tot last willen zijn. Een vraag als: ‘Hoe voel je je?’ werkt in dat opzicht dus beter.”
Kijk hier voor meer tips om depressie bespreekbaar te maken! Samen met Teni van Fitbeauty.nl sprak ik een video in over Praten Over Depressie, en hoe belangrijk dat is. 

3. En dan?

“Eigenlijk is het belangrijkste dat je er gewoon bent voor iemand. Letterlijk. Een voorbeeld bij mij was dat een paar goede vriendinnen van mij boodschappen deden voor mij. Ik at namelijk slecht en zorgde niet goed voor mezelf. Zij hielden me in de gaten en vroegen regelmatig hoe het ging. Ze namen mijn gevoelens serieus. Er zijn ook vriendinnen die me minder goed hebben geholpen: die namen mijn gevoelens niet serieus of namen afstand omdat ze niet wisten hoe ze ermee om moesten gaan. Kortom: Geef iemand niet het gevoel dat hij of zij zich aanstelt wanneer die persoon depressieve klachten lijkt te hebben.”

4. Ga sporten en/of bezoek Moodcamp

“Voor mij helpt sporten (vooral hardlopen) tegen depressie. Maar ik ben daarin niet de enige: uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporten helpt tegen depressies. Het zorgt dat endorfines vrijkomen.”

Wat nu?

Ruim 800.000 mensen in NL hebben een depressie, en jonge vrouwen (18-35 jaar) lopen meer risico om een depressie te ontwikkelen. Je bent dus niet de enige! Mocht je meer informatie willen over depressie, neem dan een kijkje op Heyhelpt.nl. Of kom langs op het evenement Moodcamp dat op 7 februari georganiseerd wordt in Beesd, Gelderland, door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ik ben er ook!

WIN: 1 van de 10 plekjes voor de Moodcamp Obstacle Run

Oh, en ik mag 10 mensen uitnodigen om met mij mee te komen naar Moodcamp op 7 februari! Daar zullen we samen de Moodcamp Obstacle Run van 2 kilometer doen waarin verschillende aspecten van depressie op een luchtige manier terugkomen (denk aan: Het zwarte gat) én ik geef een yogales. Daarnaast zijn er tijdens dit evenement allerlei conversation starters over depressie. Als je een van de 10 plekjes in mijn team wil bemachtigen, laat dan hieronder weten waarom jij (eventueel met een vriend(in)) mee zou willen!

Voor meer informatie over Moodcamp en/of om je in te schrijven kijk je hier.

– Dit is een advertorial in opdracht van de Rijksoverheid, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties