logo
Mijn healthy habits & 3 goede voornemens voor 2017

Gezonde gewoontes kun je het beste op een manier aanleren die je voor eeuwig en altijd vol zou kunnen houden; niet alleen in januari. Eigenlijk ben ik dus tegen goede voornemens, omdat die vaak zo’n tijdelijk karakter hebben. Maar goed, als iedereen per se in januari met gezond eten wil beginnen, dan kan ik dat natuurlijk alleen maar aanmoedigen! Zelf stel ik mezelf liever even ‘op scherp’ in januari, door te focussen op de goede gewoontes die ik eigenlijk al had, maar vaak een beetje heb laten versloffen. Omdat ik op dit moment aan de andere kant van de wereld in de zon zit houdt dat voor mij onder meer in dat ik elke dag ongeveer een kilo watermeloen, ananas of verse vis eet. Maar ik zal mijn persoonlijke goede voornemens zo verwoorden dat ze ook toepasbaar zijn voor jou, in de Nederlandse winterkou.

Mijn healthy habits & 3 goede voornemens voor 2017

1. Voeg groenten toe aan elke maaltijd

Dit is de beste en makkelijkste tip die ik kan geven, maar wie dit braaf toepast wordt vanzelf een stuk gezonder. Groenten bevatten namelijk veel vezels en bergen voedingsstoffen. Door op minimaal drie momenten op de dag (dus bij elke maaltijd) groenten te eten en die groenten te blijven afwisselen, krijg je dus vanzelf veel én verschillende voedingsstoffen binnen.

Ontbijt: Denk bij het ontbijt bijvoorbeeld aan een handje spinazie of boerenkool door je smoothie, of een grote pluk kiemgroenten op je boterham met kaas. Zelf snijd ik ook vaak een gekookte rode biet in kleine stukjes, die ik samen met blokjes appel eet met kwark en muesli.

Lunch: Eet je ook graag brood als lunch? Neem er snack tomaatjes en radijsjes bij of bijvoorbeeld een halve komkommer. Wie er vol voor gaat kan natuurlijk een salade maken met allemaal verschillende groenten, of een wrap besmeren met kruidenkaas en vullen met gerookte kip, reepjes paprika en mais.

Diner: Als avondmaaltijd vinden de meeste mensen het minder lastig om groenten toe te voegen, maar daar ligt de uitdaging vooral in het toevoegen van éxtra groenten en het blijven variëren. Dus niet alleen paprika en courgette, maar ook een keer een verse maiskolf die je kookt bij een burger, of paksoi en bimi bij een Oosters wokgerecht. Of probeer deze salade met pastinaak. Als je een groente niet kent en niet weet wat je ermee moet doen: Google is your friend. Zo doe ik het ook.

Slanke paddenstoelensoep met een scheutje sojaroom

2. Start met het plannen van je maaltijden – al dan niet met hulp

Het klinkt misschien niet zo sexy en spontaan, maar een voorbereid mens eet (vaak) gezonder. Wanneer je jezelf aanleert om je maaltijden voor te bereiden en te plannen ben je minder geneigd om ongezond te snacken en te snaaien. Zelf houd ik er niet van om een hele week vooruit te plannen wat ik ga eten (dan sta je een hele dag lang allemaal tupperwarebakjes te vullen met je lunch en avondeten voor de hele week), maar ik ben er wel voorstander van om snacks voor onderweg en lunches voor op kantoor thuis te maken. Dan zijn ze vaak een stuk gezonder dan onderweg of in de kantine op werk.

Probleem: Diner

Mijn probleem is alleen vooral het avondeten. Ik ben vaak druk. Als ik de hele dag al bezig ben met eten, koken of het bedenken van recepten, heb ik daar soms ’s avonds gewoon niet zoveel zin meer in. (Oké, en soms ben ik gewoon lui.) En daarin ben ik volgens mij niet de enige – hóe dol je ook bent op koken en eten. Gelukkig zijn daar slimme en gezonde oplossingen voor! Sinds kort probeer ik bijvoorbeeld af en toe een box van HelloFresh, waarbij ik alle ingrediënten voor 3 of 5 volledige avondmaaltijden thuis krijg bezorgd. Dit principe past heel goed bij het plannen van je weekmenu, omdat je precies de hoeveelheden krijgt die je nodig hebt voor een gezonde maaltijd. Dan kun je je dus niet overeten aan een hele zak cashewnoten wanneer je eigenlijk maar twee eetlepels nodig hebt om over je curry te strooien – om maar iets te noemen.

Het leuke is dat je wél zelf kunt kiezen wat je wil eten: elke week selecteer je uit 10 recepten welke gerechten jij thuis wil ontvangen. Je bepaalt dus wel zelf wat er op tafel komt, alleen hoef je je geen zorgen te maken over de recepten, de boodschappen en of het wel gezond is of niet. Sterker nog: als je een balansweek wil inplannen kun je de box bijvoorbeeld selecteren op ‘calorie-focus‘, waarbij je recepten kiest met minder calorieën dan de andere recepten. Of als je liever gerechten wil die supersnel klaar zijn, dan kies je voor ‘Quick & Easy‘ recepten. Je kunt bij HelloFresh aangeven voor hoeveel personen je een box wil bestellen.

Maar waarom zou je in hemelsnaam nog zelf al je boodschappen doen?

Ten eerste moet je dan zelf voor elke dag van de week gezonde recepten bedenken, terwijl dat maar de helft van de week hoeft als je een HelloFresh box hebt. Ten tweede moet je zelf zeulen met je boodschappen. Ten derde moet je overal volledige verpakkingen van komen (van noten tot kruiden tot kilo’s aardappelen) en vaak houd je hierdoor óf eten over óf gebruikt juist teveel, waardoor je snel te grote hoeveelheden binnenkrijgt. Ten vierde ben je net zo veel geld kwijt, of zelfs meer – hallo impulsaankopen in de supermarkt met zakken chips en repen chocola die je ineens écht heel hard nodig hebt. Ik blijf voorlopig nog even bij HelloFresh. Als je het ook wil proberen, kijk dan hier voor meer info.

 

Mijn healthy habits & 3 goede voornemens voor 2017

3. Zorg voor zoveel mogelijk kleur op je bord

Verschillende kleuren zorgen over het algemeen voor variatie in je voeding. Dan heb ik het dus niet over verschillende kleuren M&M’s – ik weet dat je dat dacht – maar met name over een berg aan groente en fruit in alle kleuren van de regenboog. Van de bladgroenkorrels in groene groenten tot de fytonutriënten of tot het caroteen in wortels; bioactieve ingrediënten die je in planten vindt barsten van de voedingsstoffen. In groenten zitten veel kleuren, dus het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, je weet met een kleurrijk bord zeker dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt! Daarom probeer ik altijd een schilderij te maken van mijn bord: het moet er fris en kleurrijk uitzien.

Hoe?

Voeg eens fruit toe aan een salade of curry. Werk met verse kruiden in salades en ovengerechten. Voeg rauwkost toe aan een broodmaaltijd. Strooi granaatappelpitjes over een smoothie of salade. Waaier een avocado uit over een omelet. Maak de kleurrijke salade die je hierboven op de foto ziet. Kies ook eens voor gele bietjes in plaats van rode, of voor paarse wortels in plaats van oranje.

Maar het aller, allerbelangrijkste: geniet van elke maaltijd 🙂

Mijn healthy habits & 3 goede voornemens voor 2017

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties