logo
FOODSPIRATION

Mindful lunchen in je lunchpauze

mindful lunchen

We kennen het allemaal: lunchen achter je laptop, terwijl je nog snel een mailtje afhandelt of een call inrolt. Ondertussen werk je gedachteloos een broodje naar binnen en voor je het weet is het alweer half drie en vraag je je af of je eigenlijk wel gegeten hebt. Herkenbaar? Je bent niet de enige.

Maar eerlijk is eerlijk: zonde is het wel. Je lunchpauze is niet alleen een kans om je energie weer aan te vullen, maar ook om even tot rust te komen. Even ademhalen, uitzoomen en jezelf iets goeds geven. Mindful lunchen hoeft helemaal niet ingewikkeld of zweverig te zijn. Het is juist een manier om met een paar simpele stappen nét iets liever voor jezelf te zijn. Hieronder lees je hoe je van je lunchpauze een mini-moment van ontspanning maakt, zelfs op de drukste werkdagen.

1. Weg van je werkplek, echt weg

De verleiding is groot om even snel iets te eten terwijl je blijft zitten waar je zit. Maar juist het fysiek verlaten van je werkplek helpt om echt te pauzeren en je gedachten te verzetten. Ga aan de eettafel zitten, loop naar de kantine, of, bij mooi weer, eet buiten op een bankje. Je hoeft niet ver, maar die verandering van omgeving geeft je brein het signaal: pauze. Extra bonus: als je scherm even uit beeld is, ben je minder geneigd te multitasken.

2. Eet met aandacht en zonder afleiding

Mindful eten betekent: even stilstaan bij wat je eet. Letterlijk. Kijk naar je lunch, ruik eraan, en proef bewust. Hoe voelt het in je mond? Is het knapperig, romig, kruidig? Het hoeft echt geen zen-sessie van drie kwartier te zijn. Al begin je maar met twee happen in stilte. Je zult merken dat je sneller verzadigd raakt en meer geniet van je eten.

3. Maak het jezelf makkelijk (en lekker)

Je hoeft echt niet elke dag zelf een uitgebreide lunch klaar te maken. Mindful betekent niet per se homemade. Het gaat erom dat je iets kiest wat goed voor je voel. Voedzaam, lekker, en bij voorkeur met wat groenten, eiwitten en vezels.

Wat voorbeelden?

  • Volkoren wrap met hummus, wortel en falafel
  • Restjes groenteroerbak van gisteravond op een zuurdesemboterham
  • Of gewoon een lekker broodje dat voor je klaargemaakt is

Geen tijd om iets klaar te maken? Trakteer jezelf dan op één van deze belegde broodjes, lekker én zonder gedoe.

4. Voeg iets ontspannends toe aan je pauze

Een lunchpauze is méér dan alleen eten. Het is ook een moment om even tot jezelf te komen. Misschien vind je het fijn om een korte wandeling te maken, een kop thee in stilte te drinken, of een paar keer bewust diep in en uit te ademen. Zet een rustgevend muziekje op, blader door een boek, of kijk gewoon even naar buiten. Wat je ook kiest: het draait om aandacht voor jezelf, zonder scherm, zonder haast.

5. Sluit bewust af

Merk je dat je na je lunch toch weer meteen je mailbox induikt? Probeer eens om je pauze bewust af te ronden. Drink nog een glas water of maak een kopje koffie, rek je even uit en check in bij jezelf: voel je je iets opgeluchter? Meer aanwezig? Al is het maar een beetje, dan is het gelukt.

Het hoeft niet perfect

Laat het idee van de perfecte lunchpauze los. Eén mindful lunchmoment per week is al winst. Het draait niet om alles goed doen, maar om even aandacht hebben. Voor je lichaam. Voor je hoofd. Voor jezelf.

Dus morgen? Zet je laptop op pauze, kies iets lekkers uit en neem je lunch serieus. Het is tenslotte een van de fijnste momenten van de dag.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties