logo
FOODSPIRATION

Niet aankomen tijdens de feestdagen – zo doe je dat

181214154623hannekeholidays.jpg

Graag geef ik je een aantal adviezen om lekker te eten maar toch geen kilo’s aan te komen in een week van de kerstmis en Oud & Nieuw. Gezelligheid is iets wat bij mij hoog in het vaandel staat. Dit gaat meestal ook gepaard met hapjes, drankjes en lekker eten. Wij mogen dankbaar zijn dat onze wieg op een plek op de aarde heeft gestaan waar we gelukkig weinig armoede kennen. Zeker in de decembermaand valt me op dat de mensen hun boodschappenkar vol laden met eten. Eerlijk gezegd ik doe het ook. Ik haal van alles in huis, wil iedereen lekker verwennen en het overal gezellig maken. Op Kerstavond komen onze beste vrienden op bezoek, mijn vriend kookt graag en houdt van mooie wijn en tafelgerei; hij is er volop druk mee. Met de kerst houden wij traditiegetrouw een kerstbrunch (lees: lunch, want als iedereen er eindelijk is dan is het 13:00 uur). Mijn kinderen en goede vrienden van hen komen dan gezellig bij ons ‘brunchen’ en de tafel staat vol met lekkere hapjes. Ik kijk er nu al naar uit! Dan een diner met de rest van de familie en op Tweede Kerstdag ga ik met mijn schoonfamilie gezellig uit eten. Kortom, ook bij ons thuis draait het om eten, eten en nog eens eten – en niet te vergeten de bijbehorende drankjes. Het zal bij vele van jullie ook zo verlopen. Dan volgen er nog diverse borrels, ook allemaal gepaard met lekkere hapjes en gezellige drankjes. En dan komt het: extra kilo’s aangekomen. Oeps!

 

Hoe kunnen we dit voorkomen en toch volop genieten? Om te beginnen wil ik je wat uitleggen. Onze maag is zo groot als een vuist. Eigenlijk is de grootte van jouw vuist ook genoeg voeding voor jouw lichaam. Grote mannen (met grote vuisten) eten daarom ook vaak meer. Je maag kan enorm uitrekken, dus hoe meer je eet, hoe meer je maag kan stretchen.                                         

 

Ga je voor de feestdagen uit eten? Lees dan hier hoe je gezonde keuze's maakt tijdens je avondje uit.

Tip 1: Eet lekker, maar neem kleine porties. Denk aan de vuistregel.
Gedurende de dag adviseer ik je om niet te veel snelle koolhydraten zoals brood te eten. Kook bijvoorbeeld liever een eitje. Ga op zoek naar wat variatie. Hetzelfde geldt voor het diner: eet niet te veel zetmeelhoudende producten zoals aardappels, frietjes of rijst. Neem het gerust, maar beperk de hoeveelheid. Zoetigheid, tussendoortjes en desserts, ik zeg: gewoon doen. Maar ook hier weer, kleine stukjes of hoeveelheden.

 

Tip 2: Eet rustig, en kauw je eten heel goed (40x)
Gezelligheid gaat ook vaak samen met een huiselijke gevoel. Gezellig kletsen, of zoals wij altijd doen op onze kerstbrunch: de Chinese jaarhoroscoop doornemen. Eet dus niet te snel, en niet te veel. Na de maaltijden plof je vaak weer in de bank en zo ga je van zitten naar zitten of hangen en liggen. Je verbruikt niet zoveel energie, dus je hoeft eigenlijk niet ontzettend veel te eten. Een praktische tip: kauw elke hap eten heel goed. Minimaal 25 keer, maar liever nog 40 keer.

 

Tip 3: Plan een ochtend of middagwandeling in.
Ga eropuit en wandel minimaal 30 minuten. Bewegen is goed voor de vertering. Als je wat meer eet dan normaal, dan wordt het in ieder geval niet allemaal opgeslagen en later weer omgezet in die extra kilo’s. Het zijn drie simpele adviezen, maar ik denk dat je er zeker een heel eind mee kunt komen. Ik wens al mijn trouwe blog lezers hele fijne, gezellige en warme feestdagen toe. Lekker eten, maar niet te veel!

 

Hanneke Tienstra
Voedings- en gewichtsconsulent

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties