logo
FITSPIRATION

Niet op dieet en toch afvallen?

afvallen nieuwjaars resoluties

In januari gaat half Nederland streng op dieet. De winkels staan vol met afslankproducten en alles wat er bij hoort. In enkele weken val je kilo’s af. De eerste weken gaat het snel. Je bent nog steeds gemotiveerd en de mensen om je heen geven je de complimenten. Maar dan begint het probleem. Je darmen en je gehele spijsverteringsstelsel beginnen tegen te werken. Je wordt moe en snel geïrriteerd. Je lichaam is helemaal van slag. Dan stop je maar weer en binnen enkele dagen vliegen de kilo’s er weer aan: het zogenaamde jojo effect. Met als resultaat dat je enkele kilo’s zwaarder uit de strijd komt. Heb je enig idee hoe ongelofelijk slecht dit is voor je gezondheid? Als je namelijk niet veel of geen gezonde voedingsstoffen tot je neemt, dan gaat je lichaam in een overlevingsmodus. Je gaat de weinige voedingsstoffen die je toch binnenkrijgt direct opslaan, want je lichaam denkt dat je in een crisis verkeert. Dit is een overblijfsel uit de oertijd, want de oermens die ooit leefde – in de tijd dat er nog echte winters waren – kende honger. Ons systeem is daar nog altijd op ingesteld, ook al kennen we hier in het Westen gelukkig geen hongerwinters meer. Wel verklaart het eindresultaat van een crash dieet altijd negatief is: je bent een hoop geld en energie kwijt bent en als je pech hebt ben je nog zwaarder dan daarvoor.

Maar wat moeten we dan?

Dagboek

Zelf een Eetverslag maken  

Schrijf 3 dagen alles op wat je eet en drinkt: dit noemen we even de negatieve lijst. Schrijf echt alles op, dus ook de zoetigheidjes, extra’s, drankjes, snacks: letterlijk alles wat je eet en drinkt in deze dagen. Na deze 3 dagen ga je kritisch kijken naar waar jouw valkuilen zitten. Let hier met name op de suikerhoudende voedingsmiddelen: frisdranken, vetten en lege calorieën. Deze kun je skippen. Maak voor jezelf een pósitief eetplan, ook weer voor 3 dagen. Dat bestaat uit (gezonde) dingen die jij graag eet – en schrijf daarbij ook de hoeveelheden. Uiteraard is zo’n plan voor iedereen persoonlijk. Vervang de “dikmakers” voor iets gezonders, en dan natuurlijk een variant die jij graag lust.

-> Drink je thee of koffie met veel suiker? Vervang de suiker door honing in plaats van zoetjes. Of leer jezelf je koffie zwart te drinken, en je thee zonder suiker.

-> Neem je vaak zoete tussendoortjes? Vervang dit door fruit.

-> Eet je, voor de lunch, veel brood met beleg, vervang dit eens door een salade.

-> Eet voor diner niet teveel aardappelen of rijst, maar meer verse groenten

-> Schep je het liefst 2x op voor diner? Bouw dit dan langzaam af. Je maag is zo groot als je vuist, probeer daarom porties te eten die deze maat hebben.

Samengevat: je maakt voor jezelf dus 2 lijsten. Een negatieve lijst met je oude gewoontes en een nieuwe positieve lijst met gezonde gerechten. Hier op Foodness.nl staan veel leuke en gezonde suggesties. Door het maken van de lijsten ben je bewust bezig met wat je eet. Doe vervolgens kritisch en selectief boodschappen, leef je uit op de groeten- en fruitafdeling. Goed boodschappen doen is de helft van het succes. Lees daarnaast zeker ook de etiketten, en let op toegevoegde suikers, lange lijsten met E-nummers of conserveringsmiddelen en teveel ingrediënten die je niet eens kunt uitspreken. Fabrikanten stoppen tegenwoordig vrijwel overal suiker in; met name in fris- en energiedranken of sapjes zit een enorme hoeveelheid verslavende suiker. Bedenk bijvoorbeeld dat een energiedrankje gemiddeld ongeveer 10 suikerklontjes bevat! Omdat suiker verslavend is en fabrikanten hun producten er vol mee stoppen, ga je er zonder dat je je er bewust van bent steeds meer van eten en drinken.

Geen crashdieet, wél gematigd eetpatroon

Onthoud altijd de volgende regel: Hoe rustiger en prettiger je went aan je gezonde manier van eten, des te beter zal je het volhouden. Vaarwel crashdieet! Alleen als je op een gematigde manier je eetpatroon aanpast zul je merken dat je meer energie krijgt. Die kan je dan gaan besteden om te gaan bewegen. Ga wandelen, fietsen of doe een andere sport die jezelf graag beoefent. Iedere dag 20 minuten achter elkaar bewegen is goed voor je hart en bloedvaten. Het voorkomt vele klachten. Ik weet zeker als je op deze rustige manier, met een gezond verstand, gaat eten en drinken, dat je op een prettige, maar zeker blijvende manier af kan afvallen. Waardoor je je fitter en vitaler gaat voelen en je veel positiever in het leven komt te staan.

Veel succes ermee!

Hanneke Tienstra

Health Coach

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties