logo
Nieuwsflash: koffie is goed voor je!

Trillende handjes, zweetoksels, hoofdpijn, een onrustig gevoel… Teveel koffie zou de oorzaak zijn van dit soort vervelende klachten, vooral door de cafeïne die erin zit. Onzin! Dat blijkt tenminste uit onderzoek waar de wetenschapsredactie van De Volkskrant over bericht.

Drie misverstanden over koffie, opgetekend uit de mond van Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit:

1. Koffie is NIET slecht voor je hart

Wanneer je regelmatig koffie drinkt en hartklachten hebt hoef je niet te stoppen met het drinken van koffie, zoals veel mensen denken. Sterker nog: als je net een hartinfarct heb gehad is het beter voor je om juist wél koffie te blijven drinken, omdat dat je kans op overlijden met 10% verlaagt. Het klopt dat koffie je hartslag eventjes verhoogt, maar dat daalt heel snel weer en is eigenlijk vergelijkbaar met het sprintje dat je hart maakt na een korte inspanning. Niets schadelijks aan dus.

Nieuwsflash: koffie is goed voor je!

2. Koffie zorgt er NIET voor dat je uitdroogt

Eerlijk is eerlijk: dit geloofde ik ook. Heb je ook altijd het gevoel dat je extra moet plassen na het drinken van koffie? Dat komt doordat de cafeïne in koffie je blaas prikkelt, niét omdat er vocht aan je lijf onttrokken wordt. Je krijg van koffie dus vooral het gevoel dat je moet plassen, maar je gaat er geen liters extra van plassen. Wanneer je 2 liter vocht per dag wilt drinken, kan daar dus prima een gedeelte van uit koffie bestaan!

Nieuwsflash: koffie is goed voor je!

3. Koffie is goed voor je lever

En helpt tegen galstenen. En helpt bij astma. En tegen diabetes. Ja, echt! Het drinken van koffie beschermt tegen levercirrose, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast lijkt het zo te zijn dat het stofje chlorogeenzuur dat in koffie zit iets goeds doet voor het verteren van suiker in je lichaam, dus het risico op diabetes verlaagt. Het kan niet op!

 

Zorgeloos van genieten dus, dat bakkie zwart goud. Wel even onthouden dat filterkoffie gezonder is dan bijvoorbeeld koffie uit een percolator, omdat die laatste meer cafestol bevat. Dat kan je cholesterol iets verhogen. Oh, en drink het liefst zwarte koffie. Geen suiker, geen melk, geen calorieën. Of gebruik ze alleen af en toe, en leer je jezelf te minderen in zowel suiker als melk.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties